Petits detalls que aombren una gran història

Reflexió breu, però necessària. Posem-nos en antecedents: fa dues setmanes el futbol català tornava a estar de dol per la mort en accident de trànsit del fill del president del Santboià Ramon Andreu. Arrel d’aquest fet, el partit entre els santboians i la UD Alzira quedava ajornat, amb totes les facilitats del món dels valencians, que ja es trobaven camí de Catalunya quan van conèixer la notícia i no van tenir cap inconvenient a donar mitja volta. Paral·lelament, dies abans, el Santboià i el Sabadell havien arribat a un acord per avançar al 23 de desembre a les 9 del vespre l’encontre que havia d’enfrontar tots dos equips i així poder encarar la segona volta en millors condicions. Els fets esmentats, però, van fer que el Santboià s’adrecés al Sabadell per tornar a demanar el canvi de dia del partit i poder rebre l’Alzira el dia 23 ja que, sempre que sigui possible, els partits ajornats a la primera volta cal que es juguin abans que aquesta finalitzi (2 de gener).

Doncs bé, per motius que des de Sabadell encara s’han de donar a conèixer, els arlequinats s’han negat a acceptar aquest segon canvi i, via escrit a la RFEF, ha obligat la Federació a obligar els santboians a jugar el partit el 23 de desembre i a tornar a buscar una data per enfrontar-se a l’Alzira. Entenc que el Sabadell haurà defensat (únicament) els seus interessos, però hi ha detalls i actuacions que estan per sobre d’aquests interessos que, al cap i a la fi, no deixen de ser nimietats. És realment preocupant la falta de tacte del Centre d’Esports Sabadell en aquest cas, obviant per complet els tristos moments que travessa el club del Baix Llobregat i ignorant el fet que el Santboià, en cap moment, ha proposat el canvi de data per gust, per una qüestió capriciosa ans al contrari.

Són detalls de ‘futbol interior’ que deixen en molt mal lloc els responsable d’aquesta decisió i que aombren la trajectòria històrica d’una entitat centenària com el Sabadell, un club que sovint presumeix de ser el tercer de Catalunya però que amb accions com aquesta demostra estar ben lluny d’aquesta posició. A més, tot i que a diferent escala, no és el primer comportament criticable des de l’entitat vallesana aquesta temporada; ja al mes d’agost, l’equip entrenat per Lluís Carreras va retirar-se de la Copa Catalunya quan va conèixer que havia de desplaçar-se al Municipal Ibèria per enfrontar-se a l’Equipo Ja (el mateix va passar, recordem, amb el CF Badalona). Qui sí hi va anar va ser l’Europa, bicampió de la competició i equip al qual no li van caure els anells per ‘embrutar-se’ en un camp de terra, superfície on gran part dels jugadors de Segona B i Tercera han desenvolupat la seva etapa formativa.

Aquest primer despreci admet (molt agafat amb pinces) l’excusa de l’interès propi de l’equip; no és el cas de la situació que ens porta a aquesta entrada, amb un alt contingut emotiu, de respecte entre institucions i de manca d’empatia que fa d’aquesta negativa un detall lleig, horrorós i indigne d’una entitat històrica com el Sabadell. Perquè si la història val per continuar visquent, ho val pel que s’ha fet i també pel que no s’ha fet.

3 comentaris

 • Miguel Angel Rodríguez

  10/12/2010 20:54

  No estic gens d’acord amb aquest article.

  El Sabadell i el Santboià van arribar a un acord, abans del tràgic accident, per avançar el partit del 2 de gener al 23 de desembre. Evidentment, tots els jugadors del Sabadell fan plans, en quant a temes d’avions i demés, per estar més temps amb les seves families en època de Nadal.

  Arrel de l’accident es suspén el partit davant l’Alzira. Ara bé, abans de que acabi la primera volta i deixant d’una banda el 23 de desembre hi han dues dates lliures en el calendari: 8 de desembre i 15 de desembre. Per què no volen jugar cap dels dos equips en cap d’aquests dos dies? Molt fàcil, evidentment volent tenir tots o gairebé tots els futbolistes disponibles i quant més es tardi en jugar el partit millor per ells.

  Si un partit està programat pel 23 de desembre, previ acord dels dos equips, per què s’ha de tornar a ajornar si n’hi han altres possibilitats?

 • Christian Garcia

  11/12/2010 0:37

  En cap moment he dit que el que ha fet el Sabadell sigui incorrecte ni que hagi actuat fora de la llei ni res semblant. L’article (d’opinió) només fa referència a la manca de sensibilitat per part del Sabadell, que perd una oportunitat d’or de tenir un bon detall amb el Santboià, d’anteposar la ‘humanitat’ als interessos esportius / del club (totalment lícit).

  L’argument dels viatges personalment em grinyola una mica, perquè per la mateixa regla de tres, jugar el dia 8 era inviable si hi havia jugadors de Santboià o Alzira amb plans pel Pont de la Constitució.

  D’altra banda, de nou, també cal dir-ho, el rol de la RFEF, que pel que sembla va acceptar el canvi sense que a Sabadell ho sabessin. També sobta que el president Soteras digui que el Santboià hagi actuat ‘d’esquenes’, com si la intenció primera fos la de perjudicar el Sabadell.

  Per cert, crec que el Sabadell (si no hi ha canvis de darrera hora), jugarà Copa Federació el 5 o el 6 de gener; són tres dies més tard de la data que ‘reproposava’ el Santboià…

  En resum, el que vull deixar realment clar és que la crítica no va pel contingut ni pel dret del Sabadell a actuar així sinó per la manca de tacte i per l’oportunitat perduda que, considero, una entitat històrica com el Sabadell no hauria de desaprofitar.

 • Miguel Angel Rodríguez

  11/12/2010 13:23

  Són opinions contraposades, està clar.

  En quant a la Copa RFEF, el partit d’anada està programat pel 6 de Gener. Evidentment, Lluís Carreras ja ha dit que no vol jugar aquell dia. Així que suposo que un cop es conegui el rival s’intentarà canviar de data, nose si per avançar-lo o ajornar-lo una setmana més i jugar el 13 de Gener.

  A més, tot i que es jugués el 6 de Gener, no variaria les vacances dels futbolistes. Jugant aquest dia, els jugadors poden passar el cap d’any a casa seva. En canvi, amb la jornada de Lliga el 2 de Gener, els futbolistes havien d’estar a Sabadell el 29 o 30 de desembre per preparar l’enfrontament amb el Santboià.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús