Kiruna, la ciutat que es trasllada

LKAB_Kiruna2008_2.jpg

La ciutat de Kiruna. Foto de lkabframtid.com

Va ser l’any 2004 quan la municipalitat de Kiruna, al nord de Suècia, va anunciar que les esquerdes en el sòl causades per la mina Kiirunavaara, situada prop de la ciutat, s’estaven propagant més ràpid del que s’havia calculat prèviament. Per això, el municipi va prendre la decisió històrica que calia traslladar el centre de Kiruna cap al nord-est.

La mudança ja ha començat encara que no es veu, desviant les canalitzacions d’aigües residuals, calefacció i cablejat elèctric. Segons les planificacions del projecte, en cinc anys mouran l’estació de ferrocarril, en quinze el famós Ajuntament i en vint-i-cinc anys l’Església. Traslladaran els edificis posant grans plataformes amb rodes a sota seu i remolcant-los. Diuen que no caldrà treure’n ni els mobles.

2.000 persones s’hauran de mudar i l’Ajuntament els ha preguntat com volen viure i com volen que siga la seva nova ciutat. Tant els joves com els vells coincideixen que les cases antigues s’han de moure a la nova zona i hi ha d’haver moltes zones verdes. El cost del projecte? 12,5 bilions de corones sueques, uns 1,2 bilions d’euros.

Husflytt_Malmberget1.jpg

Traslladant una casa. Foto de lkabframtid.com

9 comentaris

 • Josep

  08/03/2011 0:06

  Si la propagació ès tan ràpida, vols dir que tindrà temps, d’arrivar a l’ajuntament i l’església.

 • Aniwiki

  09/03/2011 19:51

  Realment això sembla de pel.lícula, o per escriure un llibre. La veritat és que no hauria pensat mai que es pugués moure una ciutat i col.locar-la a un altre lloc.
  Esperem que vagi tot bé i que com diu el company Josep no sigui massa ràpida la propagació.

 • Hannah Soler

  10/03/2011 22:22

  A mi el que em sembla és molt barat, ha de ser un error! 5,5 milions d’euros per traslladar les cases, construir estacions, fer el clavegueram, etc..? No pot ser!

 • Alícia Porcar

  10/03/2011 22:38

  Hannah: Uff, moltes gràcies!! Ja ho he corregit! No sé en que estava pensant, he ficat la pota però bé!

  Josep: Esperem que si que els done temps perquè sino malament! Però crec que han fet molts estudis al respecte i està tot molt preparat.

  Aniwiki: Sí, de pel.lícula total! :-)

 • carmen

  11/03/2011 13:24

  Desde luego es sorprendente que se pueda mover una ciudad de esa manera. Un diez por los suecos. En cuanto al coste, seguro que aquí costaba el doble.

 • Paulittta

  22/03/2011 14:32

  A mí también me parece de película!! Debe ser muy interesante ver como van trasladando los edificios!! Aquí sería muy complicado!! Ya nos irás contando como va.

 • Guim

  18/04/2011 23:22

  Com digué Asterix: estan bojos aquests suecs! ;)

 • albert

  31/05/2011 15:37

  Alicia, fa temps que no escriu res, estàs enfadada amb els teus seguidors. Feia temps que no entrava pero fins ara estava content de seguir-te, vinga anims, a mes a mes em deus un restaurant a Estocolm i un hotel amb encant!!adeu

 • CantuTommie25

  23/07/2011 1:18

  It is well known that money can make people independent. But how to act if someone has no cash? The one way is to try to get the loan or car loan.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús