Sobre els accidents de trànsit. Parlem clar

Tenim informació constant i actualitzada sobre els accidents de cotxe. Quants morts hi ha cada cap de setmana, quants accidents hi ha a les operacions sortida i tornada de les vacances, quines vies són les més perilloses, com ha afectat a les estadístiques la introducció del carnet per punts… Però hi ha una dada que es passa per alt. Qui causa la majoria d’accidents? Qui perd tots els punts del carnet amb més freqüència?

Fa pocs dies, un reportatge del Telenotícies sobre els cursos que han de seguir les persones que han perdut tots els punts del carnet de conduir mostrava que el 90% dels assistents eren homes. La majoria els havien perdut per conduir havent begut alcohol i per excés de velocitat.

accident.jpg

Un  informe de l’Agència de Salut Pública sobre els accidents i lesionats de trànsit el 2006 a Barcelona (no he trobat dades més recents) dóna aquestes dades: El 81% dels conductors implicats en accidents amb víctimes eren homes. Si tenim en compte el vehicle, eren homes el 82% dels conductors de turismes i el 83% dels de motocicletes; eren homes el 73% dels ciclistes, el 66% dels conductors de ciclomotors; el 98%  dels de camió i el 97% dels d’autobús.

No podem passar de puntetes sobre aquestes dades. Caldria analitzar-les i explicar el per què d’aquesta prevalència. N’hi ha que diran que córrer és una prova de virilitat (és cert que els que més corren són aclamats, com Fernando Alonso, Dani Pedrosa…). El que no podem fer és informar d’accidents sense dir qui els causa majoritàriament.

5 comentaris

 • Jordi

  20/12/2010 10:24

  En aquesta estadística s’hauria de veure també quin tant per cent de la gent que té carnet són homes i quin dones. I, de la gent que té carnet, quins són els que habitualment condueixen.

  Vull dir amb això que, si dius que el 90% dels assistents eren homes, jo voldria saber quin % dels conductors globals son homes, perquè potser estem parlant que són un 60 o 70% del total de conductors.

  Jo crec que els homes condueixen més temeràriament i a més velocitat, però també veig que moltes parelles que les dues tenen carnet, és l’home qui majoritàriament condueix.

  Aixi doncs, s’hauria de veure amb més detall aquestes xifres tan fredes.

 • tbau

  20/12/2010 12:18

  Tens raó, Jordi, hi falta aquesta dada. Malgrat tot, el percentatge d’homes que tenen i causen accidents de trànsit és molt més elevat que el de les dones. Salu !

 • Ivan

  20/12/2010 13:33

  Crec que hi ha molt més a dir interessant sobre el transit i els accidents que aquesta buida reflexió feminista.
  Estic totalment en contra del fons de l’article. Posats a analitzar dades, calculem quans kilometres a l’any recórren els homes més que les dones…

 • Silvia Carrasco Pons

  20/12/2010 16:39

  Si no t’agraden les ‘buides reflexions feministes’, només cal que preguntis a les companyies asseguradores. Quin país!

 • Liroi

  02/12/2011 17:06

  Francament, no sé per què em de dir si els culpables són homes o dones. Deixant a un costat aquells que passen per accident -coses de la vida-, no es tracta d’homes i dones sinó de “gent” irresponsable. No és una qüestió de gènere. A més a més, com bé han dit, caldria tenir en compte qui sol conduir.

  El tòpic tan famós de qui condueix millor… Francament, llegir cada vegada més que depèn de la persona i no del gènere, em fa feliç.

  Salut.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús