Una de fortins

Amb la veritat per davant, aquesta és una entrada reciclada i averiguada que vaig publicar fa uns dies al Blog de l’Hospi i que versa sobre els camps més complicat, xifres en mà, tant al futbol català (fins a 4a Catalana) com al futbol espanyol (de Lliga BBVA fins a Tercera). Diumenge, l’Espanyol B perdia per 0-1 amb el Castelldefels i deixava l’Hospitalet i Barcelona com a únics catalans invictes als seus estadisen el que portem de temporada.

ESPANYA
Si tenim en compte les categories anomenades nacionals, de Lliga BBVA fins a Tercera Divisió passant per la Lliga Adelante i per la Segona Divisió B podrem comptabilitzar fins a 44 equips que no coneixen la derrota com a locals en el que portem de temporada. Barcelona i Osasuna, a Primera; Almería, a Segona A; Hospi, Coruxo, Tenerife, Cádiz i Cacereño, a Segona B; i fins a 36 equips més (entre ells l’Espanyol B) repartits entre bona part dels grups de Tercera Divisió encara mantenen a zero el seu caseller de derrotes d’ençà que la competició s’iniciés el passat mes d’agost. Hi ha, però, un mèrit afegit en sis d’aquests 37 equips: tenen en comú haver superat l’any 2011 sense haver perdut cap partit com a local, ni aquesta temporada ni en el segon tram de la 2010-2011. A més, dos d’aquests sis equips són catalans (Barcelona i l’Hospitalet).

És el quadre dirigit per Josep Guardiola qui encapçala la classificació imaginària amb més de 16 mesos d’imbatibilitat des que l’11 de setembre de 2010 l’Hércules donés la sorpresa al Camp Nou (0-2); des d’aleshores, 25 victòries i 3 únics empats contemplen el fortí en què s’ha convertit el feu de les Corts. Empatat amb els blaugranes hi ha el Sanluqueño, que com l’Hospi es manté invicte des d’un dia després que els barcelonistes; va ser el 12 de setembre de 2010 que els gaditans van perdre el seu darrer partit al Palmar en un derbi davant el San Fernando (0-2). Des d’aquell dia, 19 victòries i 9 empats pels verdiblancs, que de moment han guanyat els 10 partits de Lliga com a locals aquest curs. 27 partits, un més que un Hospi que no tasta l’amarg sabor de la derrota a l’Estadi des que el Benidorm s’emportés els tres punts (0-1) fruit de la seva única ocasió en tot el partit; amb 26 partits invicte, l’Hospi és a només tres encontres d’igualar la seva marca històrica.

CDA Águilas, Cacereño i Colmenar Viejo completen el sextet de conjunts que no perden als seus estadis des de l’any 2010. Els murcians fa 25 partits (22 victòries i 3 empats) que no perden a l’històric camp del Rubial (Águilas 1-4 Pinatar, 19-09-2010); els extremenys, que com l’Hospi es troben a Segona B, només han guanyat 8 partits al Príncipe Felipe des d’octubre de 2010… però encara no han perdut, ja que 14 dels 22 encontres jugats han acabat en empat (darrera derrota el 24-10-10, 1-2 davant la Universidad de LPGC d’Ángel Sánchez). Tanca la llista d’invictes al llarg de l’any 2011 el Colmenar Viejo madrileny, que d’ençà que el Fuenlabrada golegés (1-4) a l’Alberto Ruiz, encadena ja 19 partits sense perdre-hi (15 victòries i 4 empats). Imatge: Hoy

CATALUNYA
Fins a 104 equips catalans entre Lliga BBVA i Quarta Catalana encara es mantenen invictes als seus camps en aquesta temporada 2011-2012. El cas més curiós és el del filial del Turó Peira (4a Catalana, grup 16), que per problemes al Municipal del Turó encara no hi ha pogut jugar cap partit. D’altres conjunts, com ara la Salle Girona o els filials d’Ibèria, Vila-roja, Solsona i Sabadellenca s’estrenen aquest curs en competició oficial de manera que, a la pràctica, mai a la història han perdut jugant com a locals. En total, un equip de Primera Divisió (Barcelona), un altre de Segona B (Hospi), un de Primera Catalana (Rapitenca), 7 de Segona Catalana, 33 de Tercera Catalana i 61 de Quarta Catalana encara no han perdut des de l’inici de temporada, però ben pocs d’aquests conjunts mantenen, com ho fan Barcelona i l’Hospitalet, des de l’any 2010.

El Vallmoll tarragoní (4a Catalana) és l’únic conjunt de la darrera categoria oficial que es manté invicte des de 2010: 15 empats i 2 derrotes des que el Salou B el derrotés per 1 gol a 3 el 12 de desembre. Una setmana després, l’històric Roda de Barà (3a Catalana) perdia per 2-3 amb l’Altafulla; des d’aquell 19 de desembre, els del Tarragonès han sumat 47 de 51 possibles després de 17 partits jugats al seu Municipal.  A 3a Catalana, dos equips tarragonins més es mantenen invictes des del mes de setembre: d’una banda l’Escola de Futbol Sant Pere i Sant Pau suma 24 partits sense conèixer la derrota (19 triomfs i 5 empats) des que La Floresta hi guanyés per 0-3 (19-09-10); una setmana abans, el Llorenç del Penedès havia perdut el seu darrer encontre a casa davant el Rocafort (2-3): des d’aquell dia, similars xifres a les del Sant Pere amb 20 victòries i 4 empats. Però sí hi ha algun equip que s’emporta tots els mèrits aquest no és altre que l’Olímpic de la Garriga. Els vallesans, de la mà del tècnic Andrés Castaño, sumen més de 21 mesos sense perdre al seu Municipal. Cal que ens remuntem al 28 de març de 2010 per trobar la darrera ensopegada, un 0-2 davant el Taradell. Els osonencs van endosar als vallesans la darrera derrota: 28 partits després (23 victòries de l’Oímpic i 6 empats) el Municipal de la Garriga segueix sent el millor exemple de fortí de tot el futbol català de la mà d’un equip que amb 38 punts ocupa la segona posició al grup 5 de Tercera Catalana.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús