La comunitat musulmana a Suècia

14a.jpg

Edifici amb antenes parabòliques típic de Rinkeby

L’atemptat amb arrels islamistes el dissabte passat, pot accentuar les desconfiances cap als immigrants a Suècia, sobretot cap a la comunitat musulmana. Per a tractar d’evitar-ho, el diumenge a la nit hi va haver una manifestació convocada per l’associació islàmica a Estocolm com a denuncia i condemna de l’atemptat. Al mateix temps, sortia a debat el seu representant i recalcava que “no s’ha de jutjar tota la comunitat islamista pels fets d’un boig que només va utilitzar la religió com a excusa per matar”. L‘associació islàmica també ha penjat un comunicat en contra de la violència a la seva pàgina web.

És difícil saber la xifra exacta de musulmans que viuen a Suècia, però els registrats en associacions religioses musulmanes en són 100.000. Aquesta xifra pot ascendir, però, als 250.000 si es compten aquells que no estan inscrits en cap associació. La majoria venen de Turquia, l’Iraq, l’Iran, el Líban i Somàlia, i viuen tots plegats a barris als afores de les gran ciutats. Per exemple, a Estocolm, al barri de Rinkeby, el 90% de la població és d’origen estranger i a les escoles el 98% dels nens són fills amb pares immigrants. Tot plegat fa que creixen aïllats de la societat sueca, no aprenguen l’idioma correctament i tinguen problemes d’integració.

Se sol dir que són les coses desconegudes les que fan més por. Si els suecs no viuen barrejats amb els musulmans i no tenen contacte directe amb ells, no és estrany que després d’un atemptat d’origen islamista se’ls miren amb desconfiança. Són les coses roïnes les que causen més rebombori, com una noia de Rinkeby va dir una vegada: ”És una llàstima que el nostre barri només surt a la televisió quan hi ha baralles i no quan organitzem un festival cultural internacional”.

En la idiosincràsia de la societat sueca és natural generar debats en profunditat sobre esdeveniments importants. Donat que es la primera vegada que passa un fet tràgic com el que hem viscut a Estocolm, en els propers dies es generarà un estat d’opinió molt ampli entre els suecs i els immigrants i tal vegada eixos debats donen fruit a una millor comprensió de la situació.

4 comentaris

 • carmen

  14/12/2010 14:08

  La incomunicación no es buena para nada, asi que, mientras no rompamos las barreras, nos mezclemos y convivamos; creo que el entendimiento no será posible.
  Esperemos que lo que ha pasado sirva para que haya más comunicación entre los pueblos y los suecos estén un poco por la labor, aunque pienso que no es fácil.

 • Alícia Porcar

  16/12/2010 11:37

  Carmen, jo també ho espere. Gràcies pel teu comentari!

 • Aniwiki

  17/12/2010 10:50

  Opino igual que Carmen, crec que hi ha que conviure entre tots i potser no crear guetos tancats.
  Que vagin bé totes les decisions i esdeveniments per allà dalt.

 • Alícia Porcar

  18/12/2010 13:46

  Aniwiki: El tema gueto és molt complicat perquè quan venen la majoria vol viure amb els seus familiars i aquestos viuen ja al gueto… i després clar, no tenen prous diners per a canviar-se de barri. Però molts volen dur als seus fills a escoles a altres barris per a que es puguen relacionar amb nens suecs.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús