La rivalitat al món casteller (II)

3d10minyons

Mosaic del primer 3d10fm dels Minyons de Terrassa (Imatge: Sergi Castells)

En algunes circumstàncies, la rivalitat entre colles castelleres és beneficiosa i positiva. Quan la lluita contra un mateix no és suficient al·licient per a la superació del grup, trobar un rival en el camí pot ajudar a plantejar noves fites. Una ben entesa rivalitat per proximitat geogràfica pot, a més, fer doblar els esforços de captació de gent i d’activitat social dins la colla. Però què passa quan es traspassen els límits?

Al llarg de l’any podem veure com castellers o aficionats s’increpen per mitjà de les xarxes socials. La darrera temporada, un moment de tensió entre les dues colles grans tarragonines va propiciar el llançament d’una ampolla d’aigua al castell rival. Fins i tot, en diferents moments de la història dels castells s’han viscut batusses i baralles fruit d’una rivalitat mal portada.

En un altre apartat, no menys reprovable, es troben les trapellades entre colles. Des de deixar un feix de llenya a les portes del local d’una colla després d’una diada especialment accidentada a defecar-hi literalment passant per dibuixar una línia vermella al terra de la plaça del Blat per diferenciar els espais de cada formació, el món casteller ha viscut molts tipus de barrabassades. La darrera ha estat a Terrassa: el mosaic commemoratiu del primer tres de deu amb folre i manilles descarregat de la història situat al carrer Major s’ha despertat amb les camises dels Minyons de Terrassa (originalment malves) pintades de color verd.

4 comentaris

 • Sam es sam

  29/01/2012 0:57

  Ole, tú!

 • La rivalitat al món casteller (de vegades no massa sana…) « El Pati digital

  30/01/2012 8:15

  […] Gamma extra (diari ARA) Comparteix-ho:TwitterFacebookPrintEmailLike this:LikeBe the first to like this […]

 • Jomateix

  30/01/2012 14:09

  I anar a la Festa Major de la colla rival, emborratxar-se fins perdre la poca consciència que tenen alguns i espantar i fins i tot tocar a la canalla… molt lògic!!
  O enriure-se’n del Sant del poble de la colla rival….. si parlem del tema, diguem-ho tot!

 • Marc Codera

  30/01/2012 14:30

  Primera aclaració: Aquest mosaic ha estat pagat per la propia colla Minyons de Terrassa, per si algú es pensava alguna altra cosa.

  Sagona aclaració: Cada any sóc a la Palma i més valdria “jomateix” que t’informessis una mica, perquè els que provoquen i fins i tot toquen a la canalla no són membres de Minyons de Terrassa, a més tinc la sort de coneixer uns quants Castellers de Vilafranca i ho saben prou bé qui són aquests brètols, així que no has d’anar molt lluny a buscar informació.

  Tercera aclaració: Si no ha estat prou aguantart xiulades reiterades mentre fem castells a la plaça més castellera, comunicats de l’Ajuntament, etc. després de demanar disculpes pels malaurats actes comesos per la gent que organitza l’espectacle de la diada on es feia una sàtira de les festes majors més tradicionals de Catalunya no n’hi ha prou, ja em diràs què més hem de fer.

  SI PARLEM, DIGUE-M’HO TOT!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús