Calcio 007

 

Quan semblava que al calcio italià estava ja tot inventat i només calia reinventar-lo per renovar-lo i millorar-lo, apareix el calcio 007.

Divendres. Blogiasco, una petita ciutat genovesa, aparentment tranquil·la, propera a la costa Ligure. En mig d’una zona allunyada de sorolls l’equip de la Sampdoria s’entrena i prepara la seva tàctica per al partit de diumenge contra el Gènova. Menys de 48 hores per a un dels derbis més importants del calcio italià. De sobte, entre els matolls, els futbolistes senten un estrany soroll. Podria ser el vent o un animal, però no. Es tracta del calcio 007, un futbol brut, ple d’espionatges i estratègies per derrotar al rival.

Luca De Pra, entrenador juvenil del Gènova i net de Giovanni De Pra, el millor porter de la història del club, vestit de camuflatge, amagat enmig de les muntanyes. Espionatge pur i dur, com en les millors pel·lícules. Calcio 007 en l’enfrontament genovès. Una batalla en la que els dos equips de Gènova s’enfronten des de fa més de mig segle, tot amb l’estadi Luigi Ferraris com a protagonista.

Ràpidament, el Gènova contrarestava la informació, filtrada a la premsa en poques hores, i enviava un comunicat on assegurava que ningú del club havia enviat a Luca De Pra a espiar la sessió d’entrenament a Blogiasco, “va ser una iniciativa personal”. Enrico Preziosi, president del Gènova i fundador de la coneguda marca Giochi Preziosi, afegia que “mai abans s’havia fet i que no era part del modus operandi del club”. Així, De Pra era suspès temporalment de les seves funcions al club.

Segons publicava La Gazzeta dello Sport van ser els mateixos tifossos els que van detectar les primeres sospites entre els arbustos. Giorgio Ajazzone, director esportiu de la Sampdoria, i , Alberto Marangon, cap de comunicació, van anar a veure que estava passant. La seva sorpresa va ser trobar amagat i vestit de camuflatge De Pra, qui al veure’s sorprès va intentar escapar. Massa tard. Operació avortada.

Des de la Sampdoria, l’episodi s’ha viscut amb grans dosis d’humor. “Sabem que el derbi és una qüestió de nervis, de tàctica i estratègia, però francament, mai havíem pogut esperar que podria convertir-se en un assumpte d’espionatge”. Així, el club emetia divendres a la nit el següent comunicat:

“Com si fos el nou Rambo, amagat entre les rames del turó, Luca de Pra, entrenador de porters del Gènova i home de noble ascendència futbolística, no ha estat capaç de contrarestar el cos d’intel·ligència de la Sampdoria. No obstant això, no hi hagut presa de presoners, ni cap gota de sang. Un cop localitzat i enxampat amb les mans empastifades, l’espia rival ha estat posat en llibertat per a tornar a la seva base”.

Ahir a la nit es va disputar el polèmic derbi, tots els ulls estaven fixats amb la tàctica i els jocs d’ambdós clubs. El resultat 3-0 per al Gènova, qui va trepitjar amb força al Sampdoria, aquest cop, però amb un joc net i sense camuflatge. Ara caldrà veure fins on arriba aquest calcio 007 i si només ha estat un episodi puntual o si es convertirà en pràctica habitual. Pel bé del futbol esperem que es quedi amb una simple anècdota.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús