David Miret, català de l’any 2010

Fa uns minuts el món casteller ha rebut un dels moltíssims guardons que enguany elevaran el fet cultural català a un lloc de prestigi. El premi ‘Català de l’any’ ha destacat l’esforç de David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca, per sobre de personalitats de primera línia com Montserrat Caballé, els Amics de les Arts, Xavi Hernàndez o Mireia Belmonte; això sense citar els merescuts finalistes Joan Pere Barrat, responsable del primer transplantament de cara, i Emili Teixidor, autor de la novel·la ‘Pa negre’. No ho dubteu pas, el castells estan de moda!

davidmiret.JPG

David Miret, cap de colla dels Castellers de Vilafranca

Però, per què de sobte els castellers omplen planes als diaris? Per què mitjans que no havien apostat per la cultura, enguany es posen camisa castellera? Què ha fet diferent el món casteller aquest 2011? Les colles segueixen enlairant castells, torres i pilars; segueixen portant el nom de les seves ciutats arreu del principat i el nom del principat arreu del món. L’esforç que suposa avui plantar un tres de sis, un dos de set, un quatre de vuit o un castell de nou pisos segueix sent el mateix que el d’ara fa un any; els mateixos sentiments, el mateix compromís. Què ha canviat doncs? Només una cosa ens fa diferents, un diploma, un tros de paper que diu que la UNESCO a finals de la temporada passada va posar la seva mà sobre els nostres caps i va beneir el fet casteller amb el títol de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Ara els castellers són ‘guais’! Tothom reconeix la seva tasca oficialment i en sis mesos porten tants premis que ja n’han perdut el compte.

Durant la candidatura d’aquest premi català de l’any, però, m’he guardat una petita reflexió que no he volgut fer pública fins ara i que, a jutjar pel que llegeixo a les xarxes socials, sembla una opinió més extensa del que es podia pensar. Per què el català del 2011 ha de representar una colla en concret? Per què s’ha personalitzat en la figura del David Miret? No podíem haver generalitzat emprant, per exemple, la imatge del president de la coordinadora?

Doncs bé, em responc a mi mateix i a tot aquell inconformista casteller que s’hagi deixat dur per la crítica fàcil. El premi català de l’any partia d’una primera fase en què tothom podia proposar candidatures. Els verds van ser prou hàbils com per apostar pel seu cap de colla, per la seva imatge com a colla i la seva força com a marca. No cal buscar més enllà, David Miret, una gran persona per sobre de tot, ha arrasat en aquest premi ‘Català de l’any’ des de l’inici i molt especialment en aquesta fase final en què s’ha endut el 60% del total dels vots.

Em sap greu que un dels premis de més renom que rebran enguany els castells sigui a tall personal en una activitat col·lectiva com ho és aquesta però no em queda més que felicitar el just guanyador i alegrar-me’n per la publicitat que rebrà la resta del grup. No és només català de l’any per estar al capdavant de la colla puntera del moment sinó pel seu caràcter proper i amable. David Miret s’ha sabut guanyar la seva gent i ells l’han dut a rebre aquesta nit un guardó que segur que no oblidarà mai.

Felicitats David!

9 comentaris

 • Pau

  25/05/2011 9:55

  A mi em va sorpendre que en la primera fase fos presentat com a cap de colla dels verds i els mèrits amb Castellers de Vilafranca,d’acord. I ahir a la gala parlessin només del Patrimoni de la Humanitat, que no pot atribuir-se ni a una persona ni a una colla. No em sembla bé, i també ho criticaria si fos l’Helena Llagostera o el Nani Matas qui l’hagués guanyat.

  Deixant de banda l’altre debat, i és que aquest premi no té cap sentit i està desprestigiat des que el van guanyar Pau Gasol o Manuela de Madre, per exemple.

 • Quim Rosa Gabriel

  25/05/2011 9:56

  Efren. És evident que aquest afany de protagonisme verd, i les maneres de fer que tenen causen una certa perplexitat. Tots els castellers anem mirant, mig estranyats, aquest afany de sortir a tot arreu, aquesta fal·lera per destacar en àmbits estrtambòtics, per destacar fora del que és fer els millors castells possibles.
  Aquest premi és un disbarat. Crec que els verds, pensant-se que són els millors i deixant de banda tot el món casteller, estan perdent poc a poc totes les complicitats guanyades al llarg dels anys. Probablement la presidenta de la coordinadora ens hagués representat molt millor a tots. Els mateixos verds la podrien haver proposat.
  Actualment els verds es situen en un extrem del món casteller. En cap cas representen les ganes d’anar junts, de sumar, de col·laborar amb totes les altres colles.
  Ja s’ho faran.

 • Pololo

  25/05/2011 11:05

  Crec que personalitzar un reconeixement al món casteller en una sola colla, i dins una colla en una sola persona, és el més anticasteller que hi pot haver. Vist a l’inrevés: donar el premi a una persona per l’èxit d’una colla o d’un col·lectiu encara més gran és, no només una incongruència, sino un insult a la resta de colles (i no és una crítica al Miret, que molt bona feina fa, si no al premi en sí).

  Que jo sàpiga ni ell (ni els Castellers de Vilafranca) no hi era fa més de 200 anys quan ja es feien castells, ni és present simultàniament als centenars de places on es fan i s’han fet castells, ni és capaç d’aixecar un castell ell sol, ni pot representar els valors dels membres de més de 50 colles que són els que han fet que avui, els castells siguin el que són. Ell fa molt bona feina com a cap de colla, boníssima insisteixo, però és com donar-li el premi de català de l’any al Guardiola i dir que se li dona en representació de l’esport català! (ah! que ja s’ha fet…? Quina premi tan lamentable doncs!)

 • jaume noguera

  25/05/2011 11:43

  I jo que em pensava que un dels grans valors del món casteller era l’esforç col.lectiu i anònim de molta gent per damunt de les individualitats. Campanyes com les que han fet els verds amb aquest premi van contra els valors castellers.
  Els hi estaria bé que les colles de Valls i els Minyons renunciessin a participar a Sant Fèlix. Que s’ho facin tots solets o amb les seves colles satèl.lit.

 • asj

  25/05/2011 14:08

  em sembla molt injust que el catlà de l’any sigui aquest home, amb 3 anys de cap de colla, per davant d’una personaque ha escrit un dels llibres més venuts de sant jordi, culminant la seva extensa carrera i per davant del per mi just guanyador, el primer metge que fa un transplant de cara per primer cop a la història.
  Algú em pot dir quins són els suposats mèrits d’en Dvid Miret??

 • Jordi Pastor

  25/05/2011 14:21

  Jo crec que que ha estat una desproposit total. Crec que s’ahuria de replantejar el sistema de votacions d’aquest premi. Aquesta votacio em sona a OT perque pel que sembla podies votar un cop al dia encara que ho haguesis fet anteriorment.

 • miquel briculle

  25/05/2011 15:59

  La veritat, jo sóc espectador dels castells i, a banda de si aquest premi té o no té prestigi o si està poc valorat o ja no val per a res, no hi ha dubte que en Miret o qui l’hagi promocionat pel Català de l’Any han aconseguit sortir per una cadena com TV3 en horari prime time. Això només pot ser bo per als casells. Aquestes mentalitats negatives no les veig bé. El món casteller té de tot, com a tot arreu, però aquesta ‘tinya” que airegeu no fa justícia ni als verds ni a la persona de David Miret. Us ho asseguro.

 • Javi López

  25/05/2011 19:03

  Efren, si ha guanyat per 60% dóna una pist d’on poden haver vingut tants vots, no? D’uns 1000 castellers que tenen els verds només que la meitat votin cada dia ja tens un bon gruix de vots totals. Fer un premi d’aquesta mena on qui mana és el públic amb els seus vots doncs francament, aquest any estava en clar desavantatge, per l’any que ve esperem que canviï el sistema de vots si no es vol còrrer el risc de que surti Maria Lapiedra com a catalana de l’any per que algú faci la broma i la gent s’animi com ja va passar amb el tema John Cobra.
  Miquel Bricullé, que surti això per Tv3 i la premsa només és bo per Vilafranca, la resta de colles no punxem res d’aquí. És com dir que el premi de l’any passat al Guardiola és bo per l’unió esportiva Montesquiu o el torneig de futbol de solters contra casats de la barbacoa a Les Planes…

 • XABIER IBERN GÓMEZ

  26/05/2011 12:06

  MOLTISSIMES FELICITATS PER EL PREMI DAVID,T’HO MEREIXES COM A PERSONA I COM A CASTELLER I CATALÀ.
  A TOTS ELS CRITICS,QUAN A CATALUNYA LA ENVEJA LA DEIXEREM ENRRERA I ENS ALEGRAREM DEL EXIT DELS DEMÉS.?
  SOU CASTELLERS?JA SABEM QUE ES UNA FEINA D’EQUIP I SOLIDÀRIA,PERÒ S`HA DE RECONEIXER LA FEINA DE TOTS PER UNA PERSONA EN CONCRET.VISCA VILAFRANCA,EL MON CASTELLER I CATALUNYA.FORA LA ENVEJA I LA INSOLIDARITAT.REPETEIXO FELICITATS A TOT EL MON CASTELLER I EN DAVID EN PARTICULAR.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús