“Barcelona reuneix les condicions per a esdevenir el hub europeu de mHealth”

El doctor Rana Mehta (@ranaruban), director de la divisió de Healthcare de PriceWaterhouseCooper (PWC), va visitar Barcelona fa unes setmanes per a assessorar alts càrrecs del Govern de la Generalitat i directius de centres sanitaris sobre la implementació de polítiques d’eSalut (mHealth) al sistema de salut públic català. A l’entrevista que li vaig fer al Departament de Salut també hi era present Joan Guanyabens (@joanguanyabens), responsable de salut de PWC a Barcelona i ex-alt càrrec del Departament de Salut, que va fer algunes aportacions.

Els costos dels sistemes de salut van en augment als països occidentals, amb poblacions cada vegada més envellides i amb més presència de pacients crònics, que representen la despesa més important dels sistemes de salut.

PWC acaba de presentar un estudi realitzat per encàrrec de la Comissió Europea sobre com les aplicacions de mHealth poden ajudar a reduir els costos dels sistemes sanitaris europeus i millorar-ne la qualitat.

Dr Mehta, com d’urgent és la implementació de solucions d’mHealth a la sanitat europea?

El cost actual de la sanitat europea és de gairebé el 9% del PIB i en una dècada augmentarà un 4%. No és probable que el finançament estigui al nivell i, per tant, els sistemes sanitaris seran insostenibles. La mHealth pot ajudar a controlar i reduir els costos. Pot oferir una millor atenció sanitària, més accessible i més econòmica. Un dels principals imperatius per a adoptar la mHealth és l’economia. Seria desitjable introduir mesures de mHealth com més aviat millor.

Dr. Rana Mehta

Dr. Rana Mehta, director de la divisió de Healthcare de PWC.

Europa es mou cap a aquesta direcció?

Europa és sempre lenta a l’hora d’adaptar canvis, i també ho està essent en la implementació de mHealth, en comparació amb la resta del món, exceptuant els països nòrdics i Alemanya. Però seria molt productiu per a la Unió Europa.

Un dels reptes de la mHealth és la manca de regulació. Com s’hi pot fer front?

La Unió Europea té l’avantatge de tenir una política comuna. Cal tenir en compte que els beneficis de la mHealth no arribaran fins que s’adopti una regulació. És, per tant, important que s’adreci aquest aspecte.

Un dels aspectes més interessants de la mHealth és que promou la responsabilitat del pacient cap a la seva salut, però, segons expliquen al seu estudi, costa aconseguir el compromís del pacient.

Exacte. Hem vist que un 40% de les persones que fan servir una aplicació de mHealth l’abandonen abans de tres mesos. Per a ser efectives, cal que les apps reuneixin una sèrie de condicions: han d’estar integrades en el sistema sanitari, han de ser intel·ligents –és a dir, donar un benefici a l’usuari-, han d’integrar les històries mèdiques i han de ser socials, és a dir, que l’usuari pugui compartir la seva experiència a les xarxes.

Joan Guanyabens, responsable de salut de PWC a Barcelona, explica com veu Catalunya en la implementació de polítiques d’mHealth.  

Per al bon funcionament de la mHealth s’hi han d’implicar les diferents parts interessades: doctors, pacients, hospitals, companyies asseguradores… És fàcil llançar una app per a ajudar pacients o doctors, però no funcionarà si no està integrada en el sistema de salut. D’altra banda, no és fàcil canviar la manera en què es proporcionen els serveis de salut als ciutadans.

De totes maneres, Catalunya està ben situada per a ser capdavantera en la implementació de la mHealth: tenim un sistema de salut que cobreix tota la població, una bona xarxa d’hospitals i centres mèdics (públics i privats treballen en col·laboració), interoperativitat, sistemes d’informació centralitzats (diagnòstics, receptes, visites, etc.). A més, comptem amb el suport de la Fundació Mobile Barcelona Capital, que pot ajudar a les empreses del sector.

Dr. Rana Mehta.

Efectivament, Barcelona pot esdevenir un hub europeu de mHealth, té els grups d’interès necessaris (stakeholders) per tirar-ho endavant, i un Govern que vol transformar el sistema sanitari. També compta amb una presència important de la indústria farmacèutica, que pot jugar un paper important en la implementació de la mHealth. Barcelona és un bon escenari per a mostrar a la resta de països com serà el futur.

La indústria farmacèutica està receptiva als canvis que ja s’estan vivint?

Als Estats Units les farmacèutiques tenen plans agressius de mHealth i s’enfoquen a l’adherència als tractaments. I és que si no hi ha adherència, els baixen les vendes. Les principals oportunitats de les farma en mHealth són l’adherència i la possibilitat d’interactuar directament amb els pacients. A Europa, i a Espanya en particular, la majoria de la indústria farmacèutica encara no s’ha adaptat al nou escenari.

 

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús