Esperem que amb Bergoglio tremolin els Borghese

Aquestes primeres hores apologètiques del pontificat de Francesc no haguessin estat possible sense l’etapa depuradora de Benet XVI. El gest de Ratzinger de renunciar al Papat portava inscrit uns condicionants que Francesc ha sabut llegir a la perfecció. Per això penso que utilitzar l’adjectiu trencador per definir els primers dies del papat de Bergoglio; és ignorar la feina feta per Ratzinger a l’hora de fer explícita la necessitat de construir de manera distinta per guanyar credibilitat amb els de dins i amb els de fora. Benet XVI va deixar els plànols a sobre la taula i Francesc és l’encarregat d’aixecar l’edifici on el nom de Borghese sigui substituït pel sants que en èpoques difícils han salvaguardat els principis de la paraula de Crist.

Fet l’exercici de continuisme històric entre els dos papats, celebro els primers gestos de Francesc, sobretot el nom escollit per un Papa que espero que ens interpel·li directament al Primer Món, a aquell que es queixa de la crisis perquè ja no pot viatjar per vacances, aquell que es mira al melic i pren de l’Evangeli els passatges que l’interessa, aquell que segueix creient que el Cristianisme és més europeu que universal, aquell que sol prendre el nom de Déu en va sense usar blasfèmies explícites. I sobretot, prego perquè  s’arreceri del síndrome de Joan Pau II, dit d’aquell Papa que fou tant aclamat pels seus que la fresa dels aplaudiments impedia escoltar el que estava dient. Ho dic perquè de moment tothom l’elogia i l’aplaudeix, però fora adient que com ha demanat ell; no fóssim tant papistes que ens acabem pensant que s’ha de venerar la paraula del Papa enlloc de la de Crist.

En fi, que seria esperançador que  prengués el punt mig entre el mediàtic Wojtyla i el recollit Ratzinger, el Bergoglio que té la proximitat de Joan Pau II però sap interpel·lar els seus amb la valentia explícita de Benet XVI. Preguem perquè ho aconsegueixi. Ho necessitem.

4 comentaris

 • Porc Iberic

  19/03/2013 11:06

  Dori,

  Jo no entenc res del que escriu. Soc jo nomes?

 • fbayer

  19/03/2013 11:20

  Oink! m’encanta que Dori i proc ibèric estiguin a la mateix entrada, per tant, no el borro!

 • Porc Iberic

  19/03/2013 11:31

  jajaja molt bé

 • Esteve

  19/03/2013 11:51

  Joan Pau II va ser un Papa a qui va preocupar molt poc la Curia i el seu funcionament, un fet que va heretar Benet XVI i a qui va sobrepassar. Bergoglio ha estat el candidat del consens quan el Conclave es va encallar. Haurà de passar un temps abans de veure si aquest és el Papa que posarà ordre. El Papa, ho vulgui o no, i sembla que no li fa massa gràcia, representa un poder temporal que hauria d’anar lligat a l’espiritualitat que representa. No té sentit, a parer meu, que l’una no estigui supeditada a l’altra.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús