La fi del Berlusconisme?

Il Cavaliere condemnat. Es tracta d’una condemna definitiva i irrevocable, contra la qual ja no es pot presentar cap recurs. A les 19.30, els cinc jutges de la secció de vacances del Tribunal Suprem italià confirmaven la condemna de quatre anys de presó per evasió fiscal contra Silvio Berlusconi que ja abans havien dictat el tribunal de primera i segona instància.

Prescripcions, arxivaments, noves lleis… L’Ex Primer italià ha estat processat en 34 ocasions en els últims 20 anys, sempre, però, havia aconseguit eixir airós de tots els judicis. El seu expedient judicial net, sense cap mena de taca, ni condemna. Fins ahir.

Entendre la sentència que van dictar ahir els jutges era gairebé impossible. Pocs minuts desprès, experts i advocats confirmaven i traduïen el que una gran part d’Itàlia desitjava, però pocs imaginaven. Silvio Berlusconi condemnat a quatre anys de presó. No obstant això, en cap cas Il Cavaliere serà enviat a la presó. Per entendre el perquè cal tenir en compte dos parèntesis de la llei italiana. En primer lloc, té més de setanta anys i en segon lloc, gràcies a un indult, els quatre anys de presó es redueixen immediatament a un. Així, que passarà amb l’any restant de la condemna? Doncs, per molt que no el passarà entre reixes, haurà de complir-lo amb una pena accessòria: arrest domiciliari o serveis socials, amb tot el que això significa. Un any sense entrevistes, trucades sota l’autorització dels jutges de vigilància penitenciaria… S’acaba el volar per a l’ànima més lliure d’Itàlia o almenys, això sembla.

Respecte a la inhabilitació política, l’altra part que s’inclou en la sentencia, el Tribunal Suprem ha ordenat que el cas torni al Tribunal de segona instància i que sigui ell el que dicti el període pel qual ha de esser inhabilitat. No hem d’oblidar que el delicte de frau fiscal prescriu a setembre, per tant, són molts els que pensen que en aquest sentit la inhabilitació política serà una fantasia.

Per la seva banda, Berlusconi continua considerant-se innocent.  Els seus advocats anunciaven escassos minuts desprès de saber el veredicte, que apel·laran la confirmació de la condemna, portant-la a instàncies europees. “Valorarem i perseguirem qualsevol iniciativa útil, incloses les seus europees, per fer que aquesta injusta sentència sigui radicalment reformada”, afirmaven. Poques hores desprès, Il Cavaliere en un vídeo missatge emès per TG4 titllava la seva sentència “d’injusta”. “20 anys de sacrifici i aquest és el premi. Així és com Itàlia reconeix el sacrifici i treball dels seus millors ciutadans”. Al mateix temps afegia que no tirarà tan fàcilment la tovallola. Així, un cop més, insistia amb la tornada del seu antic partit, Forza Itàlia.  A les mans de Berlusconi s’obri un nou debat: la successió del PDL. Marina Berlusconi, la seva filla gran, sembla ser el nom que ara sona més fort.

La creïlla calenta, però, es troba en mans del govern. El més important per als italians es saber que passarà amb la fràgil coalició de centre-esquerra que cada dia es troba més al límit. Enricco Letta demana “serenitat”. Però el que és evident és que l’actual govern necessita al PDL per a seguir endavant. Per la seva banda, Berlusconi assegurava ahir en el vídeo missatge que “almenys per ara, no pensa forçar la caiguda de l’Executiu”. El PD haurà de decidir si vol seguir governant com si res hagués passat amb el PDL, partit encara a hores d’ara liderat per Berlusconi, a qui ahir la justícia va dictar culpable. Així, la idea d’unes eleccions anticipades cobra avui més força que mai.

La sentència dictada ahir pel Tribunal Suprem Itàlia és, sens dubte, un fet històric que pot significar la fi del Berlusconisme, a més, d’un punt i a part en el sistema judicial italià. Nous aires arriben a Itàlia.

Ara, la gran pregunta dels italians és: aconseguirà sobreviure un cop més Il Cavaliere? I el que és més important encara, sobreviurà l’actual executiu italià? De moment, la inestable Itàlia és com una antiga embarcació que es mou entre ona i ona en un mar enterbolit en una gran nit de tempesta. Caldrà esperar per saber qui sobreviu i qui sucumbeix. Com en les millors històries, continuarà.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús