Un Behind the Headlines català? Tant de bo

Llegeixo al blog Salud con cosas, de Miguel Ángel Máñez (@manyez), economista i gestor sanitari, un apunt sobre com n’és d’interessant i útil el Behind the Headlines, un servei de l’NHS (National Health Service britànic). Es tracta d’una web que explica les notícies de salut que surten als mitjans de comunicació britànics. N’analitza la rigorositat i investiga si tenen fonament científic les informacions que difonen els mitjans –que no sempre és el cas.

behind the headlines

Explica Máñez que és un servei de gran utilitat i que té un cost-benefici excel·lent, atès que el pressupost de prestació d’aquest servei és irrisori comparat amb els beneficis que representa per als ciutadans. Així, l’NHS va pagar el 2012 poc més de 27.000 euros (22.449 lliures) per a l’elaboració d’aquest servei, encarregat a l’empresa Bazian, una consultora per a empreses del sector salut. El mateix Máñez va consultar a l’NHS el preu que pagava per aquest servei i li fou facilitat sense cap problema (genial exemple de transparència de l’administració pública britànica).

Vegem un exemple del que fa Behind the Headlines.

En aquest article (“Risks of infertility treatment overhyped”) s’explica com el diari Daily Mail ha exagerat els riscos que comporten els tractaments de fertilitat amb una notícia que ha titulat “Els tractaments de fertilitat multipliquen per cinc els riscos de complicacions”. Si bé és cert que aquests tractaments augmenten el risc, el titular fora de context és exagerat perquè en realitat el nombre de complicacions serioses, com ara mort fetal o mort neonatal, és molt petit, segons explica Behind the lines. La web de l’NHS analitza a fons l’estudi en què es basa la notícia, explica qui l’ha realitzat i ofereix unes conclusions amb llenguatge planer perquè el lector l’entengui. Quina meravella!

Coincideixo amb Miguel Ángel Mañez que un servei així seria una gran aportació de l’administració a la salut pública . Una eina que facilités al ciutadà la comprensió sobre les informacions de salut que es publiquen als mitjans i que desacredités el sensacionalisme i la falta de rigorositat que ens trobem tan sovint en les informacions sobre un afer tan seriós com la salut seria molt benvinguda.

Com s’ha vist en el cas del Behind the Headlines britànic, el cost no hauria de ser un impediment. Amb pocs diners i fent bé la feina es poden aconseguir resultats extraordinaris.  Un exemple per a prendre’n nota.

 

 

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús