Sumar o no sumar: la gran qüestió?

La retirada / exclusió / desaparició del primer equip de l’Sporting Mahonés fa ja dos mesos va evidenciar, d’una banda, la delicada situació per la qual passa el futbol espanyol. No parlem només de futbol modest, d’entitats que han de fer mans i mànigues per substistir, treure diners de sota les pedres i que, a sobre, tenen la creu de ser dirigides per autèntics despilfarradors. La problemàtica, molt més profunda del que ens imaginem, fa de mal pronosticar ja que a l’hora de la veritat ningú gosa fer la primera passa per posar-hi solució. De la retirada del menorquins al grup 3 sorgia una altra situació: els partits que restaven per jugar-se al calendari i de quina forma (amb quin resultat) s’acabarien saldant. El Comitè va dictaminar que al rival de torn dels maonesos se’ls adjudicaria un 2-0 (o 0-2) al seu favor i els pertinents tres punts. Vaja, que tots els equips que havien de jugar contra l’Sporting sabien, 100%, que tenien tres punts més al sarró.

I què succeeix? Que segons el mitjà de comunicació, la pàgina web que visitem, la classificació té un format o un altre. Una gran part de mitjans aposta pel que ells en diuen ‘classificació real’, és a dir, reflectir només els partits disputats fins aquella data. Amb aquest format, Atlètic, Orihuela, Llagostera i Lleida Esportiu ocuparien plaça de play-off a Segona B ara mateix. L’altra opció, per la qual aposta, per exemple, el portal futbolme.com, és la de comptabilitzar ja tots els marcadors ‘coneguts’ d’aquí a final de temporada. Dues opcions antagòniques i el discurs està servir, més encara quan el criteri per utilitzar una classificació o l’altra és el simple interès de veure’s millor classificat.

Personalment, i res a veure amb què l’Hospi es vegi beneficiat per la segona opció, em sembla conseqüent i lògic apostar per comptar des de ja (realment, des del moment en què es va confirmar la retirada de l’Sporting) amb tots els partits que el Comitè ha adjudicat per 2-0. Per què? Per diverses raons. La primera, perquè absolutament tots i cadascun dels 19 equips que resten en competició hauran fet els seus càlculs comptant, sempre, amb els 3 punts al sarró contra l’Sporting per molt que el partit s’hagués de jugar dos mesos després. El cas més clar, i que exemplifica com d’innecessari és no comptar aquests partits, és del Llagostera, que a la darrera jornada hauria d’haver rebut l’Sporting a terres gironines.

Posem per cas que a la 37a jornada, el conjunt d’Oriol Alsina acaba la jornada en zona de play-off, tant és en quina posició, i amb un punt d’avantatge (o dos) sobre el cinquè classificat. Els mitjans que fins aleshores havien anat ‘jornada a jornada, per lògica, seguirien amb el mateix patró tot i saber que el Llagostera ja estaria classificat per la fase d’ascens? El 2-0 contra l’Sporting, i els 3 punts resultants, asseguren una plaça al Llagostera. Tindria sentit no comptar aquest partit? O aleshores sí? De la mateixa manera que la norma diu que els empats a punts entre equips se solucionen a final de temporada però a la pràctica els comptem un cop s’han solventat, té lògica que no comptem amb uns resultats que sabem amb tota certesa que s’acabaran produïnt? O faran veure els rivals del Llagostera que encara tenen opcions de superar-los a la classificació, simplement, perquè el partit dels gironins encara no s’ha jugat?

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús