Allò que els periodistes no han dit de César Cabo

Els últims dies he llegit, escoltat i mirat informacions sobre el cap de la Unió Sindical de Controladors Aeris (USCA), César Cabo, i en lloc no he vist que li hagin dit “guapo”. És objectiu i evident que César Cabo és un home atractiu. La reflexió la faig perquè em pregunto si, en lloc d’un home atractiu, la cap sindical hagués estat una dona atractiva. Estic segura que els mitjans no s’haurien estat de remarcar-ho. O de parlar del seu vestuari, de si està casada, si té fills…

cesarcabo.jpg

L’anàlisi que es fa des dels mitjans de comunicació sobre els càrrecs públics o personalitats és diferent si són homes o són dones. Als homes no se’ls solen fer comentaris sobre l’aspecte físic, la indumentària, si estan casats… En definitiva, sobre l’esfera privada. Recordem el rebombori que van causar els pantalons de la ministra de Defensa espanyola Carme Chacón: Los pantalones de Chacón (El Mundo), Chacón marca tendencia en la Pascua Militar (Telecinco), Els experts, dividits amb l’estil de Chacón (Avui), etc.

Aquesta obsessió amb l’aspecte físic de les polítiques i les personalitats femenines es produeix a tots els països i en mitjans de comunicació de diferents ideologies. Hem vist comentaris sobre l’aspecte físic de Ségolène Royal (Ètre une femme, l’arme absolute, Libération), Sarah Palin (Más allá del carmín, El País 12 de setembre de 2008),  Angela Merkel (El vertiginoso escote de la canceller de Alemania, El Mundo, 15 d’abril de 2008), Cristina Fernández (La boina de Cristina Fernández, La Vanguardia 8 d’abril de 2008)….

La majoria de dades d’aquest articles les he extret d’un estudi molt interessant fet per Núria Fernández i que es pot llegir aquí. El títol ja ho diu tot: “Dones polítiques i mitjans de comunicació: dona, mare, filla, esposa… i política”.

2 comentaris

 • Eli Cano

  13/12/2010 23:22

  Tens més raó que una “santa”.
  Una forta abraçada Teresa!

 • Núria S C

  14/12/2010 1:26

  Estic d’acord amb el que dius sobre el tracte de les dones amb càrrec públic en els mmcc i més encara veient-ne els exemples, però ahir em vaig trobar amb un “estupendo” article a l’apartat de “gent” del Periòdic on es llegeix: “César Cabo, el galant del caos aeri” (deixa de ser cert això de que no s’hagi parlat del seu atractiu, segueix sent cert que l’aspecte de físic d’una dona sol ser comentat més despectivament)… seguiré llegin-te!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús