Anglaterra 2013: 1984, segona part

rètol d'una botiga

El rètol que hi havia a la botiga.

Estem passant uns dies al nord d’Anglaterra, visitant una part de la família. Amb pocs dies que fa que hi som he pogut observar alguns detalls d’aquesta societat que confirmen que George Orwell era un visionari. L’escriptor va predir com ningú com seria el seu país en el futur: fortament vigilat, autoritari i paternalista amb els seus ciutadans.

Arribem a l’aeroport de Liverpool i després de sortir de l’avió comença a fer-se una cua enorme. Vuit policies aturen un per un els passatgers, comproven que els seus documents d’identitat o passaports els corresponguin. A alguns estrangers els fan preguntes sobre el motiu de la seva vinguda al Regne Unit. Un rètol explica que haurem de tenir paciència i fer cua durant una estona perquè les autoritats han d’assegurar-se que només entren al país aquelles persones amb dret a fer-ho (“only eligible people enter de country”).

En aquesta sala d’espera detecto tres càmeres de seguretat. I un rètol que després veuré en molts altres llocs. Hi diu: “Si veieu algú sospitós, aviseu al guàrdia de seguretat o truqueu a…” Com en una dictadura qualsevol, les autoritats promouen les denuncies de “gent sospitosa” al règim.

Aquest rètol de “Si veieu algú sospitós” l’he vist després en un parc, en una botiga, a la platja… És omnipresent en l’espai públic.

L’endemà anem a comprar i el meu marit ha de treure’s el barret abans d’entrar a la botiga. La meva neboda ha de treure’s la caputxa del xandall. Un rètol a fora obliga tothom a entrar amb la cara descoberta: “To beat off crime, take your hat off”.

I no són només els rètols i les càmeres que hi ha per tot arreu. L’Estat controla l’individu fins a extrems increïbles. La meva cunyada ens explica que la policia els va anar a veure a casa perquè havien vist que la seva filla, una nena de 16 anys, es relacionava amb senyores grans. La nena en qüestió, els hi explica, és molt bona futbolista i juga en un equip professional de futbol (el Morecombe) amb dones més grans que ella. És per això que l’havien vist amb dones més grans.

I altres coses, ens expliquen. Als nens que fan una activitat extraescolar, el monitor o monitora no els pots tornar a casa. A les piscines no es poden portar càmeres perquè no es facin fotografies a la quitxalla. Hi ha una gran paranoia.

El meu marit fa 12 anys que no hi viu i en aquest temps, especialment arrel dels atemptats de l’11 de setembre, ha vist un gran canvi. El seu país s’ha tornat un estat policial.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús