En un país normal la proposta de Podemos seria lloable

divendres, 5/02/2016

PodemosPodemos ha passat de la denúncia a voler formar part d’un govern amb ministeris propis i per tant, accepta l’obligació de donar explicacions del què i del com. Aquesta decisió de voler prendre responsabilitats i no quedar-se en el paper fàcil de la queixa permanent, hauria de ser vist com un acte de maduresa política i no com una excusa per copsar els anhels individuals de poder dels caps visibles de la formació.

El problema és que a Espanya la mentalitat majoritària de l’opinió pública veu el desig d’ocupar una responsabilitat política com un mitjà d’enriquiment propi, i aquesta deformació justificada pels mil i uns casos de corrupció, acaba portant a actituds tant contradictòries com fer befa d’aquells que volen donar suport a un partit amb la condició de ser partícips directes de l’acció de govern. Així doncs, Podemos acaben sent casta perquè volen actuar i prendre responsabilitats, i la CUP, que segueix el dia a dia des de la distància, són els revolucionaris de veritat que ens fan de veu de la consciència, i d’aquesta manera, els nens inmadurs seran tractats com adults i els adults, com a nens que volen una simple piruleta per ser feliços. Així anem.

En Mas d’acord, però ERC també té mèrit

divendres, 15/01/2016

ercAbans de ser el que diguem som persones, i per tant, dins nostres es mouen un seguit de passions comunes que es controlen amb millor o menor mesura depenen de les armes del soldat en qüestió. Per això, perquè si nosaltres arribem de forma minoritària a una descoberta ens agrada tenir certs privilegis d’autoria, cal recordar el mèrit del paper d’ERC en tota aquesta història d’un país que camina un xic a les palpentes perquè ha decidit que el savi per conèixer no pot ser més neuròtic que el boig conegut.

Ho podem dir sense embuts ni edulcorants: quan a mitjans dels 90 ERC aglutinava el poc espai independentista d’aquest país, la seva militància venia del món de comarques i quatre catedràtics amics de Pompeu Fabra que s’asseien damunt les urnes amb un funcionament de mastegots assamblearis que la CUP, per exemple, porta amb més discreció. Ras i curt i sense voler ofendre amb les etiquetes: eren en Colom, la Rahola, en Carod, quatre xirucaires dels pobles, tres treballadors de zones industrials, cinc reciclats de Terra Lliure, i un grapat de filòlegs i historiadors amb ànims de defensar la llengua. Ells eren els únics que parlaven d’independència quan tot el pujolisme els mirava com els cosins rebotats que han marxat de casa i no volen tornar per l’orgull de reconèixer que han fracassat.

Dit això, quin era el pitjor trauma per aquesta gent? Dir-lis que vint anys després de ser quatre amics, l’independentisme a Catalunya tindria majoria absoluta i el lideratge d’aquest procés el portaria un polític de Convergència, o sigui, de la dreta que ells sempre havien criticat des de temps d’Heribert Barrera. No són sants ni filàntrops i cadascú fa els seus càlculs enmig d’aquesta història, però que la militància d’ERC i els seus dirigents hagin acceptat que els nouvinguts siguin la cara visible del que ells porten defensant fa anys, és si més no i amb totes les seves puntualitzacions, és digne d’elogi, i més ara que ja no són quatre amics.

Sobre el militant de la CUP que filmava a la premsa

dimecres, 6/01/2016

990_1451839440cup_roda_premsa2Ras i curt: un membre del consell polític de la CUP entra a dintre el recinte on decidiran no investir a Mas, i filma amb el seu mòbil, els periodistes que els esperen a l’entrada. Aquesta imatge fa molt més mal que qualsevol procés trencat perquè denota que alguns dels protagonistes d’aquesta quimera ho viuen com si fos un circ. Per això segurament vaig tenir sensació de país petit, de masia cutre on els masovers no sabran sortir mai de la seva condició per poder regnar amb decència el territori,  i ho dic perquè quan un sol membre d’aquest consell polític entra a una reunió on es decideix si 5 milions de persones aniran les urnes comportant-se com si estigués entrant a un sopar de promoció, fa pensar que realment ens estem fallant a nosaltres mateixos, i per tant, no val la pena començar amb Junts pel Si, pel No, pel No ho sé, pel Mas, pel Març, o pel Trostky.

Dit això, no m’agrada gens el discurs de l’Anna Gabriel, i em va semblar lamentable com va utilitzar el masculí per referir-se a la gent contrària al procés, i com va utilitzar el femení per parlar dels partidaris, però per lo menys, com la resta de membres de CDC, ERC, i la CUP, a nivell de formes estan a l’altura i a pesar del desacord no frivolitzen el moment amb actes tant lamentables i fastigosos com el d’aquest frívol mancat d’ego. Quin és es el problema? Doncs que en un país seriós, un personatge que fa una tonteria com aquesta l’endemà surt del consell polític de qualsevol òrgan, perquè per sobre del procés està la dignitat dels ciutadans a saber que les decisions que es prenen sobre el nostre futur, es prenen amb seriositat, i aquest és el problema de CUP, que mentre uns partits toleren una corrupció putrefacta, ells toleren aquestes actituds d’estar al pati de la universitat fumant-se un peta mentre protesten perquè han pujat deu cèntims el preu del tallat, i si, és trist, però de la mateixa manera que la corrupció d’alguns empasta a tot el partit, l’actitud infantil d’altres també acaba afectant a tot el grup.

El meu president

dissabte, 18/07/2015

BartomeuHa guanyat. Clarament alguns el veiem com a última opció per la seva imputació, la seva ambivalència amb Qatar, el seu seguirem el projecte de Rosell però aprofito la carambola per fer-ho com jo vull, el seu m’enfado molt però si ataquen el club no faig res objectiu, la seva falta d’autocrítica amb l’error de la Masia, el suport de certs mitjans de comunicació pel que representa políticament, i sobretot, perquè ha tingut la llet que tot li ha sortit rodó amb la connexió de Messi després d’Anoeta, i ja se sap, una part del soci vota resultats esportius no decència professional. A més, tot s’ha de dir, alguns no ens quedem indiferents amb la seva figura, sinó que de forma visceral havíem començat la nostra campanya a petita escala perquè no fos reelegit president. Doncs ara ha guanyat i ens hem d’aguantar. No podem caure en l’error de seguir creant una espècie de grupuscle crític permanent contra ell, és més, a partir de demà ens n’hem d’oblidar de tot i donar-li un suport fidel, que consisteix en defensar la figura del president del Barça recordant-li les accions que no considerem correctes des de la lleialtat, no des de la crítica destructiva que hem tingut alguns aquests dies perquè la gent veies que plantejava realment aquesta junta. Així doncs, primer som del Barça, i pel bé del club, els que no creiem en Bartomeu com a president hem de callar i donar suport a l’entitat perquè les coses funcionin. Ho dic amb la boca petita però ho haig de dir, a partir d’avui en Bartomeu també és el meu president.

Esperem que ell no sigui el President

divendres, 17/07/2015

BartomeuLes tres darreres Champions  del Barça són guanyades amb Laporta, Rosell i Bartomeu a la llotja, un fet que significa que el Barça ha adquirit una dinàmica com a club a l’àmbit esportiu que va més enllà del canvi d’imatge a la presidència. Ara més que mai podem afirmar que les persones passen i el club queda, o dit d’una altra manera, els protagonistes varien i l`èxit ha esdevingut perenne. Així doncs, a diferència d’altres comtesses electorals, quin hauria de ser el criteri a l’hora d’anar a votar? Doncs segurament la decència professional, o sigui, la noblesa a l’hora de tractar els socis i aficionats, i de tots els candidats, el que va més coix en aquest àmbit és en Josep Maria Bartomeu. Ell, l’home mesurat, dialogant, tolerant, que ven la careta de nen que s’acaba d’assabentar que els reis són els pares, ha comés errors com tots els presidents, però ell, a diferència d’altres, ha pres l’actitud tant pròpia del nuñisme tardà de lligar els seus interessos personals als del Barça. Perquè al cap i a la fi el problema no és Qatar, ni la imputació del Cas Neymar, ni haver fet la pinça als Boixos perquè tornessin, ni haver jugat amb els números de l’era Laporta, res de tot això, el drama arriba quan el president en qüestió comença a parlar d’una campanya orquestrada contra el Barça que recau en la seva figura, o sigui, ell, màrtir absolut de les causes perdudes, es queda a mercè de l’enemic per poder defensar el bon nom i l’èxit de l’entitat. Aquí és on comença la desconfiança i on es té la sensació que el club està regentat per gent que no va de cares, i la veritat, podem guanyar o perdre, però no podem permetre que ens tractin com a idiotes.

Votants majors d’edat

dijous, 16/07/2015

La llista unitàrmasjunquerasia salva la dignitat moral del votant independentista. El problema real durant aquests mesos d’estira i arronsa, on s’han passat de les fórmules egòlatres del novembre, a la paradoxa d’intentar fer una llista sense polítics per tirar endavant un procés polític, ha estat la forma implícita de com s’ha tractat de menor d’edat el votant independentista. No ens enganyem, la por principal d’aquesta llista no es sustentava només en la força dels egos dels protagonistes, sinó amb el pànic que la gent no pogués enderrocar uns tabús partidistes. Per això aquesta unió ha estat un triomf dels manifestants que compartien les diades sabent que la pluralitat política enfortia l’objectiu comú. Conseqüentment, podem dir una vegada més que han estat els votants que han empès la classe política a fer-se grans.

De totes maneres ara comença el més complexa, un cop s’ha enderrocat el pànic cap a la pròpia militància, ve el moment de la renúncia personal. Queda molt bé i és molt útil per recollir una Creu de Sant Jordi el discurs de tots una, del tot en favor de les parts, de jo vaig vuitè perquè tu siguis setè… Però ara es necessiten persones d’altura que entenguin l’engranatge de la seva funció en base al global, i que si, l’anxaneta la veu tothom però si la pinya no funciona anirem cap avall en qüestió de segons. Per això podem afirmar categòricament que ve el més complicat, perquè quan la política no funciona no és per culpa d’aquesta, sinó de les persones que en formen part.

Així doncs, en aquests anys on els polítics s’han convertit en la diana fàcil d’una part de la població frustrada amb el seu dia a dia, han d’aconseguir prendre aquest tòpic del propi benefici i seguir fent-lo a miques com han fet amb la llista unitària. Més que res perquè han de ser conscients que en tot aquest procés, Romeva, Forcadell i Casals tenen molt a guanyar, i ells, seran el buc expiatori si hi ha picabaralles internes. Que ho tinguin clar i no dubtin tant com han fet amb la llista. El vot independentista està preparat per anar conjuntament i salvar durant aquest temps les diferències ideològiques, i ells, representants legítims d’aquesta part de la societat, han de seguir fent l’esforç d’entendre que electoralment Catalunya ja fa temps que té la majoria d’edat.

 

Si ells es tapen la merda, per què no podem fer-ho nosaltres?

dimecres, 9/04/2014

El que ha acabat passant és fruït de la lògica que imposa la realitat. L’aficionat viu en un món on les seves esperances són la base sobre la qual es mesura les probabilitats d’èxit, i per tant, són expectatives subjectives i sobretot, modelables a mesura que van passant la temporada. Avui ens veiem fora i l’endemà dins, passem de l’eufòria a la desesperació amb poc temps, i per tant, l’anàlisi immediat sol ser defectuós si es mesura en el barem del que nosaltres esperàvem aconseguir perquè simplement ho sentíem.  Per això hem d’anar als fets objectius i aquests, més enllà del camp, ens porta al funcionament particular de la junta directiva, i ens serveix per veure que està passant el que ens podíem esperar.

Si senyor, tenim una junta directiva que va arribar amb l’obsessió de repetir la paraula “ètica” cada vegada que obrien la boca. Primer consell del meu pare, no te’n refiïs mai d’una persona que té la necessitat de demostrar públicament que el que està fent es mou sempre dins la legalitat. Resulta que la generació de la ètica, va començar a mentir a la campanya electoral dient que no havien firmat cap paper amb els Boixos Nois, van continuar amb el patrocini de Qatar Foundation que ara resulta que és Airways perquè ho deia la lletra petita, han tractat de boig en Guardiola perquè va malparlar d’ells (Ens ataquen! Deia Nuñez anys enrera), no han explicat encara del tot on han anat a parar els diners de Neymar, han aprovat un projecte per fer un Camp Nou que és més car que el projecte Foster que ells tant van criticar (però no dèiem que en Laporta havia deixat la caixa buida?), i finalment,  han estat denunciats per la FIFA i enlloc de fer un punt d’autocrítica, segueixen encaparrats amb la mà negre, sense tenir en compte que si tus fas les coses bé, ja pot haver-hi deu mil mans del color que vulguis que no et podran agafar per enlloc. I amb tot això, el president més votat de la història ha fotut el camp i la directiva ignora que el soci vota el que va al capdavant de la llista, no el que s’ocupa de les seccions.

Explico tot això perquè si tu ets jugadors i veus els teus mandataris comportant-se d’aquesta manera, usant la mentida i les mitges veritats per amagar els propis defectes, no els hi podem demanar que siguin ells els primers a tirar-se pedres al seu propi teulat a l’hora de valorar un partit tant lamentable com el del Calderón. És humà, si ells es tapen la merda, per què no ho podem fer també nosaltres?

El paper de la paternitat en la crisis del Barça

dilluns, 10/03/2014

Hem d’agrair els jugadors del Barça el seu esforç per fer-nos apreciar la victòria, un sentiment oblidat que ens havia dut falsament a creure que l’èxit és gratuït i es va repetint rutinàriament sense deixar marge pel fracàs. De totes maneres, si volem ser seriosos com en Zubi a l’hora de fitxar un central, ens hem de preguntar les causes d’aquesta apatia que porta els jugadors a arrossegar-se pels camps on temps enrere, havia exhibit sense escrúpols una supremacia imperial. La resposta per mi és senzilla: un gruix de jugadors del primer equip han estat pares primerencs els darrers dos anys. Aquest fet objectivament positiu i lloable, porta en el nou pare una barreja de sensacions fins llavors desconegudes i que es resumeixen al dir que tot el que llavors era essencial passa a ser relativament secundari.

La centralitat de la teva vida, si ets una persona seriosa, la deixen d’ocupar elements que absolutitzaves i es redirigeix al teu fill, i és llavors quan l’ambició a altres terrenys es segueix tenint, però de manera diferent, o si més no, la vas reconstruint de mica en mica donant-li els retocs convenients per fer-ho compatible amb la nova vida. Molts d’aquests jugadors segurament fa uns mesos tenien el prestigi futbolístic com element vertebrador de la seva existència, i ara, afegit al fet alienable que ho han guanyat tot, se’ls hi ha sumat l’experiència de la paternitat que deu haver dut a molts d’ells a veure la seva feina com un modus de guanyar-se la vida, no com un mitja per arribar a ser  el número ú.

Aquest grupuscle de pares primerencs juntament amb la falta d’incorporacions, la promoció de joves que no tenen la força que tingueren Pedro i Busquets al seu dia, i a la presència d’elements com Dani Alves que cada cop que obra la boca sembla demanar a crits el traspàs immediat, fan que la plantilla del Barça hagi entrat a una situació de paràlisis que només pot solucionar un sotrac controlat.  Els jugadors també tenen dret a ser pares i necessiten, com tothom, temps per poder madurar una experiència com aquesta, és per això que mentre els compromesos fan el pas, el club ha de saber fer netejar dels pàries, incorporar gent amb fam i talent, i mantenir els pares indispensables perquè hi hagi certa continuïtat amb el model.

Parlar d’avortament i pensar amb vots

dijous, 13/02/2014

L’esquerra és especialista en fer de les seves reivindicacions un exemple de clam social. Ells són els que decideixen si hi havia una demanda de la societat sobre un tema o no, i a partir d’aquí van tirant milles amb la superioritat moral com a bandera. De totes maneres, els hi haig de donar la raó que no hi havia cap demanda majoritària dins la societat espanyola que exigís una reforma sobre la llei de l’avortament,  i que per tant, el Gallardón està tirant endavant una llei amb fins electoralistes, sobretot tenint en compte les retallades fetes amb tema de dependències, i que mostren el tint hipòcrita amb el que està repintada aquesta revisió de la llei de l’avortament.  Fins aquí d’acord, però la pregunta seria, i quan Zapatero va ampliar la llei, hi havia una demanada social sobre el tema? Hi havia un huracà de veus al carrer demanant un canvi? La resposta, a pesar de com puguin ara manipular el passat, és un no rotund. El govern socialista va modificar la llei per una necessitat de desmarcar-se de la manera de fer d’Aznar amb matèria social, més que res perquè per aquelles dates un tal Solbes seguia unes directrius semblants a les d’un tal Rato amb temes d’economia. Va ser un atac de pedra progressista que necessitava mostrar que la tenia més grossa que els altres. Per això, quan sento els socialistes mitinejant sobre la demanda social penso, si us plau, vosaltres vau fer exactament el mateix, o pitjor encara, ho vau fer perquè no teniu nassos d’aplicar allò d’obrer i socialista, i vau decidir anar per la vessant més fàcil i popular.  Així de senzill. A partir d’aquí toca pensar que el dia que es debati sobre l’avortament sense mirar l’electorat i intentant discernir la veritat, potser parlarem amb serenor d’un dels temes més greus sobre el que pot legislar un estat.

Depressió dominical

diumenge, 9/02/2014

Una grip d’aquelles que truquen a la porta la setmana menys indicada, m’ha portat a reviure un d’aquells diumenges a la tarda on l’apatia embolcalla tot el meu ser. Desallotjada la casa per evitar contagis inevitables, m’he quedat sol amb la final de Copa del Rei, un parell d’articles per llegir, i unes no ganes de fer qualsevol cosa que suposi activitat. Aquesta espècie de depressió temporal, ajudada pel fet que la febre torna a fer acte de presència a mesura que la foscúria és hegemònica, em brinda una nostàlgia difícil d’extirpar i en la que em sento molt a gust. Melangia pel que no ha passat, pel que no era tant fantàstic però amb el temps hem anat idealitzant, un enyor agradable que em manté al llit amb el rostre desencaixat i l’ànima feliç. Finalment, per aconseguir canalitzar aquestes sensacions, apunto al quadernet que em van regalar per reis, la idea d’un conte que ara mateix em sembla singular i demà al matí la veuré vulgar. Per tot això i més, crec convenient acabar l’article escoltant Esta boca es mía del Sabina i pensar que un dia fumaré tabac negre i escriuré poesia surrealista.