Encara cobrem menys

El 22 de febrer és el dia que el Parlament Europeu ha escollit per reivindicar la igualtat de salaris entre homes i dones. Hi ha empresaris que ho tenen clar: és “més barat” contractar una dona. I no se n’amaguen. En un dinar familiar al qual, sortosament, no vaig assistir, un parent llunyà, empresari, va dir que a la seva fàbrica contractava dones “perquè cobren menys”. Sort que no hi era, li hauria tirat la cavalleria per sobre!

genderwagegap.jpg

També m’he trobat amb aquesta realitat en una petita editorial on vaig treballar. Era una de les meves primeres feines. Un negoci familiar que publicava catàlegs d’articles esportius i una revista de roba d’esport. El fill gran dirigia el negoci, la filla segona hi era dissenyadora, i la cunyada hi feia de comptable. La filla gran em va explicar, fent el cafè de mig matí, que n’estava “fins als nassos”, perquè feia la mateixa feina que l’altre dissenyador, però que a ella, el seu germà li pagava menys. Tenia ganes de muntar un negoci pel seu compte. Espero que ho fes.

I aquests són casos que he conegut de primera mà. N’hi ha molts, és clar. I això passa en un país suposadament civilitzat i democràtic com el nostre.

En aquest enllaç de la Wikipedia es veuen dades sobre el % de sou que cobren les dones en relació als homes a diferents països. No és gaire estrany que a Botswana les dones cobrin el 53% del sou dels homes, però si que és increïble que al Japó les dones cobrin només el 60% del sou en comparació amb els homes!

5 comentaris

 • Toni Toluges

  04/03/2011 20:49

  Sra. Bau, em sembla que quan un empresari parla de “mes barat” no es refereix a sou sino a rendibilitat. I la rendabilitat de la dona, segons els diversos estudis publicats a la pagina de Wikipedia que voste cita, sembla que es menor que la de l’home. Nomes un petit percentatge de la diferencia de sous te causa desconeguda i, per tant, podria aplicar-se a discriminacio (i no precisament de l’empresari sino del client).

 • Teresa

  08/03/2011 13:52

  No estic d’acord amb vostè. Aquest empresari en concret que va dir que li sortia “més barat” contractar una dona es referia exactament a això: els pagava un sou inferior. Quant a la rendibilitat, no és cert que contractar una dona sigui menys rendible.

 • Toni Toluges

  09/03/2011 5:55

  Pel que fa a la rendibilitat, m’he referit als estudis publicats a la pagina de Wikipedia que voste cita. Sembla evident que si “els clients -dones incloses- prefereixen ser atesos per homes”, la inversio en treballadors es mes rendible (se’n treu mes profit) que no pas la mateixa inversio en treballadores. A la mateixa conclusio s’ha d’arribar quan resulta que “els pacients troben mes accessibles i competents als metges que a les metgesses”. Els estudis es rebaten amb altres estudis. No n’hi ha prou amb dir que “no es cert”. Pero li agraeixo la resposta.

 • Toni Toluges

  09/03/2011 5:57

  Ho sento, el primer paragraf no ha sortit:

  Sra. Bau, no em referia a “aquest empresari en concret”. Tots coneixem casos ‘concrets’ pero no tenen cap valor representatiu -es a dir, util- per a conformar una opinio (tesi) defensable.

 • Joaquim

  11/05/2013 16:00

  No sé com he arribat aquí. Ni tampoc com he acabat llegint els comentaris d’aquest imbècil que es fa dir Toni.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús