Ser feminista no és ‘cool’

Catalunya, any 2010. Ser feminista no és ‘cool’ ni et fa interessant als ulls de la majoria de la gent. Intueixo que, en part, és perquè no se sap ben bé què és. Hi ha  prejudicis i confusió. L’altre dia una amiga, després d’un cafè de dues hores en què vam parlar, entre altres coses, de com es discrimina les dones en alguns àmbits, va i m’engega: “Això del feminisme ja ha passat a la història. Ara hem d’aconseguir la igualtat”.

Crec que força gent es pensa que el feminisme és l’equivalent del masclisme, però fet per dones. És a dir, que les feministes es creuen superiors als homes, que pensen que ells són uns inútils i totalment prescindibles. Doncs, no.

Segons el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), el feminisme és ”un moviment  social que denuncia la submissió tradicional de les dones als homes i  l’equiparació de drets entre els dos gèneres”. I la Viquipèdia diu: el conjunt d’idees i accions que cerca modificar la desigualtat i la violència envers les dones.

A group of women, under a 'Women's Liberation' banner, march in support of the Black Panther Party, New Haven, Connecticut, November 1969. (Photo by David Fenton/Getty Images)

Què hi ha, doncs, de dolent, en voler aconseguir els mateixos drets i privil·legis que els homes, i en voler eliminar la violència contra les dones? El feminisme no hauria de tenir mala fama, és una lluita social tan respectable com qualsevol altra.

P.S. Margot Pujal, al llibre El feminisme, explica que, avui, el sexe de la persona marca diferències a la feina, en les relacions de parella i en la criança dels fills. Això és considerat “normal” per la majoria de gent. A l’edat mitjana, altres coses eren considerades normals. Per exemple, que les dones que tenien una situació personal, unes idees i unes pràctiques diferents de les oficials fossin perseguides i cremades. Potser d’aquí a unes quantes generacions, les desigualtats que avui existeixen ja no seran dins la normalitat.

7 comentaris

 • SG

  07/12/2010 0:18

  Molt bé Teresa. Només vull afegir una cosa: el pitjor masclisme és el que les dones perpetuen amb l’educació dels seus fills.

 • tbau

  07/12/2010 0:31

  No sé si és el pitjor, però és molt perjudicial. Les famílies en què només la mare s’ocupa de fer les feines de casa fan molt mal a la lluita per la igualtat. Salut i gràcies pel comentari!

 • Caterina

  07/12/2010 13:37

  Estic també completament d’acord amb l’article, però vull matisar el comentari de la Teresa, ja que sense adonar-se’n, perpetua les idees masclistes de la societat. Sempre tenim la tendència de culpar-nos a nosaltres mateixes i mai culpar els homes. Com a exemple, ja pot la dona educar els fills que a casa tothom ha de treballar, que si el pare arriba a casa, es posa les sabatilles i mira la tele, qui educa sobre els rols dels homes és precisament el pare. No oblidem que són tots dos qui educa els nens, i que s’educa tant o més a través d’actituds que de paraules. En tot cas, les mares només demostren la seva submissió. Pero qui és més culpable, el pare per no fer res, o la mare per acceptar-ho? Si nmés no, la culpa és de tots dos, pero no només de la mare. No caiguem sempre en la temptació que tot és culpa nostra, que sinó caiem en l’autoinculpació constant. En aquests moments son els homes els que han de canviar per fer possible el canvi de rols, les dones han fet molt, però arriben on arriben.

 • marcc

  07/12/2010 17:28

  Estic essencialment d’acord però el que dius és simplista perquè un s’equivocarà sempre quan digui ‘el feminisme significa per a tothom …’. És a dir, hi ha un cert feminisme un tant radicalitzat que sí és irrespectuós amb els homes, encara que no sigui el que tu defenses.

 • Tweets that mention Ser feminista no és ‘cool’ – Ara.cat — Topsy.com

  07/12/2010 17:46

  […] This post was mentioned on Twitter by Albert miret, Teresa Bau. Teresa Bau said: Ser feminista no és ‘cool’ – Ara.cat http://t.co/1TuZydt via @diariARA […]

 • tbau

  07/12/2010 19:52

  T’entenc Caterina. La culpa no és de la dona per fer-ho tot, és clar, sinó del marit gandul per no implicar-se. I Marc, sí que hi ha feministes irrespectuoses amb els homes, tens raó. Hi ha dones que odien els homes i a la inversa. Merci pels comentaris!

 • Liroi

  02/12/2011 17:11

  Doncs mira, a mi el feminisme no m’agrada. Ha passat d’una causa justa a l’extrem, aconseguint un efecte contrari i que obstaculitza la igualtat entre persones, que no entre homes i dones. De fet, personalment, crec que ja s’equivocaren (Amb tot el respecte, van fer coses molt bones) al principi quan plantejaren el problema: Diferenciar entre homes i dones buscant drets. No es tractava doncs d’equilibrar els drets de la dona amb els de l’home sinó de treballar conjuntament pels drets de les persones. En fi, sé que sembla un eufemisme però, personalment, crec que quan es canviï l'”homes i dones” per un “persones” s’haurà fet un gran pas per aconseguir la igualtat.

  Salut.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús