Nova York recupera la memòria

Durant 10 anys els New Yorkers preferien no aixecar la vista quan passaven a prop del solar del World Trade Center, on dues grues gegants sembla que hi hagin fet arrels per a l’eternitat. A Nova York no hi ha temps per les llàgrimes, només per al futur, la feina, l’ambició. Els New Yorkers semblaven patir una greu amnèsia, com si l’atac terrorista del 11-S no s’hagués endut gairebé 3.000 persones i no hagués ensorrat un dels edificis més simbòlics de la ciutat. Els únics que se’n recordaven eren els bombers, que des d’aquell dia reivindiquen el seu rang d’herois ensordint els carrers de la ciutat al seu pas.

Però ahir a la nit Nova York va despertar de sobte i per sorpresa, quan ningú s’ho esperava. Ja era tard, fins i tot per a la ciutat que mai dorm. El president Barack Obama va comparèixer a les 23:30 hores i va anunciar que “s’havia fet justícia,” que Osama Bin Laden era mort. Milers de New Yorkers no s’ho van pensar dues vegades i van sortir, tot i la nit freda, a celebrar que havien assassinat l’assassí. El solar del World Trade Center semblava Canaletes quan el Barça guanya un títol. Gent penjada dels fanals i brindant amb xampany, banderes immenses onejant, càntics patriòtics, crits de “Yes, we did” i fins i tot un marcador improvisat: Obama 1 – Osama 0.

La catarsi ha trigat 10 anys. Ha estat un dol llarg i reprimit –perquè a Nova York no es comparteixen els problemes, un se’ls guarda ben endins i fa el que pot, i si no sempre hi haurà una farmàcia oberta. Avui la ciutat s’ha despertat amb un cel gris i malenconiós. Potser després de la nit eufòrica, ara sí, és hora de plorar.

celebration_bin-laden.jpg

Milers de persones celebren la mort de Bin Laden a la Zona Zero de Nova York | CS Muncy per a The Daily News

bombersNYmortBinLaden.jpg

Un grup de bombers celebra la mort de Bin Laden a Times Square | Michael Appleton per a The New York Times

 

6 comentaris

 • Guim

  02/05/2011 20:09

  És una societat ben estranya la nord-americana-nova-iorquesa: culta, oberta i multicultural i a la vegada tan “revangista” (no he trobat la paraula en català…)
  Molt interessant!
  Salutacions des de Berlín,
  Guim

 • CAM

  03/05/2011 18:26

  Magnífic apunt sobre l’anima col•lectiva dels neoyorquins. Tot molt ben vist i amb l’afegit de la immediatesa i l’actualitat. Periodisme de raça!

 • tncatalunya

  03/05/2011 18:30

  Enhorabona Marta, per aquest text. Les idees que proposes, realment fan reflexionar. Com molt be diu en Guim al seu comentari, com s’enten una societat tan “revangista”???? en una societat tan civilitzada (o no tan). L’assassinat de l’ ASSASSÍ ( si en majuscules per que realment els seus crims han estat majúsculs), dona que pensar…..

 • e,.rodriguez

  05/05/2011 19:41

  Hola Marta he leido tus comentarios lo veo muy bien la actitud de los norte-americanos , pero yo que escucho mucha radio y no solamente la Cope, escucho a muchísimos periodistas y todos estan conformes con su muerte todos en general ponen un *pero*

 • francesc

  06/05/2011 18:54

  Hola Marta, tinc una pregunta per tu que ets a NY. La gent d’alli de veritat es creu que l’onze de setembre les coses varen ser com diu la versió oficial? Em sorpren que, amb el munt d’evidències que obren dubtes raonables sobre aquest tema es prengui com un fet indicutible que aquest senyor de nom Bin Laden podia ser l’únic responsable. D’altra banda, és “justicia” mata sense judici a una persona i als que l’envolten? El judici just no és una garantia de democràcia?

 • mmartinez

  17/05/2011 18:26

  Hola Francesc, i perdona per haver trigat tant a contestar. Les preguntes que fas són molt encertades, i són les que els nordamericans no es volen fer perquè desmunten la història que s’han passat 10 anys cosntruint. Crec que cal tenir en compte que els nordamericans són els reis del “storytelling”, d’explicar històries, i això és el que van fer amb Bin Laden. Calia que el dolent dolentíssim morís, com passa a qualsevol pel·lícula de Hollywood, i la fi justifica els mitjans. No podem oblidar tampoc que la concepció de la justícia als EEUU és diferent de l’europea: aquí encara hi ha molts estats que mantenen la pena de mort. L’ull per ull és molt present en el subconscient dels nordamericans.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús