Què passa a les tertúlies?

Suposo que ja us hi heu fixat. Fa mal d’ulls. Però tot continua com si res.

A les tertúlies que ràdios i televisions ofereixen cada matí hi ha una majoria aclaparadora d’homes. Hi sol haver una dona, potser per cobrir la quota femenina. Poso exemples. Dilluns 29 de novembre, a la tertúlia dels Matins de TV3, programa  que dirigeix Josep Cuní, hi participaven Rafel Nadal, Antoni Puigverd, Manuel Milián Mestre, Jordi Barbeta i Eulàlia Vintró. 4 a 1.

A la tertúlia de dimarts 30 d’El Món a RAC 1, dirigit per Jordi Basté, hi són: José Antich, Xavier Sala Martín, Albert Montagut i Gemma Calvet. 3 a 1.

tertuliarac1.JPG

A la tertúlia del Matí de Catalunya Ràdio, dirigit per Manel Fuentes, dilluns hi havia: Xavier Sardà, Joan Carles Girauta, Jaume Roures i Mònica Sabata. 3 a 1.

Després he mirat la composició de les tertúlies d’aquest programa en el conjunt del mes de novembre. Hi han intervingut quatre dones: Mònica Sabata, Ester Sánchez, Eulàlia Vintró i Milagros Pérez Oliva. D’homes, vint-i-quatre: Xavier Sardà, Joan Carles Girauta, Jaume Roures, Pere Portabella, Xavier Bru de Sala, Antoni Puigverd, Joan Queralt, Cirus Andreu, Josep Maria Ureta, Antonio Turiel, Joan B. Culla, Salvador Cardús, Joan Majó, Alex Salmon, Ferran Espada, Joan Manel Perdigó, Agustí Colomines, Josep Maria Terricabras, Martí Saballs, Joan Coscubiela, Josef Ajram, Eudald Carbonell i Santiago Niño Becerra.

"El matí de Catalunya Ràdio". Primera tertúlia. Manel Fuentes amb Xavier Sardà i Patricia Gabancho.

I ja no parlem de les tertúlies esportives: són un desert.

És cert que les dones són més reticents a participar a l’espai públic. Solen tenir un nivell d’autoexigència superior i moltes vegades no volen intervenir a debats, malgrat que els responsables dels mitjans els ho demanin.  Però també és veritat que, sovint, quan els homes són els responsables dels programes (com habitualment és el cas), no troben dones perquè no busquen més enllà del seu cercle.

14 comentaris

 • Esther Sabata

  30/11/2010 1:11

  Totalment d’acord. Hi ha milers d’exemples a la ràdio i televisió catalana d’aquest fet: només cal minimanent analitzar a la majoria de periodistes i es veu un discurs força masclista no intencionat (o sí). Cal treballar amb la perspectiva de gènere, sinó d’aquí a 10 anys encara estarem reproduint els mateixos rols.

 • Joan Mentres

  30/11/2010 10:46

  Es cert, caldria fer una mica de discriminació positiva. Però us heu deixat les tertulies de la premsa del cor, on curiosament la majoria són dones

 • Anna Cortés

  30/11/2010 11:07

  Totalment d’acord. Només una única puntualització. El programa “el món a RAC1″ el condueix Jordi Basté, no Jordi Clapés (com has posat)

 • Iván Ferrer

  30/11/2010 11:25

  No creus que és més preocupant l’status imperant de “tertulià”? Com pot ser que vagin rotant per tots els mitjans de comunicació exactament les mateixes persones, a dir exactament el mateix dia rere dia?

 • Miquel Armengol

  30/11/2010 12:15

  Teresa,
  Tens raó, i les dades que has donat són un fet. Ara bé, en el perquè no hi ha tantes dones com seria desitjable no hi estic tant d’acord.

 • jordi de taradell

  30/11/2010 12:33

  D’acord amb l’Ivan.Totom critica els polítics, i ningú els tertutlians.Cada vegada hi ha més tertulians que volen condionar la política, sempre a favor dels partits grans.Que fàcil criticar i cobrar per aixó. Els polítics els elegim amb més o menys encert. Qui elegeig els tertulians?

