El ‘systembolaget’

És el monopoli de l’estat suec de venda d’alcohol. Si vols comprar, vi, cervesa o qualsevol beguda que continga més del 3,5% d’alcohol has d’anar a aquesta mena de supermercat d’alcohol i tindre com a mínim vint anys. I naturalment, pagar uns impostos molt alts.

A principis del segle XIX els homes suecs bevien molt d’alcohol (les dones no en bevien perquè estava mal vist) i no var ser fins a la I Guerra Mundial que es va racionalitzar el seu costum. Les tendes van començar a registrar les vendes i la gent només podia consumir dos litres de licor cada tres mesos. El 1955, quan van acabar amb el racionament i ja es podia comprar tot l’alcohol que es volgués al systembolaget, la gent en va començar a comprar massivament. Per això, per a tractar de reduir-ne el consum, van pujar molt els impostos. Com que hi ha hagut històricament molts problemes amb l’alcohol, encara avui es pot veure com la gent et mira de reüll si dus una bossa del systembolaget plena d’ampolles de vi.

4 comentaris

 • Andreu Coll Pla

  18/12/2010 23:49

  Estic vivint a Suècia i va ser una de les primeres coses que em van sorpendre. Si generalment ja és un país més car que a Catalunya l’alcohol ho és encara més!

 • Paulittta

  19/12/2010 16:43

  Ostras, amore, no me acordaba!! Si que es cierto que fuimos a una tienda como ésta. Menuda medida tan drástica!! No creo que aquí fuera posible… bessisssss

 • Alícia Porcar

  21/12/2010 15:19

  Andreu: Si, la veritat és que jo l’alcohol el compre per internet perquè no m’agrada gens fer cua per comprar dues ampolles de vi. A més, és super car! Gràcies pel teu comentari!

  Paulittta: Tot és acostumar-se, jo crec que igual si que seria possible! :-)

 • Aniwiki

  21/12/2010 23:29

  No en sabia res, i m’ha resultat molt interessant l’informació.
  Jo crec que aquí també seria possible, però hi hauria que canviar una mica la mentalitat que tenim.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús