Entrades amb l'etiqueta ‘Cuestión de pelotas’

L’esport, últim reducte del sexisme

dijous, 9/12/2010

En un bloc dedicat a parlar de dones no hi podia faltar un apunt sobre el món de l’esport, un dels últims reductes del sexisme. Només cal fixar-nos en els noticiaris de televisió, de ràdio, en els diaris esportius… Les dones esportistes gairebé no existeixen. Per a la majoria de periodistes esportius (fins fa poc gairebé tot homes), és més important que en Messi es constipi que les fites d’una alpinista o que la medalla d’un equip de bàsquet femení en un campionat internacional. Un estudi de l’Institut Català de les Dones del 2008 fet per la periodista Maria Eugènia Ibáñez constata que només un 2,6% dels espais esportius de TV3 i del 33 parlen de l’esport femení. I quan en parlen, el contingut és, més d’una vegada, penós.

futbolfemeni.png

Ja fa força anys que a futbol també hi juguen nenes, noies i dones. Però la Reial Federació Espanyola de Futbol nega a les jugadores que puguin ser professionals. El documental Cuestión de pelotas, emès a l’octubre a Documentos TV (la 2), denuncia com les jugadores viuen en una il·legalitat tolerada per la Federació, i que per poder cobrar, els clubs les contracten com si fossin dones de la neteja i d’altres feines fictícies, o bé les paguen en negre. No estan assegurades, i si es lesionen, estan totalment desprotegides. Natàlia Arroyo, periodista especialitzada en futbol femení i col·laboradora de l’ARA, parla d’aquesta discriminació al seu bloc.

futbolistesnoruegues.jpg

Una manera de fer que l’esport femení sigui més ben valorat és que les dones s’incorporin als organismes de decisió. A les àrees tècniques i les juntes directives hi ha un desequilibri palpable. Tot i que s’han fet campanyes (A l’esport hi faltes tu, esportidones.cat), queda molt camí per recórrer. Un article de l’agència de notícies La Independent mostra les dades. A Catalunya hi ha 67 federacions esportives afiliades a la UFEC (Federació d’Associacions Esportives de Catalunya) i d’aquestes només tres són presidides per dones: Carme Mas, la federació de ciclisme, Maribel Zamora, la de voleibol, i Núria Pla, la de twirling.

 

P.S. La premsa ha estat dura, molt dura, amb l’acusació de dopatge i tràfic de substàncies dopants a Marta Domínguez. Els titulars de primera hora del matí ignoren el principi de presumció d’inocència i trituren la seva reputació sense que hi hagi hagut cap judici.