 • Baix & Crossa

  30/11/2010 14:43

  Totalment dacord amb en Iván i en Jordi, els tertulians pontifiquen continuament i sembla que sols aspirin a dirigir i condicionar la política del país i a la seva gent. I parlant clarament, no tenen allò que s’ha de tenir per baixar a mullar-se el cul en la gestió del dia a dia, la major part d’elles i ells, encara que not tots

 • PereGR

  30/11/2010 15:59

  Totalment d’acord que falten més dones a tot arreu, no tant sols a les tertúlies. Però la discrimanació positiva fa por, poden aparèixer veritables “totxos” per el sol fet que són dones si la tria no és la correcte. Cert! Hi han molts “totxos” masculins circulant per el món audiovisual que els hauriem de tornar a casa seva i segur que han estat triats per “ser amics” o per “que diuen el que cal”… però una cosa no treu l’altra.

 • Eli Cano

  30/11/2010 16:47

  Enhorabona per La Independent.cat.
  Vàrem acabar el 1995 la carrera a la UAB i me’n alegro molt que els de la nostra promoció fem sentir la nostra veu arreu!!!
  Respecte els tertulians, és evident que l’opinió pública necessita també la visió femenina de tot plegat. 1 abraçada!

 • tbau

  30/11/2010 19:53

  Moltes gràcies pels comentaris, m’encanten! Teniu raó en què no hi ha diversitat de tertulians, és una llàstima la poca imaginació o el poc atreviment que tenen els responsables dels programes. Una abraçada a tothom, ens veiem per aquí!

 • Marc Magrinyà Torner

  30/11/2010 23:19

  Completament d’acord amb la Teresa i els que diuen que aquests tertulians de vegades no fan més que passar l’estona amb els amics.
  A veure si les dones feu canviar el món d’una vegada!

 • Oriol Andrés

  01/12/2010 11:08

  Totalment d’acord. En la mateixa línia, potser us pot interessar aquest estudi sobre les tertúlies fet amb l’observatori Media.cat i que entre les seves crítiques menciona l’enorme desproporció entre homes i dones a les tertúlies.

  http://www.media.cat/2010/09/27/a-les-tertulies-catalanes-els-manca-pluralitat-i-reflecteixen-els-interessos-dels-sectors-mes-benestants/

 • astorada

  01/12/2010 14:30

  Tens tota la raó; i, per cert, t’has fixat en la portada d’aquest diari digital? A l’apartat de Punts de Trobada: Descobrir, dos homes; Cuina, dues dones; Ciència, dos homes; Criatures, una dona; Emprenem, 3 homes; Vadejocs, un home; només a Mestres, Time Out i Sàpiens hi ha un home i una dona… Em sembla que la distribució entre homes i dones es comenta sola…

 • eric lodo

  02/12/2010 23:01

  Coincideixo amb els dos analisi fets en aquest article i en els comentaris. Els homes segueixen dominant la escena pública, intel.lectual i política. Peró tampoc m’agradaria que sexercís una paritat obligada, sino que els/les que hi participin haurien de ser elegits per la seva valúa i no per altres consideracions. Dit això, estic segu que hi ha moltes dones amb perfils interessants i capacitades.
  Per altra banda sembla que en els mitjans de comunicació de masses s’ha establert el “establishmen” de la oficialitat intel.ectual que dominen i marquen el fil del debat i dirigeixen l’opinió desde les seves tribunes . Costa molt trobar analistes independents. O millor dit , sembla que als que ho són, els costa molt fer sentir la seva veu en l’escena mediàtica. Hi ha moltes dones i homes amb coses interessants a dir que ofertarien major pluralitat i trencarien amb l’enquilossament del “status quo” intel.lectual, que no ens enganyem, viu conectat amb els poders polítics i económics del país.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús