Canviem 10 anys de castell per un monument

monument_castellers_01.jpg

Arxiu de l'Ajuntament de Barcelona

Avui correré un risc gairebé innecessari per donar-vos a conèixer la meva opinió sobre una de les notícies de la setmana en el fet casteller, doncs tinc la intenció de barrejar castells i política amb la situació econòmica del moment. Sí, sí, ara mateix em sento com un inconscient funàmbul a punt de fer un doble mortal amb tirabuixó al trapezi d’un circ d’aquells de carpa tradicional, sense xarxa i amb els lleons afamats veient-me volar per sobre dels seus caps. Si parlar de castells ja suposa un risc implícit, no em vull pas imaginar què en pot sortir de la barreja…

El fet és que aquesta setmana hem conegut la notícia que l’equip de Trias, futur alcalde de Barcelona, ha demanat que s’aturin les obres destinades al monument casteller que s’havia d’enlairar a la plaça de Sant Miquel, a tocar de l’edifici de l’ajuntament. Fins aquí, hom respira resignat però comprensiu si be al seguir llegint descobrim que l’ordre s’hauria donat simplement per proposar un canvi d’emplaçament i que els treballs es reprendran un cop es resolgui aquest punt.

Més enllà de les apreciacions estilístiques, que se’n podrien fer i moltes, l’escultura en qüestió farà 30 metres d’alçada -més fins i tot que l’antic edifici de l’ajuntament- i suposarà un cost de 600.000 euros. De seguida vaig veure en l’horitzó la gran tisora que resta impertorbable sobre els nostres caps en aquests temps de crisi, però no! Sembla que els futurs governants estan més preocupats de les vistes que trobaran cada dia quan mirin per la finestra dels sues despatxos que no pas de l’important despesa que suposa l’homenatge als castellers.

Tot i que és comprensible que el nou alcalde vulgui canviar quatre taules de lloc, em sorprèn cap a on s’està orientant aquest escriptori, serà prudència o només una estratègia per guanyar temps alhora que es tempteja el territori?

No fa gaire discutíem, abocats per la situació econòmica que ens envolta, sobre la inclusió o no de publicitat a les camises com a fons d’ingressos al món casteller. Només aturant la construcció d’aquest monument –acte abastable i lluny de qualsevol polèmica social- Barcelona podria sufragar el fet casteller durant gairebé 10 anys.

A vegades em fa l’efecte que els polítics es compliquen la vida amb decisions innecessàries i poc populars i quan tenen la possibilitat real de retallar despeses s’embarquen en discussions paisatgístiques no gaire profitoses. Personalment m’afecta que em toquin els impostos o que retallin el meu benestar social però abaixo el cap, indulgent, i em miro els peus. Ara, no entenc que es retalli el pressupost de segons quines competències per emmirallar-se en qüestions banals com l’emplaçament d’un monument amb el que es podria pagar el sou anual de 20 funcionaris.

 

3 comentaris

 • Pau Granell

  22/06/2011 12:03

  És un tema complicat, diria que la gran majoria dels castellers volem un monument casteller dedicat al fet casteller a la ciutat de Barcelona. Però els 600mil€ (!!!) els trobo una mica excessius, per desgràcia ja se sap que les obres publiques surten molt cares.

 • Marc Codera

  22/06/2011 13:17

  Personalment, trobo lamentable que una escultura dissenyada per una persona valgui més que l’art que representa. Si l’escultura ha de tenir més valor que els castells que s’alcen a plaça, caldria una reflexió per part de l’ajuntament… Crec que les institucions haurien de valorar més l’intangibilitat dels castells i l’escultura que representen en el moment de fer-los, a més dels valors que representen. En fi, cuatre reflexions que potser no entren en l’article però que m’han vingut al cap. Una abraçada!

 • Òscar Montserrat i Prat

  29/06/2011 21:44

  Ja fa anys que es porta arrosegant el tema d’un monument casteller a Barcelona, fins que es va aprovar un però va queda en stand by ja que no acabava de quedar clara l’ubicació. Després d’un temps d’oblit finalment l’any passat, coincidint amb la declaració dels castells. com a patrimoni de la humanitat, i a la pressió exercida des de la presidència de la CCCC i també de l’autor del monument, l’alcalde Jordi Hereu va tirar el tema endavant.
  Així Barcelona tindrà monument casteller com ja tenen altres poblacions, el problema radica en l’elevat cost, però en principi aquest monument quedarà per tota la vida.
  Per poder comparar hauriem de saber quin seria el cost d’altres monuments castellers si es fessin ara.
  El que si que es pot comparar és les subvencions que reben les colles de Tarragona a les que rebren les colles de Barcelona, i la diferència és extremadament eleveda a favor de Tarragona. Però totes les colles hem de tenir en compte que les subvencions més que augmentar tendiran a disminuir, i per tant les colles s’han d’espavilar en buscar altres fonts de finançament.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús