La violació és un crim de guerra

dona i nen amb tanc al fonsA la guerra, els homes són torturats i moren. A les dones i les nenes, les violen i assassinen. Els infants pateixen i es moren de gana. Però fins fa pocs anys, les violacions que pateixen les dones durant totes les guerres no comptaven com a crims. I això malgrat que a totes les guerres, des de les primeres que ha viscut la humanitat, les dones han estat violades.

Però tot just ara estem veient com es parla obertament de la violació com a arma de guerra i s’ha començat a documentar. N’hem sentit a parlar en llocs com a Darfur, Bòsnia, el Congo, Colòmbia…

Segons un reportatge de Gervasio Sánchez al dominical de La Vanguardia del 19 d’agost, dels 57.000 crims admesos per paramilitars de Colòmbia, només 86 estan relacionats amb la violència sexual. I és que els homes armats no consideren un crim abusar de les dones. Mai no s’ha dictat una sentència per violació a Colòmbia contra un membre d’un grup armat.

A les guerres, els homes no consideren que estiguin cometent cap crim quan violen una dona. Les estadístiques del cost de les guerres no inclouen les dones i nenes violentades sexualment. Segons algunes estimacions, el nombre de dones violades per soldats russos durant la II Guerra Mundial va des de les 100.000 als 2.000.000. Com diu la periodista Soraya L. Chemaly, “aquest fet no s’ha explicat mai a cap escola de les que jo he anat ni ha estat representat a cap film que hagi vist. No he pogut trobar aquesta dada en cap estadística sobre el cost de la II Guerra Mundial.”

Chemally explica en un article del molt recomanable web Women Under Siege, que el fet que no s’incloguin les violacions en el cost de les guerres no és sorprenent, tenint en compte que aquells que han teoritzat sobre guerres han estat sempre homes: “homes del temps dels grecs, dels romans i dels inicis del catolicisme imbuïts d’idees misògines, que consideraven les dones intelectes infantils, d’essència animal i properes al diable”. Idees, explica Chemally, poderoses i amb un llegat de llarga durada.

És evident que cal redefinir els termes de la guerra, que per a les dones, les violacions són crims de guerra, i no una conseqüència més de la deshumanització dels soldats.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús