Guapos, pobres i emprenedors

Existeix una raça heroica que lluita per sobreviure fent el que li agrada contra viento y marea. Són els emprenedors guapos i pobres.

El temporal al qual s’enfronten avui té diferents noms. Per exemple quota d’autònoms: paguen 265 € davant els 50 d’Holanda (entre 13 i 58 € paguen els anglesos). Després està l’IVA, o millor dit, el binomi d’avançament d’IVA i els habituals terminis de pagament (entre 60 i 90 dies els més habituals, més en certs sectors i mai si tens mala sort). També pateixen, habitualment, la manca de recursos o un pagament molt baix pels seus serveis. Tot i entregar valor, normalment queda poc marge.

De talent i ganes de treballar en sobren, però sembla que aquest emprenedor es debat entre l’èxit i el fracàs constant: igual demà triomfa, que igual demà plega. El premi? Ser el teu propi jefe, ser lliure i fer el que t´agrada (tot i que el 50% del temps s´acabin fent coses que no agraden tant). A més, es treballaran totes les hores del món, es col·laborarà gratis en certs projectes i s’imposarà la dictadura del tapper i el descontrol vital, sigui a casa, a un coworking o viatjant sense parar.

Però, de quins emprenedors parlem?

Podríem entendre com a emprenedors a tots els freelance i petits empresaris, pluriempleats, empleats temporals i qualsevol que no tingui una estabilitat laboral sostinguda en el temps. Portat a l’extrem podríem dir que és emprenedor qui, a més de la seva feina, lloga el seu pis a través de Airbnb.

Sí, la crisi ha propiciat l’augment de freelances i autònoms i a certs perfils professionals només li queda la sortida de l’autoocupació. Per una altra banda, sembla que el mercat laboral ens empeny a tenir una feina de mitja jornada, a treballar de freelance a la tarda i practicar el consum col·laboratiu a la nit. És més: avui les nostres carreres s’assemblen més a les d’un emprenedor: de tenir una feina de per vida hem passat a tenir-ne 10, o 20. I aquesta tendència no fa més que créixer.

Si no ets emprenedor, vés-te preparant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús