Entrades amb l'etiqueta ‘ipad’

Bamboo Stylus Fineline, el més precís

divendres, 4/09/2015

Wacom compleix la seva promesa de treure al mercat un nou llapis òptic (stylus) que combina senzillesa, estil i molta molta precisió. Fa un any i mig ja ens havia agradat molt el model bamboo stylus, pels seus colors atrevits, per la suavitat del seu punter, perquè era força precís… però el nou model el supera de llarg. Arriba també en diversos colors ben divertits, es connecta amb el nostre iPad mitjançant bluetooth i es configura ràpidament. Les passes a seguir serien les següents:

1. Descarreguem l’aplicació gratuïta Wacom Stylus Update per actualitzar el firmware del dispositiu. Un cop fet, ja podem esborrar l’aplicació si ens fa nosa.

2. Descarreguem l’aplicació Bamboo Paper (també gratuïta) i –molt important!– configurem com agafem l’stylus, tant la mà (esquerrans o dretans) com la posició del canell (recte, cap avall o cap amunt). M’he passat dues setmanes amb la posició de com agafo l’stylus mal posada i no entenia com podien dir els de Wacom que el seu gadget era tan precís. Un cop ben configurat, ho entenc.

3. Quan ho configurem, ja podem començar a treballar amb el punter, cosa que és agradable perquè pesa poc i té una mida i gruix com la d’un bolígraf.

4. Ens serveix per prendre notes a mà, fer dibuixos, mapes, etc. En el cas de les notes a mà és pràctic perquè a més escriu molt de pressa. La mateixa aplicació Bamboo Paper ja ens permet fer tot això, però n’hi ha un grapat més que també ens permeten escollir textura (llapis, carbonet, ploma, boli…), gruix amb què volem escriure o dibuixar, etc. Per exemple podem utilitzar Whiteboard, Adobe Draw (l’antic Adobe Ideas), Awesome Note… o el joc de dibuix entre usuaris Draw Something, per exemple.

Un altre aspecte molt important també és la durada de la bateria del Bamboo Stylus Fineline. Si bé és cert que no l’he fet servir cada dia, sí que l’he agafat 3/4 cops per setmana i algun dia fins a un parell d’hores. Fa un mes que vaig carregar la bateria i encara em dura. El preu varia molt segons la botiga però aproximadament el trobem per uns 50€.

Els auriculars RHA MA750i, música en 3D

dijous, 9/07/2015

Siguem clars, la humanitat es divideix en dos grups: els que se senten còmodes amb uns auriculars aïllants i els que no els suporten. És una simple qüestió física. Hi ha gent que odia la sensació dʼaïllament que produeix colocar-se uns auriculars “in ear”, tant se val la qualitat del so de lʼaparell.

Entre els auriculars no aïllants hi ha un rei indiscutible, els ubics EarPods dʼApple, que des de lʼúltima reforma (les dues generacions anteriors eren un desastre) representen la solució a tots els problemes de la humanitat: se senten bé, són lleugers, tenen un preu raonable i un disseny magistral. Així doncs, per què buscar més?

Lʼespai dels “in ear”

I en canvi, el mercat dels auriculars aïllants creix a cada moment. I és que, com que cap història pot ser perfecta, hi ha situacions molt quotidianes en què auriculars oberts són molt poc eficients, en especial als viatges en transport públic (on lʼaïllament és obligatori si es vol sentir alguna cosa) i la pràctica esportiva (mmm… dʼaixò en parlarem més tard). Òbviament, més enllà de la necessitat, hi ha una altra raó de ser dels auriculars aïllants: la seva capacitat de reproduir música amb els màxims estàndards de qualitat, amb més baixos i més riquesa que la que els EarPods podran somiar mai. Aquí és on entren pesos pesants del segment, com els RHA MA750i.

Què és això? Un medicament? Un coet experimental?

RHA són les sigles de Reid and Heath Acustics, una empresa britànica que es distingeix per la qualitat i lʼelegància dels seus productes. Lʼaltra lletra en què ens hem de fixar es la “i” minúscula final, que significa que aquest model en concret compta amb el micròfon i els controls compatibles amb iPhone, iPod i iPad.

Els RHA MA750i són uns auriculars aïllants (in ear) de gama alta, construïts en acer inoxidable i amb la particular estructura que fa que el cable passi per sobre de l’orella, de manera que no cauen mai.

Mhhh… Tʼescolto

La impressió general és que ens trobem davant dʼun producte extremadament sòlid i ben construït. Alguns auriculars juguen la carta de la lleugeresa: aquesta no és, sens dubte, la tàctica dels RHA, que ha optat per lʼangle oposat. El primer que crida lʼatenció són els mateixos auriculars, dʼacer inoxidable, una mica pesats, molt sòlids. El cable, de goma, és força gruixut, i al marge de les especificacions tècniques (ens informen que el cobre interior està reforçat i que se li ha extret tot lʼoxigen) presenta un important avantatge pràctic: no sʼembolica! La solidesa amb què sʼhan construït els auriculars es percep en tots els detalls. El mini-jack, per exemple, és el més seductor que he vist mai, amb una peça cilíndrica de disseny industrial i una molla metàl·lica que imita els cables de connexió dels instruments musicals. Una joia. També és atractiu el comandament, que, com en els EarPods, concentra el micròfon i els botons de control dʼiPhone/iPod, però amb una estructura cilíndrica molt elegant (però amb els botons un xic petits, de vegades costa trobar-los amb el tacte).

I aquesta bossa?

Els RHA MA750i vénen amb un estoig rectangular de viatge. Sincerament, és el primer cop que, en veure aquest tipus de complement, no tinc lʼimpuls dʼenviar-lo directament a la deixalleria. No solament perquè la solidesa dels RHA fa que vingui de gust guardar-los bé quan no es fan servir, sinò perquè a lʼestoig hi ha espai per a un element clau: una placa dʼacer inoxidable on hi ha nou (!!!) parells de recanvis per les puntes dels auriculars.

Un per cada dia?

Poca broma. En els “in-ear”, aquest aspecte és crucial. Lʼauricular sʼha dʼadaptar perfectament al canal auditiu, fent una mínima ventosa, perquè els auriculars sonin bé. Sense aquest aïllament, els baixos no sonen i tot lʼedifici cau a terra. Per això és vital trobar la punta adequada per a cadascú. I aquesta és una de les virtuts dels RHA, que ens ofereixen tres tipus diferents de puntes: les clàssiques de silicona de doble densitat (en mida petita, mitjana i gran), les de silicona de doble membrana (mides petita i gran), i unes dʼescuma viscolàstica, que sʼadapten a la forma de qualsevol canal auditiu. En total, deu jocs de puntes. Impossible no trobar la que encaixa en la nostra oïda.

Està bé, però… com sonen?

Després dʼalgunes provatures, arribo a la conclusió que la punta clàssica de silicona és la que se mʼadapta millor a lʼoïda. Els auriculars són realment còmodes. Lʼhipotètic problema del pes queda anul·lat pel fet que pengen de la part superior de lʼorella. Els comparo amb uns auriculars de la marca xxxxx, molt més lleugers dʼestructura. La diferència és evident, sobretot en els baixos, que són molt més potents. Però també en la textura de la música. Els instruments, cada arpegi, cada arranjament queda més definit, té més brillantor. La música passa de ser estèreo a escoltar-se en 3D. He de dir que no esperava menys dʼuns auriculars que es troben en aquest rang de preu. A partir dʼaquí, costa ser concret.

Quan llegeixo per internet crítiques dʼauriculars sempre sʼarriba a un punt en què el llenguatge es perd en abstraccions estranyes i en què costa fer valoracions concretes. Deu ser per què en el sentit de lʼoïda costa ser tan concret i objectiu com amb la vista. Jo no us vull avorrir amb paràgrafs grandiloqüents sobre la riquesa dels aguts. Ben al contrari, com sempre que provo uns auriculars nous, exploro aleatòriament les pistes de la meva biblioteca dʼiTunes a la recerca de sorpreses. Si amb uns auriculars nous sento coses noves dins de cançons que he sentit centenars de vegades, això és un bon senyal.

I bé, en el temps que dedico a provar a fons els RHA MA750i descobreixo coses:

-A “Babe, Iʼm gonna leave you” de Led Zeppelin, (que, de fet, amb lʼarranjament inicial de guitarra resulta una excel·lent cançó per posar a prova la definició dels aguts), percebo una mena de psicofonia molt tènue a 1:40. Mai no havia escoltat res de semblant, és la veu dʼalgú que canta o parla molt al fons i que resulta inquietant. El professor Google mʼexplica què estic sentint: una errada, certament cèlebre, de la gravació: la veu del cantant Robert Plant es va colar de fons menre es gravava la pista de la bateria i va ser afegida a la mescla final.

-”Smells like teen spirit”, de Nirvana. Es pot descobrir alguna cosa nova, en una de les cançons més reproduïdes de la història? En el meu cas, sí, i no serà perquè no lʼhagi escoltat (i intentat interpretar) milers de vegades. Però aquest cop, escoltant el riff inicial, en el segon 00:05, exactament en el tercer compàs de la cançó, quan només sʼhauria de sentir la Fender Mustang de Kurt Kobain i just abans que entri la bateria de Dave Grohl, se sent, molt al fons i molt dèbilment el so de les cordes dʼuna guitarra a lʼaire, el típic so que es produeix quan la guitarra es colpeja o es freguen les cordes inadvertidament.

-Creia que “Sorted for Eʼs & Wizz” era una cançó de Pulp que començava amb 9 segons de silenci. Vaig descobrir que no, que el que hi ha al principi és una sèrie de notes de molt alta frequència, com les que es fan servir per als tests dʼoïda.

I no segueixo amb més exemples. Crec que això il·lustra la tesi que aquests són uns auriculars amb una gran definició i una bona atenció al detall, que extreuen el màxim partit dʼun format dʼàudio comprimit com el que ens trobem en els nostres dispositius mòbils.

I lʼautèntica prova del cotó, la penses fer?

Al principi mencionava que un dels contextos en què els auriculars no aïllants (tipus EarPods) resulten completament inadequats és a lʼhora córrer. Tant se val el que ensenyen a les pel·lícules: si heu intentat sortir a córrer amb els EarPods dʼApple haureu descobert que de seguida salten de les orelles i que és impossible sentir-hi res. No, el món dels runners és el món dels auriculars aïllants, i no pas per ganes dʼaïllament, sinò perquè són els que es mantenen més temps dins del canal auditiu.

De fet, trobar uns auriculars que serveixin per córrer és, per a molts aficionats, com la recerca del graal. Tots tenen tendència a escapar-se de les orelles, especialment amb la suor de lʼestiu. I els auriculars dissenyats especialment per fer esport són els que, personalment, mʼhan decebut més. Són cars, i, en general, inútils. Recordo uns (no diré la marca) que van deixar de funcionar dʼun costat el segon cop que els vaig portar. Uns altres, amb un disseny de cable per sobre de lʼorella, simplement mai queien al seu lloc. Se sortien del forat de lʼoïda amb el simple balanceig de caminar.

Entenc que els MA750i no són uns auriculars pensats per fer esport. El seu disseny elegant i les prestacions audiòfiles no semblen compatibles amb la suor del running. És com agafar un Ferrari per anar a buscar bolets per la muntanya. Però em calço les sabatilles i els provo. (Incís: recordeu que els auriculars aïllants no són adeqüats per córrer en ambients urbans, amb semàfors i pasos de zebra. Cal sentir dʼon vénen els cotxes i les motos que ens poden atropellar. Fi de lʼincís.)  Fixo el cable a la samarreta amb la pinça dels auriculars (això és sempre obligatori si es vol mantenir els auriculars a lloc) i començo a córrer. El fet que el cable passi per sobre de les orelles els dóna estabilitat. El pes també hi ajuda: com pesen més que el cable, aquest no els tiba cap amunt. Al contrari, els auriculars es mantenen a lloc sense cap problema. A més, entregant una qualitat de so que mai mʼhauria imaginat en uns auriculars per anar a córrer. Un altre aspecte essencial: els cables NO fan soroll. Aquest és un aspecte clau, perquè molts auriculars aïllants no poden evitar que el mateix cable, quan hi ha moviment, faci sorolls que es colen directament en la música.

Corro durant una hora i els auriculars mai no se surten de les orelles. És cert que, a partir de la mitja hora, sobre tot per culpa de la suor, de tant en tant cal empènyer lleugerament els auriculars perquè tornin a segellar el canal, però és una maniobra senzilla i en cap moment es deixa de sentir la música. En aquest punt cal ser sincer: en condicions dʼextrema calor i humitat, si se sua molt, gairebé cap auricular es mantindrà a lloc. Però nʼhi ha que es mantenen a lloc més temps que altres.

En resum?

Els RHA MA750i són uns auriculars que entreguen un so de gamma alta, extraordinàriament elegants, ben construïts i sòlids com un tanc i aptes per anar a córrer. Si no us importa el seu pes i que siguin aïllants, els hauríeu de posar a la llista dʼobjectes del desig. I per un preu molt inferior a molts altres de qualitat similar, al voltant dels 100€.

Avui l’Inspector Gadget ha estat Olaif

Els nous Emojis, ja disponibles per iOS i Mac

dissabte, 11/04/2015

Des d’aquesta setmana, per fi hem pogut obtenir les noves icones Emoji, que ens ajuden a decorar whatsapps, sms, e-mails, recordatoris, etc. Ara bé, l’actualització de moment només es troba disponible per a iPhones i iPads amb iOS 8.3 i per a ordinadors Mac amb OS X 10.10.3. Això vol dir que si tenim un iPhone amb iO 8.3 i escrivim una icona de les noves a un uuari Android, no la podrà veure.

Entre les icones noves hi ha un grapat de banderes, un Apple Watch i, el més destacat, tots els personatges (l’àvia, el surfer, la noia morena i fins i tot la bailaora) es poden posar ara amb tots els colors de cabell de pell. Fins i tot a les mans es pot canviar el color de pell.

Una altra cosa molt còmode, és que no cal sortir d’una categoria (natura, per exemple) per entrar a una altra. Ara, si anem passant les icones cap a la dreta, podrem accedir de forma contínua a totes les categories.

Un ou de Pasqua

Un ou de Pascua és tot aquell software que apareix en un dispositiu electrònic introduint un codi secret (en vam parlar fa tres anys aquí).

Es diu que en les properes setmanes apareixerà una nova icona, la salutació vulcaniana de Star Trek (“live long and prosper”). De moment, però, es pot fer una petita trampeta per poder-la utilitzar:

 1. Obriu aquest tuit i copieu la icona (no la veureu si no sou a un iPhone, iPad o Mac actualitzat).
 2. Al mòbil aneu a Configuració> General> Teclat> Funcions ràpides i cliqueu a “+”
 3. Enganxeu la icona a l’apartat “Frase”
 4. Escolliu la Funció ràpida que volgueu, per exemple “++”

Així, cada vegada que en un whatsapp, line, e-mail, notes… escriviu “++”, se us canviarà immediatament a la salutació vulcaniana.

Presentació d’iOS8

dimarts , 10/06/2014

Just a les mateixes dates que l’any passat, Apple presenta l’iOS8, el nou sistema operatiu per a tauletes i mòbils que comença el seu període de proves i en què durant tot l’estiu aniran sortint diferents versions de les Betes, amb cada cop més utiltats definitives i un sistema operatiu més estable; és a dir, que no es penjarà tant com les primeres versions. Fa uns dies, al Diari Ara us explicaven com podíeu instal·lar aquestes versions i, alhora, us recomanaven NO fer-ho de moment, tenir paciència i esperar fins al llençament definitiu, ja que pot ser molt enutjós tenir un telèfon que es pengi sovint. Us ho dic per pròpia experiència.

Entre les novetats que hi podrem trobar hi ha les següents, tot i que segur que al final en seran moltes més:

 • Els missatges us permetran afegir contingut multimèdia, com notes de veu o vídeos.
 • Des de les mateixes notificacions ja podreu actuar (com respondre, en cas d’un missatge).
 • Per fi iPhone i iPad incorporen un sistema de teclat predictiu que funcionarà, no solament ortogràficament, sinó predint quina paraula pot anar darrera de la que esteu escrivint.
 • Es podrà compartir contingut més fàcilment amb la família a través d’iCloud.
 • La salut esdevé molt important en iOS8 arran de la moda dels wearables (dispositius, com polseres, que es porten a sobre i permeten calibrar l’activitat que fem, com les passes, quilòmetres caminats, calories gastades…) i es posaran en comú totes aquestes variables.
 • Major connectivitat entre dispositius Apple
 • Millor funcionament d’Spotlight (cerca)

Per primera vegada aquest sistema operatiu deixa fora els iPhones 4 i serà a partir del model 4s en endavant que es podrà instal·lar. Els models d’iPhone5 l’acceptaran plenament i, no cal dir-ho, evidentment l’iPhone 6, que es rumoreja que es presentarà amb una keynote al proper mes de setembre.

L’iPhone 5s, gran beneficiat per l’iOS8

Darrerament he tingut a les meves mans un iPhone 5s de color daurat. A banda de ser un model molt més prim, estètic i lleuger, funciona molt més ràpidament que el model anterior d’iPhone 5, gràcies al seu xip A7. Però, sens dubte, el més rellevant és el Touch ID, que li permet reconèixer la nostra empremta digital. Podem escollir quins dits volem que reconegui, per exemple, els polzes i ínexs de les dues mans pot ser una bona idea, però també —per què no— que reconegui un dit de la nostra parella o algun familiar, si hi tenim prou confiança perquè desbloquegi el telèfon en cas de necessitat. A banda de desbloquejar-lo, també serveix per comprar aplicacions de pagament i no haver de posar manualment cada cop la nostra contrassenya.

Preu: a partir de 699 el model de 16gb. El podeu comprar aquí

Ztory, tarifa plana de revistes

diumenge, 4/05/2014

Marc Rocas ha importat al mercat espanyol procedent de Suècia l’aplicació Ztory. Funciona igual que Netflix, pagues una quantitat petita, 9,99€ al mes i tens llicècia per llegir totes les revistes que hi ha a l’aplicació. Algunes, també, en català, com l’Avenç o Sàpiens. És multiplataforma; és a dir, que podem llegir el darrer número —i també anteriors— a l’ordinador, tauleta o telèfon mòbil. Les revistes que hi ha actualment són:

 • Casa i Jardí: Casa Viva, Casa y jardin, Proyecto Contract, Todo perros, Vivir en el campo.
 • Ciència i Història: Clio, Más allá, Horóscopos, Sàpiens, Science Uncovered.
 • Cultura i Actualitat: El ciervo, Els marges, L’avenç, Qué leer, Valors.
 • Esport: Ciclismo en ruta, Esports d’hivern, Guia surf a vela, Mountain bike, Panenka, surf a vela.
 • Estil de vida: D’estil, DSS, DT, FHM, Global tattoo mag, Integral, MagLes, Nox, The simple things, Women’s fitness, XoowMagazine.
 • Fotografia, art i disseny: Artworks, Photoplus, Piel de foto, Room diseño.
 • In English: Artworks, Edge, Bikes, MacFormat, Mollie Makes, .net, PhotoPlus, Science Uncovered, T3, The Simple Things, Total Film.
 • Jocs: Edge, Hobby Consolas, PlayManía.
 • Menjar i beure: Cocina Vegetariana, Cuina.
 • Motor: Autobild, Clásicos exclusivos, Fast bikes, N&Y Náutica y yates magazine.
 • Música i Cinema: Guitarra total, Metal Hammer, Mondo sonoro, Rockzone, This is metal, This is rock, This is rock special AC/DC, Total Film.
 • Tecnologia: Android magazine, Computer hoy, Macformat, .net, Personal computer & internet, Stuff, T3.
 • Viatges i Temps lliure: Descobrir, Mollie makes, Rutas del mundo.
Si us doneu ara d’alta, teniu 14 per provar-lo de manera gratuïta.

Quin iPad em compro?

dissabte, 2/11/2013

Ara que estem a les portes de Nadal i Reis, és possible que tingueu en ment comprar algun iPad per a vosaltres mateixos o per regalar a algun ésser estimat (ha de ser molt estimat eh?!?!?). Sovint quan algun amic meu es decideix a comprar-se una d’aquestes tauletes em demana consell sobre quina agafar-se. I sempre li dic que tingui en compte els següents aspectes per poder prendre una decisió:

Memòria: actualment l’iPad té memòries de 16, 32, 64 i 128 Gb i entre cada model augmenta uns 90€. Quina escollir? Penseu quin material hi teniu pensat introduir. Si tan sols hi posareu algun llibre i unes quantes cançons, podeu passar amb un de 16 Gb. Si, pel contrari, hi heu d’emmagatzemar molt de material, com vídeos pesants, aneu pujant de capacitat de disc dur. Per exemple, jo tinc una dotzena de llibres, 3.000 fotos, 18 vídeos curts i unes 1.500 cançons i ocupo un espai d’unes 25 Gb.

Wifi o wifi + 3G?: Una altra de les preguntes que es fa tothom. Si viatgeu molt i necessiteu connectar-vos a tot arreu on aneu, sens dubte wifi + 3G. Si, en canvi, sou un usuari tipus jo: l’utilitzo a casa i a llocs on tinc wifi, per exemple a hotels quan vaig de vacances, aleshores amb la connexió wifi en teniu més que suficient. Penseu que si en un moment donat necessiteu connectar-vos i no teniu 3G, el mòbil us pot fer les funcions de router per donar internet a l’iPad. La diferència entre escollir amb només wifi o wifi + 3G pot variar en uns 100€.

Pes: Haureu d’escollir la mida de l’iPad en funció a la vostra mobilitat. Si l’utilitzeu sobretot a casa, iPad normal. Si el traieu molt a fora i l’heu de dur a sobre, escolliu entre el nou iPad Air o l’iPad Mini. L’Air us pot anar bé si necessiteu la pantalla gran i no voleu portar molt de pes a sobre. Si, en canvi, voleu l’iPad per anar en metro, repassar algun document i utilitzar-lo com a eBook (aquí us explico com fer-ho) agafeu l’iPad Mini sense dubtar-ho. Hi cap fins i tot en algunes butxaques d’abric, però continua sent considerablement més gran que un mòbil, i té una mida ideal per fer servir com a llibre electrònic. El preu també és molt més baix.

Captura de pantalla 2013-11-02 a les 21.40.51.png Captura de pantalla 2013-11-02 a les 21.41.09.png

On comprar-lo? a botigues autoritzades, evidentment. Però a internet, al web d’apple, pot ser una bona idea si voleu deixar un missatge personalitzat. Si és un regal, que se’n recordin!

Captura de pantalla 2013-11-02 a les 21.41.00.png

Quan us hagueu fet totes aquestes preguntes, podeu consultar aquí els preus de cada model. Per últim, recordeu que no heu de sortir de la botiga sense una funda per l’iPad (no voleu trencar-lo de seguida).