Cada dia més llum

23a.jpgCom més al nord vivim, més dramàtics són els canvis en la durada del dia. Si visquérem al Pol Nord, en un any passaríem d’un extrem a l’altre, és a dir, de la nit polar al sol de mitjanit.

Estocolm, amb la seva latitud de 59 graus (Barcelona té 41 graus) no està al Pol Nord, però suficientment prop com perquè els dies siguen molt més curts a l’hivern que a l’estiu. També, quan ve la primavera, les hores de llum augmenten més ràpidament que a localitats que estan més al sud. Aquestes setmanes són de canvis significants. Per exemple, la setmana passada a Estocolm es va fer de dia 17 minuts més prompte que fa dues setmanes i el sol es va posar 18 minuts més tard. En total tenim una mitja hora més de llum només en una setmana!

El dia més llarg de l’any, el 21 de juny, el sol sortirà a Estocolm a les 3:27 i es pondrà a les 22:11, en total 18 hores amb 44 minuts de llum. Quina diferència amb les 6 hores i 11 minuts del dia més curt de l’any!

5 comentaris

 • Maricel

  15/02/2011 22:46

  Hola Alícia, com ja saps he estat varies vegades a Estocolm, però al juny no he estat mai, la veritat és que m’encantaria poder veure com és aixó de tenir quasi 19 hores de claror… ha de ser molt curiòs!!!! A veure si puc venir i t’explico que m’ha semblat.
  Com sempre, felicitats pel teu blog, m’encanta!

 • carmen

  16/02/2011 10:52

  Desde luego para los que no somos del norte, estar en esas latitudes cuando los dias son largos, produce una sensación muy extraña. Pero me gustó.

 • Sir William Temple

  19/02/2011 14:09

  La veritat és que a partir del mes de febrer es comença a notar molt com s’allarguen els dies, tant pel matí com per la tarda. Ara comença la millor època a Irlanda després del fosc hivern. Crec que als països del nord el que ens afecta més als mediterranis no és el fred sinó la falta de llum. http://www.dublin.cat

 • Josep

  20/02/2011 14:26

  Hola Alícia. M’encanta llegir el teu blog, jo no estaré al juny per veure tantes hores de llum, pero si surt el sol o nó ? serà altre cosa , com sempre es un canvi que nosaltres no estem costum-ats. Aquí tením menys hores de llum i més hores de sol. Que’l nostre cos ho agrair-ex ! Felicitats per els teus comentarís.

 • Alícia Porcar

  20/02/2011 17:42

  Maricel, al juny t’esperem per aquí. És molt especial anar a dormir i sentir piular als pardalets. Una abraçada!

  Carmen, costa un poquet acostumar-se a la claror però és molt millor que la foscor de l’hivern, brrr

  Sir William: Si, la foscor és el pitjor, encara que aquestes últimes dues setmanes està fent molt de fred (-15 graus) i la veritat, és que ja estic prou farta d’aquestes temperatures. Espero que a Irlanda tingueu millor temps. Gràcies pel comentari!

  Josep: Em fan molta il.lusió els teus comentaris. Al juny no és fa fosc completament però si que es posa el sol unes horetes. Ja m’agradaria tenir el sol que teniu vosaltres a Barcelona i menys hores de llum! Això és salut! :-)

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús