“La mHealth pot fer sostenibles els sistemes sanitaris europeus”

El Dr. Rana Mehta, líder global de mHealth (salut mòbil) de la poderosa consultora PricewaterhouseCoopers (PWC), va intervenir ahir 18 de desembre en una nova jornada de Pharma Talents (vegeu els twits a #pharma20) a Barcelona –aquesta vegada, al Parc Científic de la UB- per oferir una perspectiva del gran potencial que té l’mHealth en l’atenció sanitària i com pot contribuir a la sosteniblitat dels sistemes sanitaris europeus, avui en entredit.

Mehta, que té una llarga experiència dirigint institucions hospitalàries a l’Índia, el seu país, va afirmar que el telèfon mòbil ha estat la major revolució que han viscut els països en desenvolupament. Dels 1.200 milions de persones que viuen en aquest estat, 650 milions tenen mòbil: “més gent té accés als mòbils que a lavabos com cal”, va dir. Aquest exemple mostra la principal fortalesa de la salut mòbil, la seva immensa accessibilitat.

Sistemes sanitaris en necessitat (urgent) d’innovació 

“Els governs no poden continuar gastant-se tants diners en sanitat en els propers anys. Per a garantir la sostenibilitat del sistema és imprescindible la innovació”, va apuntar Mehta.  I la mHealth es perfila com una eina imprescindible. A més, és una eina especialment adequada per al pacient crònic, que representa més del 50% de la despesa en sanitat. “En el futur, la mHealth pot fer sostenibles els sistemes sanitaris europeus. (…) Un sistema interconnectat pot reduir els costos de la sanitat al 50%”, va reblar.

Apps de salut: centrar-se en la solució, no en la tecnologia

Les apps ofereixen un ampli ventall d’oportunitats en la cura de la salut però, ara per ara, no s’estan dissenyant de manera intel·ligent, segons Rana Mehta. Ho demostra el fet que “el 48% dels pacients que han utilitzat una app de salut l’han abandonat abans de 6 mesos”, segons dades d’un estudi fet per PriceWaterCoopers que va presentar. El problema rau en què les apps que s’estan fent posen el focus en la tecnologia, i no en resoldre un problema de salut al pacient. Per a revertir aquesta situació, doncs, cal fer apps que ofereixin una solució al pacient i no que estiguin centrades en la tecnologia.

A més, les apps de salut poden ser una eina útil per a millorar l’adherència dels pacients als tractaments un problema important que actualment no s’ha resolt com abordar.

Una altra aplicació interessant de l’mHealth és la gran quantitat de dades que genera, dades que, una vegada tractades, poden tenir una gran utilitat en la millora de la salut dels pacients.

A la jornada de Pharma Talents dedicada a l’mHealth també hi van intervenir membres del Advisory Board d’aquesta xarxa de professionals de la indústria farmacèutica, com Mercedes de Cambra (Market Access a Menarini), Joan Cornet, director de mHealth Competence Center de la Fundació Mobile World Capital Barcelona; Ramón Morillo, farmacèutico de l’hospital Virgen de Valme de Sevilla; Rafael Cubí, metge de familia i director funcional de l’e-CAP del Institut Català de la Salut; i Joan Guanyabens, director de IT Health a PwC.

Rana Mehta a la Fundació TIC Salut

El Dr. Rana Mehta és aquesta setmana a Barcelona i es reunirà amb alts càrrecs del Departament de Salut. Aquest divendres 20 intervindrà en la presentació del Mapa de tendències en TIC i Salut 2013 que farà la Fundació TIC Salut al TecnoCampus de Mataró.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús