De Lleó XIII a Francesc: Han estat mai de dretes?

Entenc que a un país com Espanya, obsessionat a encasellar cada sector de la societat per ser fidel a les rèmores històriques que ens impedeixen a anar endavant, sorprengui que el Papa Francesc en un context on parlava de les conseqüències negatives de les actituds autoritàries, digui que ell mai s’ha considerat de dretes. Només faltaria. Podríem definir que el comportament propi de la persona de dretes es va pal•les en dues disciplines que tenen incidència directa en la política diària: l’economia i la societat. En primer lloc anem a l’economia, un Papa que parla del diner com la llavor on hi creix la corrupció de la persona, fa falta que digui que no és de dretes? Un Papa que fa pocs dies va col.locar un ram de flors a la tomba d’Arrupe mentre estava al costat dels refugiats, se’l pot considerar de dretes? És més, un Papa que té a les seves esquenes, el Centesimus annus de Joan Pau II, el Populorum progressio de Pau VI, el Pacem in Terris de Joan XXIII, o anant més lluny, el Rerum novarum de Lleó XIII, se’l pot considerar que vingui d’una tradició capitalista en matèria econòmica? Em sorprèn doncs, que si més no, en aquesta part de l’afirmació hi hagi hagut tants titulars als mitjans de comunicació de l’estat, suposo perquè no entenen que gràcies a Déu, una cosa és la Conferència Episcopal Espanyola i els seus portaveus de 13TV, i una altra molt diferent, l’Església universal que té el seu altaveu a Roma.

En segon lloc ens trobem en matèria social on essent reduccionistes, es considera de dretes el que no vol l’avortament, l’eutanàsia, el matrimoni homosexual etc… Anem per parts, redirigim el conceptes de ser d’esquerres en aquests temes, i no anem a parlar de l’avortament discutint si la nena d’onze anys que l’han violat ha de poder avortar perquè ens perdrem. Ser d’esquerres vol dir, pel que tinc entès, defensar la dignitat de la persona per sobre de qualsevol sistema extern a aquesta, sigui econòmic, polític, o social. Així doncs, tal com ens diu en González Faus a la seva brillant Crítica de la razón abortista, potser defensar el no nascut hauria de ser més propi de l’esquerra que no pas de la dreta, que sol buscar resultats sense tenir en compte que mou persones per aconseguir tals objectius. Ho dic perquè amb temes d’avortament o eutanàsia  potser és l’esquerra qui es vol passar de progre perquè fa temps que ha perdut, per falta de valentia, la batalla en matèria econòmica. I és que en definitiva, la grandesa de Francesc resideix en dir que no està d’acord amb el matrimoni homosexual però que ell no és ningú per jutjar els demés . Una actitud que haurien de tenir molts partits d’esquerres que es creuen en la veritat absoluta: alliberar-se de la pròpia veritat per abraçar l’altra que no pensa com ell. En fi, que el País s’excitava amb aquest titular del Papa i La Razón ho deuria amagar sota una portada on deuria parlar de la perversió dels independentistes catalans, però nosaltres si us plau tingue-m’ho clar. El Papa ha dit una evidència, que potser no s’havia explicitat abans, cert, però no deixa de ser una evidència que serveix perquè els cristians sapiguem quines cartes hem de jugar.

PD: Per cert, cita recent del Papa “Ayudar a los pobres para quedar bién es pecado grave”. Molt de dretes.

4 comentaris

 • Joan

  23/09/2013 18:19

  M’encantaria que fessis un article sobre l’abort, ara que has tret el tema.

  Joan.

 • fbayer

  23/09/2013 21:20

  Mai parles gratuïtament, i m’imagino perquè ho dius…

 • Pere

  21/10/2013 20:06

  A mi m’agradaria que no el fessis :)

 • Frank Bayer

  25/10/2013 11:56

  Com deia un profe meu “Evitem parlar de l’abort amb un ojalá te hubieran abortado a ti”. Ho he trobat sempre molt graciós….

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús