Benvinguts al museu.

En els últims anys ha proliferat la intenció de crear, a través dels diferents Ajuntaments, museus o “cases” de la festa.

Que és un museu o casa de la festa? Simplement, un museu que expliqui les peculiaritats de la festa local, on s’hi allotgen també les peces de bestiari, gegants, mostra del vestuari dels balls i altres components bàsics d’un museu com els plafons, les projeccions  i els auriculars.

Personalment, n’he visitat la Casa dels Entremesos de Barcelona, el Museu de la Patum, la Casa de la Festa d’Algemesí i la de Tarragona.  Unes són espais amb vida, on es reuneixen i fan diferents tasques les associacions que tiren endavant la Festa i altres són aparadors.

Han quedat en ‘stand by’ projectes milionaris a Berga, on es parlava de construïr un museu patumaire. Segurament la festa tradicional i popular més important de Catalunya hauria de privar-se d’un gran museu que li prengués grandesa a la Festa amb majúscules i evitar així que no es converteixi en ‘la festa per la festa’. Que veure l’Àliga sigui un esdeveniment únic d’uns dies a l’any.

Sempre hem volgut compendre les forces màgiques com els sentiments, les emocions i els nussos a l’estomac, per a tot això tenim els llibres d’en Punset. Per a la festa dosis d’alliberació i d’alegria emocionada. No cal que cap plafó ens expliqui que és la pell de gallina.

“Bienvenidos a nuestro museo
y permítanme que sea su guía,
que en verdad esto es un cachondeo
porque sólo abrimos algunos días.”

Comparsa Los Muñecos, Carnaval de Cadis 2011

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús