Olof Palme, 25 anys del seu assassinat

25a.jpg

Foto de Dagbladet.no

Avui fa 25 anys que van assassinar el que fou Primer Ministre suec Olof Palme. Olof Palme va morir als 59 anys d’edat. Cap dels socialdemòcrates suecs, va ser un defensor de la pau universal i es va pronunciar en contra de l’apartheid a Sud-àfrica, les armes nuclears, la guerra de Vietnam i, entre altres dictadures, la nostra, la de Franco. La seva política controvertida es va guanyar molts seguidors alhora que molts enemics i potser per això, avui en dia, el seu assassinat encara està sense resoldre.

L’assassinat d’Olof Palme és un dels tres més investigats a tot el món, el material s’emmagatzema a una habitació de 250 m² i s’hi anomenen fins a 10.000 possibles assassins. Malgrat tota la informació, el cas no s’ha pogut resoldre, entre altres coses, perquè la policia es va saltar totes les rutines i va investigar molt malament el lloc dels fets. Per exemple, van arribar-hi dues hores més tard, no van tancar els carrers adjacents i les bales van ser trobades per un particular al matí següent perquè la policia les havia deixat sense recollir. Després la policia les va netejar llevant-ne totes les empremtes dactilars. En conclusió, un desastre.

Els sospitosos per l’assassinat han sigut molts. Entre altres, un home de 30 anys que estava aquella nit al lloc dels fets, el grup kurd PKK i un grup de gent de Sud-àfrica a favor de l’Apartheid. Però definitivament va ser el drogaddicte i alcohòlic Christer Pettersson el major sospitós de tots. De fet, la dona de Palme -que es trobava amb Palme quan el van assassinar- el va reconèixer i per això el van empresonar. Més tard el van alliberar perquè un testimoni que només es trobava a uns metres de l’assassí estava convençut de que no era Pettersson. Quan aquest últim va morir en llibertat l’any 2004, també va morir la investigació. Han estat nombroses les persones que de forma privada van començar les seves investigacions perquè estaven convençudes que la policia havia esborrat proves i que no investigava suficient.

El criminòleg suec Leif GW Persson, que fa uns dies va participar en un programa de televisió sobre Palme, creu que l’assassí era un professional que va actuar amb ordre i sang freda. Ell veu clar que l’assassí formava part d’un grup de la policia o de militars que odiava a Palme. No pot entendre com la policia mai hagi volgut investigar les persones del cossos de seguretat de l’entorn de Palme, que sabien que aquella nit anava al cine i no duia guardaespatlles. Ell està segur que l’assassí encara viu.

Malauradament, només sabrem la veritat si l’assassí s’entrega o si es troba l’arma de foc que es va utilitzar per a matar a Palme. Mentrestant, esperem que Olof Palme no mori en el record i que seguim visitant-lo moltes persones a la seva tomba cada 28 de febrer.

25b.jpg

6 comentaris

 • Maricel

  28/02/2011 19:36

  Hola Alícia, m’ha encantat el blog d’avui.
  Segueix així, ho fas molt bé.
  Gràcies per les teves informacions.

 • Aniwiki

  02/03/2011 1:08

  Quan he llegit l’article he recordat a aquest Palme, però en sabia ben poc. Igual que l’anterior comentari també et dono les gràcies per l’informació.

 • carmen

  03/03/2011 22:25

  Bonito detalle el que tuviste al llevar una flor. A estos sitios hay que ir para que no se olviden.

 • Sol

  10/03/2011 11:09

  El criminòleg Peirsson té publicada (en castellà) una trilogia -novel·la negra- sobre el tema. Difícil de seguir, però apassionant. Val la pena.

 • Alícia Porcar

  10/03/2011 22:42

  Maricel: Moltes gràcies, és per gent com tu que segueixo escribint :-)

  Aniwiki: De res, quan vingues a verue’m a Estocolm t’ensenyaré l’entorn del fets i t’explicaré més cosetes.

  Carmen: Em va agradar molt que hi havia molta gent al cementeri, l’ambient era trist però es respirava esperanca.

  Sol: No sabia que hi havia publicat una trilogia, però no m’extranya, el tema té molt de suc! Gràcies per la informació.

 • Jesús Ferrer i Robles

  13/03/2011 23:41

  Hola Alicia:
  Vaig estar l’estiu passat a Estocolm, i encara que no vaig trobar exactament el lloc on va ser assassinat, el vaig buscar al voltant de la boca de metro que porta el seu nom, intentí almenys explicar a les meues filles qui havia estat Olof Palme. Crec que es important recordar tota aquella persona (com en el seu moment varen fer els suecs al dedicar-li un carrec i una estació de metro) que ha lluitat des d’un càrrec polític contra les injustícies que hi ha al món.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús