Gap Minder

22a.jpg

Foto de Gapminder.org

Gap minder és una gràfica interactiva que visualitza dades estadístiques de tots els països del món. El que té de particular a diferència d’altres gràfiques és que és l’usuari el que pot canviar la línia del temps i en visualitzar tots els països a la vegada es molt fàcil trobar tendències que passen al món sencer. D’aquesta forma es demostren coses com, per exemple, que no els països més rics tenen una sanitat de millor qualitat.

Hans Rosling, el suec que ho va crear, és a més un conferenciant molt bo i pedagògic. Amb l’ajuda de Gap Minder podeu visualitzar per exemple dades tan interessants com les emissions de C02 des de l’any 1820 fins ara, la mortalitat infantil, o serveis dentals a diferents països. Us deixo amb dos vídeos:

Al primer Hans Rosling explica el creixement mundial de la població amb caixes d’Ikea (hi ha subtítuls disponibles):

http://www.gapminder.org/videos/population-growth-explained-with-ikea-boxes/

 Al segon es fa un repàs de la història de la humanitat amb ajuda de GAP Minder, tan sols dura 4 minuts:

http://www.gapminder.org/videos/200-years-that-changed-the-world-bbc/

7 comentaris

 • Ferran

  15/02/2011 13:52

  Molt interessat i il.lustratiu. Potser d’aquesta evol.lució podem intuïr les revolucions latents. I si ho entenguéssin els neocon en tota la seva complexitat, inclús es podrien estalviar alguna estúpida invasió

 • carmen

  15/02/2011 14:37

  Estoy de acuerdo con lo que dice Ferran. También pienso que es muy ilustrativa la gráfica y se pueden sacar conclusiones.

 • Alícia Porcar

  15/02/2011 21:10

  Ferran i Carmen: A mi també em resulta super interessant, de veritat que es poden traure moltes conclusions. Desgraciadament els humans sembla que mai aprenem a mirar al passat i aprendre dels nostres errors. Penso que la història és cíclica i molts esdeveniments tornen a passar. Gràcies pels comentaris!

 • Jordi Bayer

  21/02/2011 23:20

  Aquesta setmana he estat a Trondheim ja que he assistit al ISFIT (The international student festival in Trondheim), i vam poder gaudir d’una sessió amb Hans Rosling, on va parlar sobre el tema!

 • Alícia Porcar

  28/02/2011 12:52

  Jordi, ja m’agradaria a mi haver-hi estat també! Sona molt interessant”

 • Jordi Bayer

  28/02/2011 20:47

  Doncs sí Alícia, estic molt content de haver-hi pogut anar. Allà vaig coincidir amb 500 estudiants de tot el món on vam parlar sobre la salut i com globalitzar-la per així aconseguir que tothom tingui accès a la sanitat.
  Una experiència brutal!

 • Jordi Bayer

  28/02/2011 20:51

  De fet, per si t’interessa he fet un article al blog sobre el ISFIT
  http://jovullser.blogspot.com/

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús