Mar Alarcón: “Busquem una forma de viure més social, sostenible i racional”

L’economia col·laborativa té múltiples cares, i el lloguer de vehicles entre particulars és una d’elles. A Espanya, SocialCar és la plataforma líder des de 2011, i gràcies a ella milers de persones obtenen cada mes ingressos extra per llogar el seu vehicle quan no l´utilitzen. Entrevistem a la seva CEO, Mar Alarcón, per conèixer més a fons aquesta iniciativa de P2P Carsharing a la qual cada vegada recorren més guapos i pobres.

img_Mar_SocialCar

Què és SocialCar?
SocialCar és una plataforma online de lloguer de cotxes entre particulars. Tot aquell que tingui un vehicle i no l´utilitzi habitualment, pot llogar-ho a altres persones a través de la web. La relació entre conductor i propietari és directa i transparent, i nosaltres simplement oferim suport a nivell legal, assegurança, validació de conductors, atenció al client…

Com va sorgir la idea?
Després de viure a l’estranger, el meu marit i jo vam decidir tornar a Espanya. Vam comprar-nos un cotxe i al cap d’un temps ens vam adonar que l´utilitzàvem molt poc i que gairebé sempre estava parat. Anteriorment ja havíem emprès i ens encantava l’àmbit social, així que vam començar a investigar… En 2010 vam començar a treballar en el projecte i en 2011 vam néixer com a empresa de P2P Carsharing.

Carpooling, CarSharing, Ridesharing…. Pots aclarir-nos aquests conceptes?
El concepte Carpooling o Ridesharing és el mateix. Fa referència a quan diverses persones comparteixen cotxe per fer el mateix viatge. Aquí parlem de compartir un trajecte i la companyia més coneguda és BlaBlaCar. D’altra banda, el CarSharing és un model de lloguer de cotxes on els vehicles són propietat d’una empresa o cooperativa que gestiona el servei. Aquí els lloguers solen ser molt curts, per exemple, per hores. Finalment, està el CarSharing Peer-to-Peer (P2P), que és on encaixa SocialCar. Aquí els cotxes són propietat de particulars que posen a disposició d’altres persones els seus vehicles, a canvi del pagament d’un lloguer.

Quins avantatges ofereix SocialCar enfront de les companyies tradicionals?
Per començar, està la varietat de vehicles. Tenim milers d’ells: turismes, furgonetes, cotxes de luxe, cotxes elèctrics… Cap companyia tradicional té una oferta tan àmplia. Després està el preu de lloguer, que sol ser un 30% més econòmic que en les empreses tradicionals. D’altra banda, arribem a poblacions on ningú arriba, i al poble més remot pot haver-hi algú que lloga el seu cotxe. Més enllà està la pròpia experiència: el consum col·laboratiu enganxa. Compartir senta bé.

Per què creus que enganxa?
Les iniciatives de consum col·laboratiu com Airbnb o SocialCar provoquen, en principi, certes reticències en els usuaris. Però una vegada superada la desconfiança inicial, quan proves, repeteixes. Compartir recursos entre persones, de tu a tu, té alguna cosa especial. Et fa sentir bé, coneixes gent, et sents lliure i en el nostre cas, a més, ajudes a cuidar el medi ambient. Molts ciutadans busquem una nova forma de viure més social, sostenible i racional.

Com ajuda SocialCar a cuidar el medi ambient?
Fomentem el desenvolupament sostenible ja que ajudem a reduir les emissions de CO2. Sobre aquest tema tenim dades molt interessants. Per exemple, és molt significatiu el que passa amb les persones que lloguen el seu cotxe a SocialCar i l´acaben venent. El 40% no compren un vehicle nou i passen a ser conductors de la nostra plataforma, és a dir, llogueters. El 60% restant es compra un vehicle nou, que contamina molt menys que el que tenien anteriorment. En un cas i en l’altre, el medi ambient és el gran beneficiat, especialment a les grans ciutats.

Parlant de ciutats, com contribueix SocialCar a millorar-les?
Primer, perquè augmentem les opcions de transport de la ciutat sense augmentar la flota dels vehicles i sense ocupar més espais d’aparcament: és el que anomenem “mobilitat intel·ligent”. També facilitem la cohesió social ja que molts acaben llogant el cotxe al seu veí i establint una relació de confiança amb ell.

Una pregunta obligada: com pot ajudar SocialCar als guapos i pobres?
Per començar pot ajudar-los a nivell econòmic. Qui té un cotxe pot aconseguir ingressos extres llogant-ho. D’altra banda, qui no el té, pot estalviar-se la seva compra i accedir a lloguers molt econòmics. Finalment, crec que els valors que envolten a projectes d’economia col·laborativa com el nostre encaixen a la perfecció amb la ideologia dels guapos i pobres: sostenibilitat, tecnologia, medi ambient, cohesió social, comunitat…

Quin és la clau de l’èxit de SocialCar?
Primer has de tenir una plataforma que funcioni bé i que satisfaci una necessitat latent. Després has de captar oferta i que aquesta oferta sigui atractiva per als teus usuaris. I finalment has de treballar per generar confiança dins de la teva comunitat oferint seguretat, legalitat, valoracions dels usuaris…. A més, en el nostre cas, crec que el context ha ajudat molt: en aquest sentit destacaria la irrupció de models col·laboratius a la Xarxa i la difícil situació econòmica que viu gran part del país.

I tu? Tens el teu cotxe llogat?
Per descomptat! Des del primer dia. Així va sorgir la idea. Actualment és una bona manera de conèixer el servei que oferim i les necessitats que tenen els nostres conductors. D’altra banda, com et deia, és una experiència que enganxa.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús