Algunes mirades al Dia de la Dona

M’ha agradat la cobertura que ha fet La Vanguardia del Dia de la Dona. Hi ha dedicat uns quants articles, el més encertat dels quals, al meu parer, ha estat el de Maricel Chavarría: La ardua lucha de las compositoras en un mundo de hombres. Aquesta periodista es dedicava fa un temps a escriure sobre qüestions de gènere i, de cop i volta, un dia va aparèixer escrivint sobre música clàssica. Amb tot, ha continuat insistint amb la qüestió. L’article d’avui comença amb una pregunta que posa el dit a la llaga: Quants seguidors de clàssica sabrien anomenar tres dones de l’actual escena de la música anomenada culta?

videocraig.jpg

Chavarría explica com en el món de la composició, principalment el de la música clàssica, les dones són invisibilitzades. Parla amb compositores com Anna Bofill Levi, que també és arquitecta, i amb l’escriptora Laura Freixas, de l’associació Clásicas y Modernas, que treballa per la igualtat en el món de la cultura.

L’article de Chavarría aporta una dada vergonyosa: al Liceu de Barcelona només s’ha estrenat una òpera escrita per una dona: Vinatea, de la valenciana Matilde Salvador, el 1974.

Daniel Craig al servei d’un gran anunci

Entre els continguts publicats per l’Ara en motiu del Dia de la Dona hi ha un vídeo superb on l’actor britànic Daniel Craig (l’últim James Bond) es vesteix de dona per cridar l’atenció sobre les desigualtats i discriminacions que afecten les dones. Una veu en off dóna dades sobre situacions que es produeixen quotidianament a l’any 2011: violacions, assassinats, violència… i discriminacions no tan brutals però també inacceptables: sous més baixos, acomiadaments per haver-se quedat embarassades, inaccessibilitat a certes professions…

L’agència de notícies amb visió de gènere La Independent i el portal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) coincideixen a publicar avui una entrevista amb la presidenta de l’Institut Català de les Dones, la Montserrat Gatell. Vaig fer-li l’entrevista de la UOC i haig de dir que em trec el barret davant d’aquesta professional tan apassionada i competent.

En aquest repàs eclèctic sobre què publiquen alguns mitjans el Dia de la Dona veig que al New York Times hi ha un article de Nicholas Kristof, sobre el lideratge de les dones. Kristov i Sheryl Wudun, parella i periodistes d’aquest diari, han escrit Half the sky, un llibre que és supervendes i que parla del Gendercide, el genocidi que, al segle XXI, pateixen dones de moltes parts del món. L’he llegit i el recomano. Hi descriu situacions de dones que tenen tots els motius del món per llençar la tovallola i, en canvi, han decidit continuar lluitant.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús