L’autòpsia de Canal 9

La massacre laboral i ideològica que el PPCV ha executat a Radiotelevisió Valenciana (RTVV) ha ocupat una gran part de la meua activitat periodística en els darrers temps. Com altres observadors de la vida pública del País Valencià, he escrit i he analitzat la desfeta de Canal 9, la qual cosa s’ha traduït en diversos articles des de l’any 2011 ençà, on he tingut la desgraciada oportunitat de fer l’autòpsia de l’ens públic.

El tema m’ha preocupat per dos motius. El primer, perquè com a valencià conscient nacionalment i lingüística em sembla una tragèdia el desmantellament del que hauria pogut estar el nostre mitjà de comunicació de referència. Un mitjà potent en la nostra llengua que, en el món actual, és tan necessaria com valuós. El segon, perquè després de més de quinze anys conreant la professió periodística, hi tinc un bon grapat d’amics i companys que estime i admire i que ara estan pagant les conseqüències d’una gestió desficaciada.

En aquest post, arreplegaré alguns d’aquests articles, i ho faré a tall d’homenatge de gent com Reis Juan, Ernest Parra, Pau Gómez, Miquel Àngel Picornell, Adelaida Ferre, Esperança Camps, Jesús López, Xelo Miralles, Amàlia Garrigós i tants i tants altres grans professionals afectats, d’una o altra manera, per l’ERO. Per tots ells, aquest humil recull que mira d’explicar què ha passat i com és possible haver arribat a aquesta situació.

El primer article que vaig escriure sobre la qüestió data de 2011, quan encara feia informació pura i dura al diari digital Economia Digital. Era una peça sobre les retallades que preparava la Generalitat amb l’excusa i l’aixopluc de la crisi econòmica i on ja avançava que RTVV seria una de les empreses públiques més afectades.

Un temps després, ja des de la meua columna d’opinió “Café a un euro”, vaig fer un article anomenat “En el jacuzzi con Zaplana”, on vaig incloure una propina, un xicotet text extra on assenyalava que l’afinitat ideològica amb el PPCV seria un dels factors claus per a triar qui era i qui no era acomiadat de RTVV. El temps, desgraciadament, m’ha donat la raó.

El primer article, però, dedicat íntegrament a l’ERO de Canal 9 i Ràdio 9 va ser “Los despojos de RTVV, atados y bien atados”. En l’esmentat text, parlava de l’entramat que s’estava creant per a executar el desmantellament de l’ens públic però, això sí, sempre protegint als veritables culpables del desastre.

Després, a “Así son los verdugos de 1.198 trabajadores”, vaig fer un recompte dels representants del PP al Consell d’Administració de RTVV. És a dir, explicava qui eren els que signarien els acomiadaments i tot el seu historial de submissió i endolls pel sol fet de ser militants de la causa del PP. Hi ha alguns casos que donen, literalment, fàstic,

A “¿Cómo se esfumó el dinero en Canal 9?”, en canvi, em centrava en explicar les causes de la desfeta econòmica de l’ens públic. Hi posava exemples dels diners de tots balafiats en pagar a perodistes i opinadors panxacontents per a deformar la realitat sempre en favor dels ocupants de la Generalitat i mirava de donar algunes claus de per què Canal 9 està absolutament en ruïnes.

No podia, però, deixar de parlar d’un dels màxims responsables de tot plegat i braç executor de l’ERO que, a més a més, va abandonar el vaixell abans de certificar-se el crim: José López Jaraba. A “Jaraba, el capitán y las ratas”, explicava com l’ex director general va preparar l’acomiadament massiu i, unes setmanes abans, va fugir deixant-ho tot empantanat; abans, però, també vaig tindre un record per a Lola Johnson, ex consellera i una de les executores de la manipulació informativa de Canal 9.

Finalment, la darrera setmana he publicat “Canal 9 colapsa la justicia”, on assenyale que l’ERO tindrà conseqüències com l’allau de denúncies pel seu caràcter injust i, probablement, il•legal. Seran milers de processos que s’uniran als tres que ja n’hi ha oberts i que afecten RTVV. Des d’un cas d’assetjament sexual fins a connexions amb la trama corrupta de Gürtel.

Ha sigut una tasca humil que pretén denunciar el que ha passat i, sobretot, donar suport als companys que han patit la manipulació barroera de Canal 9 i Ràdio 9 des de dins i ara, damunt, paguen les conseqüències de la gestió nefasta dels qui ens (des)governen des de fa ja massa temps. Per tots ells, aquesta autòpsia a un cadàver que encara té els voltors damunt.

3 comentaris

 • miquel angel picornell

  18/02/2013 19:39

  VAL

 • miquel angel picornell

  18/02/2013 19:40

  Està molt encertat.

 • Reis Juan

  19/02/2013 0:58

  Gràcies Antoni. Has estat dels pocs companys que ha seguit fil per randa la desfeta. No saps com s’agraeix. Aquest país sense memòria haurà de revisar a l’hemeroteca els teus articles. Sobre tot aquells que, encara avui, sostenen que la plantilla ha enfonsat la RTVV.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús