La Pasionaria amb roba interior

La febre nocturna de naturalesa gripal em sol portar un malestar carregat de somnis creuats i marejos estomacals. El pànic de posar-me el llit és proporcional al nombre de personatges que van apareixen davant meu sense solta ni volta, defensant interessos diversos i amenaçant-me amb una violència continguda. Debut aquest fet, em vaig despertant durant curts períodes de temps amb la sensació d’haver viscut una d’aquells mil vides que mai podria imaginar si no agonitzes gràcies a la calor glaçada d’un procés febril. De totes maneres, dins la tipologia de somnis que puc haver arribat a tenir, el d’aquesta nit ha estat d’un grau d’angoixa clarament rodó, superior.

Abans d’anar a dormir vaig llegir durant vint minuts La historia oculta del PCE de Joan Estruch. La radiografia de les purgues dirigides per Carrillo i Pasionaria durant els anys més viscerals de l’estalinisme. Enmig, la historia de Francisco Antón, antic amant de Pasionaria, membre destacat del partit, i portat davant un tribunal on s’havia d’humiliar públicament una i altra vegada per desig exprés de la gelosia de la Verge del poble.

Si, sé que hi heu arribat. Jo era Francisco Antón i Pasionaria havia vingut expressament de Moscú a París per jutjar-me en roba interior i preguntar-me si encara sentia atracció per ella. Carrillo, amb un esguard hieràtic, m’observava amb la fredor del buròcrata interessat en enviar-me a Sibèria per poder guanyar punts davant la Comintern. Mentrestant, s’anaven apareixen els fantasmes d’Andreu Nin i Joan Comorera avisant-me que utilitzarien qualsevol declaració per acusar-me de ser un espia franquisme que s’havia allitat amb la dama de negre per aconseguir informació del partit. Restava en silenci. Angoixat. Els rostres dels dirigents del PCE i la Pasionaria amb roba interior s’anaven intercalant davant meu demanat explicacions. Just en aquell moment m’he despertat. Portava dormint deu minuts des de l’últim somni i encara eren les tres de la matinada. Mai més llegiré gore abans d’anar al llit.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús