Massa poques conselleres

El nou executiu català incorpora només tres conselleres. Em sembla una xifra molt pobre. L’excusa que la paritat és una llei que obliga que hi hagi dones que no estan preparades en posicions de poder és ridícula. Ja fa temps que, a Catalunya, les dones  tenen accés a l’educació, i cada vegada estan més preparades. I si no, fixem-nos en els resultats que tenen nois i noies a l’escola. En general, les noies tenen més bones notes i són més treballadores, tant a l’escola primària i secundària, com a la universitat. Ja són majoria en un bon nombre de carreres, fins i tot en algunes on tradicionalment hi havia més nois, com Medicina.

pilarituraok.jpg


Pilar Fernández de Bozal i Montserrat Tura, en el relleu de la conselleria de Justícia.


A les meves filles ja no els dic que les porto a cal metge, sinó que anem a veure la doctora. Cada vegada hi ha més ginecòlogues, més professores universitàries, més veterinàries, més diputades, més jutges, més advocades, més directores de cinema i de teatre, més periodistes, més investigadores…

Però costa veure-les en posicions de poder: de rectores universitàries n’hi ha dues, Imma Tubella, a la Universitat Oberta de Catalunya, i Esther Giménez-Salinas, a la Universitat Rovira i Virgili. Les alcaldesses representen un 10% en el conjunt dels ajuntaments, i la majoria ho són de poblacions petites, segons un estudi de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya (ADPC). I, tot i això, a l’administració pública hi ha més dones en llocs de poder que a l’empresa privada, on són quatre gats.

Les dones estan perfectament preparades per manejar el poder. Al meu parer, la paritat per llei no seria necessària si es valoressin amb objectivitat els seus mèrits.

9 comentaris

 • mercè illa i pons

  31/12/2010 11:54

  Què es pot esperar d’un govern de dretes, retrograda i que torna a col·locar dones que ja van governar a l’anterior govern de CIU???? Aquest és el futur que ens espera… tornar a enrere!!

 • jordi casas caritg

  02/01/2011 13:38

  En Mas va dir que feria el govern dels millors… I com podem veure, segons ell els millors homes.
  Com deia algú, que déu ens agafi confessats.
  Dones al Poder, JA!!!

 • Alexei78

  03/01/2011 11:59

  Suposo que a Catalunya les “millors” dones han tingut prou criteri com per no acceptar l’oferta enverinada d’en Mas.

 • txcat

  04/01/2011 22:15

  Si ja ho veim amb Telecinco y la Sexta cada vegada hi ha mes dones al cap davant dels programes, la Sara Carbonero , la Pilar Rubio, Les dues de vuelveme Loca, la de Resistiré , la patricia Conde etc. Totes tenen una gran experiencia estan preparadissimes , era ironia, mes aviat son guapes que es el que importa avui en dia

 • Maya M. Nou

  05/01/2011 16:07

  Vergonya i mandra.
  Fem la nostra pròpia política.
  Fem boicot a les empreses i productes que ens tracten de “carn de canó”. Deixem de pagar-los el golf als empresaris que trafiquen amb la imatge del nostre cos.
  Aquesta és la veritable revolta.

 • pep

  05/01/2011 19:27

  Trobo summament infantil aquesta mirada de moltes dones. Tot ho miren en funció del sexe de les persones. No sé quina és la ideologia que hi ha al darrera, suposo que el món ha de ser dominat per les dones, xenofòbia pura. I a més fan trampes en el llenguatge (símptoma de la infantibilitat de l’assumpte): a la paraula MASCLISTA (clarament pejorativa) contraposen feminista (quan hauria de ser FEMELLISTA). Espero que la societat superi aviat aquest estadi atontat i poden arrivar a parlar entre PERSONES sense mirar abans per sota del melic.

 • tbau

  10/01/2011 23:37

  Pep, un aclariment. El feminisme no és l’equivalent del masclisme. El feminisme busca la igualtat entre homes i dones, mentre que el masclisme pretén que els homes continuin tenint privil·legis, com fins ara. Es tracta d’aconseguir la igualtat entre els dos sexes, i per ara no existeix.

 • Oriol Güell

  12/01/2011 1:57

  Apunts breus:

  1. La crítica habitual a pràctiques de discriminació positiva -en aquest cas el manteniment de la paritat- ve a dir que és reserven llocs a dones probablement poc preparades. Potser cal considerar que abandonar aquestes pràctiques suposa conservar al seu lloc a homes igualment poc preparats.

  2. La diversitat de perspectives, per experiència, constitueix un factor d’èxit. No veig que prescindir o disminuir la contribució de la meitat de la gent, de les dones, no suposi un empobriment de qualsevol projecte.

  3. Que persisteixin desigualtats d’oportunitats entre persones, s’excusin com s’excusin, ens ofèn a tots i a totes. Dones i homes, també els homes, hem de comprometre’ns a eliminar-les. I si algú coneix millors maneres de fer-ho que ho digui; no s’hi val a mirar cap a una altre banda i pretendre que les desigualtats no existeixen, com si no anés amb nosaltres.

 • tbau

  12/01/2011 12:01

  Oriol, gràcies pel teu comentari. Una reflexió molt bona!

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús