L’antipolítica democràtica: Beppe Grillo

Democràcia. Per definició, la democràcia és la doctrina política que defensa la intervenció del poble en el govern i en l’elecció dels governants. Per definició, la saviesa de les multituds construeix la democràcia. Per definició, un resultat electoral no pot ésser erroni.

Fa una setmana, gairebé vuit milions set-cents mil italians van votar Beppe Grillo. Sí, el còmic i showman genovès que ha revolucionat Itàlia. L’home que fa trontollar la borsa i la prima de risc. L’home que té el valor suficient per diu prou. “Prou! Prou Merkel! Prou Euro! Prou!” El tsunami de Grillo ha abarrotat places i trencat els esquemes tradicionals de les campanyes electorals a Itàlia. Per primer cop, sense haver xafat un plató de televisió, ha aconseguit arribar a tots els ciutadans cansats de la classe i el sistema polític actual, farts de que els prenguin el pèl, els diners i els seus drets. S’ha convertit amb l’esperança política, una autèntica bomba de rellotgeria.

Grillo sap que la política actual és una política de titulars, una guerra de flaixos i portades, i aquesta és la seva arma. Ell és indestructible. Soroll i més soroll.

Grillo s’esforça en definir-se com la “veu del poble davant del poder”, subratlla reiteradament que no té color polític. Però té el defecte dels moviments de protesta d’extrema esquerra o dreta: el seu antídot aterra. El Moviment 5 Stelle (M5S) és una iniciativa política centrada en la crítica als partits tradicionals italians més que en proposar solucions. En el seu discurs defensa la democràcia directa i rebutja absolutament la corrupció. És ecologista i contrari a tot allò tradicional, que pugui tenir una estructura barroca. Però, si en alguna cosa esglaia és en l’aspecte econòmic ja que es declara obertament a favor de la sortida d’Itàlia de l’euro, propugnant fins i tot un referèndum online sobre la pertinença d’Itàlia a l’euro. Tot això però, definint-se com un “europeista convençut”.

És per això que Europa, i fins i tot una gran part d’Itàlia, tem el tsunami genovès i s’aventura a professar la “no governabilitat” i “el cataclisme” de la nova antipolítica italiana. L’expansió d’un nova grip política que podria contagiar-se a la resta de la zona euro. Una antipolítica que a priori sembla ser més democràtica que l’actual. Una antipolítica on els més de cent parlamentaris del M5S han estat escollits a través de votacions pel canal de youtube. Uns parlamentaris joves que volen canviar el futur d’Itàlia, homes i dones, tots per igual per primer cop. Uns parlamentaris que, en paraules del còmic genovès, no representen a la societat civil, són la societat civil, sense intermediaris.

Són molts els que pensen que Grillo ha despertat la consciència dels italians. Pot ser, el que és evident és que és un símptoma més d’una Europa i uns ciutadans que no creuen en les seves institucions i que han escollit democràticament “l’antipolítica” de Beppe Grillo. Gairebé vuit milions set-centes mil persones ho tenen clar: no es tracta de governar per governar, el sistema polític italià necessita un canvi. De moment, l’antipolítica democràtica ja ha conquerit Italià.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús