Els Demòcrates Suecs al Parlament

7a.jpg

Com alguns sabreu el setembre passat va entrar al Parlament suec el partit nacionalista dels Demòcrates Suecs. Un nom que, paradoxalment, no els descriu gaire. I és que aquest partit es va fundar el 1988 amb bases feixistes. Primer, eren un radicals que es manifestaven en banderes feixistes i insultaven obertament els immigrants i totes aquelles persones de color. Després, han après a parlar en públic moderadament i expressar la seva ideologia sense que parega insultant o feixista.

D’ofensius han passat al paper de víctimes. Per exemple, a la campanya electoral se’ls va menysprear, ningú volia rodar el seu curt electoral (va ser una empresa danesa), ni seure al seu costat en els debats polítics. A més a més, mentre cap partit polític parlava del problema de la integració en Suècia, ells anaven visitant pobles i ciutats difonent arguments com: ‘Ens cal preservar la societat de benestar sueca i això no ho podem fer si deixem entrar 100.000 immigrants cada any’ (la xifra és incorrecta, però d’això ja en parlaré en una altra entrada), ‘Hem de millorar les pensions i això es pot fer retallant les ajudes socials a immigrants’, ‘Un alt percentatge dels immigrants són delinqüents’, etc. Tots tenien per comptat que no arribarien enlloc. I després, la sorpresa. Un 5,7 % de la població els va votar i ara seuen 20 persones del Demòcrates Suecs al Parlament.

Suècia no és el primer país europeu on un partit xenòfob entra al Parlament. Personalment penso que és alarmant però espero que a partir d’ara es parle més de la integració i es posen mesures per a millorar-la. M’entristeixo molt al pensar que la gent que ha votat aquests partits no pot veure més enllà de si mateixos. Perquè immigració no només és ajudes socials, delinqüència i atur, sinó cobertura de treballs que ningú vol fer, acadèmics que s’han format sense que hagi costat res als governs, però que poden desenvolupar el país i el més important, riquesa cultural. I per últim, un consell d’una immigrant a tots els immigrants: La vida és com una estanteria IKEA, l’has de muntar tu!

9 comentaris

 • Airin

  30/11/2010 12:34

  A Catalunya ha estat a punt d’entrar al Parlament la Plataforma per Catalunya, molt em temo que a les municipals veurem com tornen a créixer.

 • carmen

  30/11/2010 17:31

  Tendremos que estar al tanto y tomar buena nota de lo que esta pasando por europa, para que no nos pase lo mismo. Asi que, no nos descuidemos y estemos atentos.

 • Ferran

  01/12/2010 0:29

  Crec que aquí encara estem en el punt d’incredulitat respecte al creixement d’aquests partits xenòfobs. A partir de l’exemple de Suècia caldria fer moltíssima pedagogia i que les associcions que fan una feina extraordinària treballant amb l’inmigració tinguéssin més ressó mediàtic. No pot ser que Anglada surti a la tele, i moltíssima gent anònima que fa un treball seriós per l’integració no hi surtin mai.

 • Ramon Renedo Yanguas

  01/12/2010 1:13

  Ferran apunta un tema important al afirmar que encara no ens creiem que el creixement d’aquests partits comporten un perill real per al sistema democràtic a Europa. Les barbaritats contra els gitanos d’en Berlusconi o el recent referèmdum a Suïssa són proves suficients. Que a Suècia campi aquest partit és un fet paral·lel a l’actuació recent d’un franc-tirador a Malmö que durant un parell de setmanes ha atacat i ferit a trets diversos inmigrants, fet que es va reproduir a Gøteborg per part d’un imitador. I recordem que la segona força política a la veina Noruega és el FRP (Fremskrittspartiet: Partit del Progrès) de clara tendència xenòfoba. Holanda, França, Catalunya… Països on l’aparició de partits racistes és un fet i la violència va en augment.

 • Alícia Porcar

  02/12/2010 10:33

  Ferran, estic totalment d’acord amb tú. Tindré en compte la teva idea de parlar de la gent que de veritat treballe per la igualtat i per la integració.

  Ramon, va ser molt fort el que va passar a Malmö, a més a més, l’assassí es va inspirar en un home que disparava a inmigrants en una arma làser en 1991 i 1992. (http://en.wikipedia.org/wiki/John_Ausonius)

 • Ramon Renedo Yanguas

  02/12/2010 11:23

  Record el cas. La policia sospita que l’imitador de Malmö volia commmemorar aquest episodi que va significar la “pèrdua de la inocència” del país com es va afirmar llavors. Als reportatges de la televisió escandinava es va fer evident que la seva estrategia del terror va funcionar. Durant u s quants dies molts inmigrants -sobretot els d’origen africà- no sortien de casa per por de resultar ferits o morts. Em consta que quan la situació es va repetir a Gøteborg alguns conductors noruecs evitaven circular per dins la ciutat… Ara per ara, no hi ha cap garantia de que aquests fets no es tornin a repetir properament.

 • Aniwiki

  03/12/2010 0:36

  A mi això em dona una mica de por, pq està passant tot això :O
  A Austria crec que també han guanyat.
  Saluwikis!

 • Eli

  27/12/2010 12:33

  Jo vaig estar vivint a Suècia una temporada, i una de les coses negatives que hi vaig descobrir (també en vaig descobrir moltes de positives) era el racisme. Els immigrants viuen en certes zones de la ciutat, creant una espècie de ghettos. La immigració a Suècia principalment es compon per refugiats polítics, ja que la definició de tal és més laxa que a d’altres països europeus. També hi ha molta influència dels antics països de la URSS.
  Això, sí, dels suecs emigrats nungú en parla.

  Sorprenen els contrastos d’una societat que en d’altres aspectes (i des del meu humil punt de vista) és tan avançada i de mentalitat oberta.

 • Alícia Porcar

  28/12/2010 17:32

  Ramon: Espere de veritat que aquests fets no es tornen a repetir perquè em fa moltíssima por!

  Aniwiki: Ja veus com està Europa…molt malament!

  Eli: És veritat, a mi també em va xocar molt que a Suècia hi hagués tants ghetos. La imatge que es sol tenir de Suècia no és aquesta sinó que, com tu ben dius, és una societat molt avançada, oberta i tolerant. Jo mateixa m’he sentit discriminada en alguna ocasió.
  Açò és un exemple de que cap país és perfecte i que tots tenen els seus aspectes negatius. Gràcies pel comentar!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús