Castells de paper

Quan vaig conèixer per primer cop el projecte del diari ARA, de seguida vaig entendre que havia de ser una plataforma ideal per a la projecció del món casteller. El seu format i ideologia feien impensable que no pogués ser així. Hem trigat uns mesos d’ajustament i posada en marxa, temps durant el qual ens hem pogut conèixer mitjançant aquest blog. ARA sí, us puc dir que finalment fem el salt a l’edició impresa!
 

A partir d’aquest dilluns, el diari apostarà decididament per la informació castellera. Tindrem una columna setmanal reservada al resum del cap de setmana i potser, de tant en tant, us podrem donar alguna sorpresa en format d’articles especials.

Vol dir això que el blog desapareix? Doncs no! En principi, aquest espai seguirà sent un espai de reflexió, aprenentatge i, sobretot, d’opinió. Un espai on us seguiré explicant tot allò que em vingui al cap i on podreu replicar-me lliurement com hem fet fins ara.

Així doncs, seguint la dinàmica participativa del Gamma extra m’agradaria preguntar-vos a vosaltres, com voldríeu que fos la secció castellera dins l’edició impresa? Què creieu que és imprescindible i què seria més qüestionable? Apostem per una diada en profunditat o mirem de dedicar el nostre espai a parlar d’aquelles colles que no surten gaire als mitjans? Apostem pels rànkings o podrem explicar els castells sense aquesta necessitat? No us talleu, és la vostra oportunitat!

17 comentaris

 • mundo deportivo

  29/06/2011 11:44

  El tractament normal seria el d’un esport minoritari més. Com es feia al MD l’any 95.

 • Pau Albornà

  29/06/2011 12:14

  Justament aquesta setmana vaig pensar d’enviar-te un tweet preguntan-te si es faria el salt al paper. Me n’alegro molt de que l’Ara aposti per fer aquest pas, era l’assignatura pendent.

  Dit això, i en quant a la teva oferta de rebre propostes, crec que has de passar dels rànquings, una pràctica que ja fan molts mitjans i que ben poc aporta. Sempre has apostat per la reflexió, a l’Ara i a La Malla, un format d’èxit que hauria de seguir imperant.

  En quant a la forma de com plantejar la columna, és evident que sempre hi haurà una diada destacada del cap de setmana, però seria interessant que no ocupés tota la informació, deixant espai a altres actuacions rellevants (encara que sempre mana la dictadura de l’espai…jeje). Però aquesta diada no ha de ser necessàriament de nou pisos, ja que també hi ha actuacions amb colles de vuit o de set que tenen molts més al·licients que un 3d9 dels verds o de minyons.

  Bé, aquesta és la meva humil opinió, et desitjo molta sort en aquesta nova etapa.

  I per cert, aquesta nit a les 22h a ETV s’emet el segon Quarta Ronda, on destaca un debat sobre el salt als castells de vuit (Moixiganguers, Gausacs, Saballuts, Gràcia i Cargolisn) que va nèixer d’una de les teves cròniques. Espero la teva crítica per seguir millorant.

  Salut i castells!

 • Joaquim Albalate

  29/06/2011 12:33

  Ja tocava!

  Jo crec que s’hauria d’explicar què ha passat en tot el cap de setmana, seria inútil centrar-se en una única actuació. Evidentment que no es pot informar de tot, però com a mínim es pot mencionar.

  El que diu el company de dalt sobre els rànquings és cert, són totalment prescindibles, tot i que sí es pot mencionar l’evolució que una colla ha tingut durant la temporada sense caure en puntuacions.

  Finalment, i no sé quant espai hi haurà per a la informació castellera, però crec que seria interessant de fer un repàs a les activitats culturals extracastelleres de les colles, ja que moltes vegades les colles fan una funció social molt important.

  Molta sort i espero que no ens defraudis!

  Per cert, si necessites ajuda d’un futur periodista (i casteller), ja saps on trobar-me!

  Salut

 • xescu Jorba

  29/06/2011 12:48

  Aqui ens trobem en el mateix problema de sempre. Sera un espai per el public en general o per un públic especialitzat?

  Qui em coneix sap que soc partidari de l’esportivització dels castells (sense perdre el seu component cultural) Jo el que faria, es un espai per a gent que ja en sap de castells, analisis tècnic de les diades i valoracio del moment en que es troben les colles.

  Així podriem tenir quelcom diferent a la ja classica cronica que duen a terme la reste de mitjans.

  Apa bona sort amb el paper!

 • xescu Jorba

  29/06/2011 13:01

  P.D: Jo si soc partidari dels ranquings donen emoció a la vida… i plasmen una realitat que tot hi que molts ho volen amagar hi és, que els la rivalitat entre colles. I les ansies de ser millor.

 • David

  29/06/2011 13:03

  Bravo! Ja era hora que hi hagués informació castellera a l’Ara!
  El format, definitivament, resum del cap setmana.

 • Gil CdT

  29/06/2011 13:15

  Que bé! Felicitats Efren, t’ho mereixes!
  Pel meu gust, prefereixo que repasis el cap de setmana destacant les possibles fites de colles modestes, que no que et centris en una actuació “rutinaria” de les grans (sense menysprear, eh?)!

  Sigui com sigui, segur que poc a poc passaràs d’una columna, a dues, després a 3, després mitja plana i acabaràs omplin planes senceres setmanals, segur!

  Segueix així maco!

 • Jordi Anglada

  29/06/2011 13:18

  Jo crec que hauria de ser un resum un resum comentant coses a destacar del cap de setman (tant colles que han fet castells de 9, com colles que han aconseguit alguna cosa important dins el seu nivell), donant mes importancia a una o dues actuacions.

 • Joandolesa

  29/06/2011 14:06

  Felicitats Efren.
  Jo no et diré el que has de fer perquè tu ho saps millor que jo i estic convençut que el que ara es una columna acabarà sent una pagina sencera!!
  Endavant i ja saps on som pel que vulguis!!!

 • Carolina

  29/06/2011 15:29

  A mi m’agradaria un “pujar i baixar de nivell” Tot i que potser és massa difícil de fer en tant poc espai.

 • Toni Guix

  29/06/2011 17:41

  A mi m’agradaria un espai especialitzat pels castellers a on sortissin les actuacions més destacades, que no cal que siguin les de 9, a vegades hi ha alguna colla que fa un gran pas per a ells i passen del tot desapercebuts.
  Bé, espero que tingui molt d’èxit!

 • Pep Ribes

  29/06/2011 17:49

  Felicitats Efren. Facis com ho facis aquí tindràs gent que t’ajudarem en el que calgui. Segur que te’n ensurts sense problemes.

 • Martí

  29/06/2011 21:12

  A mi, com molta gent que ja ha opinat, m’agradaria un estil “El punt”

  És a dir parlar d’un o dues actucions destacades del cap de setmana, però sense deixar d’esmentar la primera torre de 8 d’una colla, el primer 4d8 d’una altre, el primer 5d7, la colla que torna a fer 3 castells de 7 en una mateixa actuació després de x anys, etc…

 • Òscar Montserrat i Prat

  29/06/2011 22:41

  Primer de tot felicitats Efren per aconseguir aquesta fita. Crec que actualment un diari en català que no parli de castells de forma habitual no té lloc.
  En segon lloc, sobre la manera d’enfoncar el tractament dels castells al diari Ara. Serà molt difícil acontentar a tothom però crec que estaria bé no quedar-se amb l’actuació més important del cap de setmana sinó esmentar també les novetats, i no quedar-se amb el resultat d’una actuació, sino afegir-hi algun detall: debut de castellers, baixes a nivell de tronc, baixes a nivell de pinya, castell rebaixat de pes, …
  Ei, estic a la teva disposició!

 • Lluís Casas

  30/06/2011 0:40

  Bé, no me n’he pogut estar.
  Moltes felicitats per aquest nou pas; me n’alegro molt!

  Moltes felicitats al diari Ara per aquesta decisió. Penso que l’heu encertada!

  Sobre el contingut, sé que seguiràs una mica com sempre: destacant coses potser no tant “importants” en global, però si per aquella colla en concret, que és el que estan demanant la resta de comentaris pel que veig.
  M’hi sumo, perque ja saps la meva opinió: el món casteller és molt ric, i hi ha unes quantes colles, encara que no totes acaparin les portades dels diaris ;)

  1abraçada!

 • Guille Soler

  30/06/2011 16:33

  Efren:

  Felicitats i gràcies per l’esforç que has fet fins ara per aconseguir-ho. (Permete’m dir que des de la CCCC també hi hem posat algun granet de sorra)
  Sobre el model, un parell d’apunts. Primer, una de les conclusions principals del curs de Periodisme Casteller que es va fer a la URV la setmana passada (molt interessant) és que potser no té massa sentit donar resultats i més resultats en aquesta època de twitters en què tothom té accés a aquesta informació immediatament, sense haver d’esperar a llegir-ho endemà al diari.
  Segon, cal veure com es planteja el diari aquest espai de paper, i com es complementa en la versió web. Personalment, això de la columna fixa em recorda a les antigues cròniques dels 70, especialment si s’hi ha d’encabir tot el que ha passat en una setmana, i no m’agrada gaire. La línia que ha tingut aquest bloc fins ara (reflexió a partir de l’actualitat) em sembla interessant i no ho trobaria fora de lloc al paper.

 • Efren Garcia

  30/06/2011 23:52

  Abans de res, voldria donar-vos les gràcies a tots per les vostres intervencions. És un plaer comptar amb tot aquest seguiment!

  Crec que m’ha quedat clar el que voleu… Un espai especialitzat però comprensible pels neòfits, que tracti una sola diada a fons i totes en resum, que no faci servir els rànquings però que expliqui la situació de les colles. Voleu que parli dels grans castells, i dels petits, que sigui un espai de reflexió però informatiu alhora… Ok! segur que la meitat quedeu descontents!! ;)

  Espero triar amb judici un format plural i que pugui fer una mica content a tothom però, sobretot, espero veure les vostres crítiques dilluns, per dures que puguin ser doncs és això el que ens ajudarà a créixer.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús