Diabetis: la malaltia global que cal abordar amb solucions d’mHealth

La diabetis, amb 328 milions d’afectats a tot el món, i amb previsions d’anar en augment en els propers anys, és l’exemple perfecte de com els pacients poden gestionar la seva malaltia de manera autònoma i mantenir-la sota control gràcies a les tecnologies mòbils. A la sessió “Mobile Health Solutions for Diabetes”del Mobile World Congress, moderada per la presidenta de la Federació Internacional de Diabetis (@IntDiabetesFed), Petra Wilson, els ponents van parlar de les oportunitats que ofereixen les solucions d’mHealth en la gestió d’aquesta malaltia crònica i els obstacles que cal superar perquè es puguin generalitzar.

Un dels debats del congrés d'mHealth organitzat per ECHAlliance.

mHealth, però sense desigualtats

Joan Cornet, director de mHealth a la Mobile World Capital, va dir que abordar aquesta malaltia amb solucions mòbils és la màxima prioritat de l’àrea d’mHealth de la Fundació Mobile World Capital i on concentraven més esforços. Cornet va puntualitzar que cal que l’accés a la salut continuï sent universal, com ho és ara, perquè amb la mHealth podrien crear-se desigualtats segons el poder adquisitiu, pel fet que les persones amb més recursos tindrien accés a tecnologies mòbils més sofisticades.

I no és un fet banal, perquè 4 de cada 5 malalts de diabetis són de països amb ingressos baixos o mitjans, segons va explicar Petra Wilson.

Repte important: que el malalt sigui co-responsable de la seva salut

És un fet que les solucions mòbils per a gestionar i controlar la diabetis existeixen -si bé poden millorar-, un repte més difícil és que els malalts prenguin consciència que són co-responsables de gestionar la malaltia. Theresa Heggie, de l’empresa Bupa, que treballa amb projectes de salut mòbil amb l’OMS, creu que la mHealth pot empoderar els malalts a “prendre decisions informades sobre la seva salut”. Heggie és optimista i creu que d’aquí a unes generacions serà més fàcil: “tinc tres fills adolescents i estan tot el dia connectats als dispositius mòbils. La gestió de la salut per mitjà de les tecnologies vindrà de manera natural d’aquí a uns anys“.

Un altre element important és que les solucions de salut mòbil resolguin una necessitat de l’usuari: no poden ser complicades sinó que han de ser fàcils d’utilitzar i de portar, va dir John Grumitt, vicepresident de la Federació Internacional de Diabetis i malalt d’aquesta patologia. “L’aparell que ara faig servir per mesurar el meu nivell de glucosa i que després envio al metge és una murga, em fa perdre molt temps”, va explicar. És per això que els dispositius “wearable” -que es poden enganxar a la roba o la pell- i que han estat protagonistes d’aquesta edició del MWC, són els que es perfilen amb més futur.

El sistemes sanitaris, un obstacle important

La tecnologia, ja se sap, avança més ràpidament que les lleis i la política. Amb els sistemes sanitaris actuals la implementació de l’mHealth no pot triomfar. Si els hospitals o els metges cobren per les visites que fan i no reben cap ingrés per les consultes virtuals, no es pot generalitzar la mHealth, va apuntar Grumitt. Que va dir que “als polítics no els interessa tancar hospitals perquè perden vots, amb la qual cosa no serà fàcil avançar”.

logo congres mhealth

El logo del congrés de mHealth organitzat per ECHAlliance.

Seguretat per als pacients

Per a Benjamin Sarda, director de Màrqueting d’Orange Healthcare, la seguretat de les aplicacions mòbils és un aspecte essencial, sobretot perquè es tracta de la salut de les persones. “Imagineu-vos que un hacker entra en una d’aquestes aplicacions: podria posar en risc la salut del pacient. A més, el fet que les lleis sobre seguretat i protecció de dades siguin diferents a cada país dificulta la implementació de solucions mòbils”, va dir parlant de la seva empresa.

La mHealth com a eina de prevenció. La indústria creu en el poder de la mHealth

Una de les fortaleses de la mHealth és que pot intensificar la prevenció de malalties, promovent una alimentació saludable, la pràctica d’exercici, el control del pes, etc. De fet, la indústria tecnològica veu una gran oportunitat en aquest camp. Shamkar Chandran, de Samsung va anunciar al congrés de mHealth organitzat per ECHAlliance que la companyia busca partners que l’ajudin a desenvolupar solucions tecnològiques enfocades a la prevenció. Samsung i altres empreses tecnològiques com Qualcomm han explicat al Mobile World Congress que estan invertint grans sumes (100 milions de dòlars cadascuna el 2014) per buscar solucions mòbils per a la prevenció i el control de les malalties. És un camp amb futur perquè la penetració dels smartphones serà propera al 100% d’aquí a no gaire anys.

Podeu veure els twits generats per assistents al congrés a les etiquetes #MWC14 i #MWC14Health.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús