Entrades amb l'etiqueta ‘ACCC’

Càncer i pseudociència, alerta amb els tractaments “alternatius”

divendres, 4/07/2014
Patient Power (organització amb qui col·laboro) ens ha arribat el missatge del familiar d’una pacient de càncer cervical que no vol tractar-se amb quimioteràpia i que ha escollit tractar-se amb el Dr. Manel Ballester, que afirma que pot tractar el càncer amb “medicina energètica”. Tot i ser cardiòleg i catedràtic de la Facultat de Medicina de Lleida, aquest doctor ha derivat en la pseudociència i recomana tractaments sense base científica (vegeu la seva xerrada publicada a la web de Gamis Associació, un grup d’ajuda a pacients de càncer de mama, web que, sorprenentment, té el segell de Web Mèdica Acreditada ).

 

La pacient ha estat diagnosticada a l’Hospital Clínic i se li ha prescrit un tractament amb quimioteràpia abans de ser intervinguda quirúrgicament. Però, segons ens explica el seu parent, es nega a seguir-lo i prefereix el tractament que li ha recomanat el Dr. Ballester, que li ha dit, ens diu el seu parent, que si es tracta amb quimioteràpia “perdrà els cabells i no podrà treballar”.

 

web de pseudociencia

Una de les webs on es parla de la medicina energètica.

La família està molt preocupada i ha intentat convèncer-la que segueixi el tractament tradicional. Però, com ens diu el senyor que ens ha escrit, “poc s’hi pot fer quan la pacient exerceix el seu dret a escollir un tractament”. “En un període tan emocional”, ens explica, “el poder de la raó disminueix. Pacients intel·ligents i racionals sovint queden indefensos i susceptibles a pressions irracionals”.

El tractament no té base científica, corrobora l’ACCC
Vaig explicar el cas als col·legues de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC), i va haver-hi un allau de respostes sobre la manca de base científica dels postulats del Dr. Ballester.  Claudi Mans, catedràtic d’Enginyeria Química i professor de la UB; Mercè Piqueras, biòloga i divulgadora científica, ex-presidenta de l’ACCC i col·laboradora en publicacions científiques internacionals; Gregorio Valencia, investigador de l’Institut d’Investigacions Químiques i Ambientals de Barcelona; Montserrat Capdevila, responsable de Difusió i Públics de CosmoCaixa-CaixaForum; Jordi Mur, a l’Institut d’Estructura de la Matèria del CSIC, i altres comunicadors científics de primer nivell han fet recerca sobre les activitats professionals del doctor Ballester, i tots han coincidit que l’activitat de la “medicina energètica” és una falsedat científica, per dir-ho suaument.

Facultat de Medicina de Lleida: “Ha sol·licitat l’excedència”
Vaig escriure a la degana de la Facultat de Medicina de Lleida, la Dra. Rosa M. Soler, que va contestar que, “com a facultat i Universitat” no és a les seves mans “regular l’exercici professional i les activitats extra-acadèmiques dels metges”. La degana també va dir que el Dr. Ballester imparteix docència en l’àmbit de les malalties del cor i sistema circulatori i que, segons l’ha informat el departament on està adscrit, Ballester “ha tingut una reducció de la seva activitat i enguany ha sol·licitat l’excedència”.

El COMB investigarà els fets
També vaig contactar amb el Col·legi de Metges de Barcelona (COMB) per exposar-li el cas, i el president, Dr. Jaume Padrós, va respondre que autoritzava que el cas del Dr. Ballester fos avaluat, tot i que aquest doctor no era col·legiat a Barcelona. Per la seva part, el secretari de la junta, el Dr. Gustavo Tolchinsky, ha agraït que li haguem comunicat aquests fets i diu que procedeixen “a realitzar les actuacions oportunes per l’aclariment dels fets que ens trasllada”.

 

 

Treballar gratis a canvi de publicitat? Debat a l’Associació Catalana de Comunicació Científica

dimecres, 20/11/2013

A la llista de correu de l’Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC) ha tingut lloc fa pocs dies un intens debat sobre la precarietat del periodisme científic  -i l’ofici en general- i la conveniència o no d’acceptar fer algunes feines sense cobrar per tal d’adquirir experiència o de guanyar visibilitat i fer-se un nom en la professió.

La polèmica va sorgir arran d’una oferta de treball que es va a donar a conèixer a la llista: el programa MasMorning80, dirigit per Sergi Mas a l’emissora de ràdio M80, demanava un periodista científic per encarregar-se de la secció de ciència del programa. La feina consistia en preparar un espai setmanal sobre ciència, anar als estudis de l’emissora i parlar sobre ciència en format divulgatiu. El programa no pagaria res al periodista, però a canvi li oferia “promocionar-lo” com a professional.

Les reaccions a aquesta oferta tan precària van sorgir al cap de pocs minuts que el missatge fos enviat. La majoria d’opinions van apuntar que el periodisme, i el periodisme científic en concret, ha arribat a un nivell de precarietat inadmissible. Que cal que els periodistes prenguem una posició unitària contra la precarietat i ens neguem a acceptar “ofertes de feina” que  fereixen la nostra dignitat i enfonsen la professió. La majoria d’aquestes opinions, cal dir, les van expressar periodistes amb experiència i que feia temps que treballaven.

Es va dir, també, que era una vergonya que una emissora que pertany a un grup comunicatiu com Prisa demani als periodistes que treballin gratis.

Però també van sorgir opinions divergents. Alguns periodistes acabats de llicenciar o amb poca experiència professional van admetre que era una explotació, però que, davant un panorama laboral tan complicat com el que vivim, podia ser una via per a adquirir experiència i anar-se fent un nom.

Un periodista que coneixia el funcionament del programa de Sergi Mas va dir que aquest espai “paga” als seus col·laboradors fent promoció de la seva persona o empresa, sense donar-los diners a canvi.  Treballar a canvi de publicitat, va dir, “és lícit i pot ser interessant”.

Vosaltres què en penseu?