Entrades amb l'etiqueta ‘eSalut’

Sitges acollirà l’esdeveniment de salut digital més influent d’Europa

dimecres, 21/03/2018

El sector de la salut digital està en explosió, amb la incursió de gegants tecnològics com Apple, Google i Amazon, que planegen transformar-lo radicalment. El congrés HIMSS Europe & Health 2.0 se celebrarà del 27 al 29 de maig a Sitges i abordarà els temes més candents del sector: empoderament del pacient, el poder de les dades, transformació digital, teràpies digitals, blockchain, intel.ligència artificial, ús de dades genòmiques en medicina de precisió, telemedicina, etc. Les sessions s’articularan al voltant de Keynotes i en workshops on els participants dissenyaran solucions per als seus centres de treball.

Sitges

HIMSS Europe & Health 2.0 es perfila com l’esdeveniment de salut digital més important d’Europa d’aquest any. Organitzat per HIMSS Europe -organització internacional sense ànim de lucre per a l’avenç de la digitalització en sanitat- i per Health 2.0 -plataforma impulsora de startups i adquirida per HIMSS l’any passat- està previst que aplegui uns 2.000 professionals de l’’àmbit de la salut digital. A més, comptarà amb la col.laboració del Ministeri Holandès de Salut, Benestar i Esport.

Digital Doctor, el creador de Patients Included i la transformadora digital del NHS, entre els ponents

Entre els ponents hi ha personalitats com el Dr. Robert Wachter, conegut com “Digital Doctor”, professor i degà de la Facultat de Medicina de la Universitat de Califòrnia (UCSF), i seleccionat com un dels metges més innovadors dels EUA per la revista  Modern Healthcare. El seu llibre, The Digital Doctor: Hope, Hype and Harm at the Dawn of Medicine’s Computer Age, és un dels bestseller de ciència del New York Times.

També participarà al congrés Helen Bevan, Chief Transformation Officer del NHS (Servei Britànic de Salut), que explicarà com dirigeix la transformació digital del sistema sanitari del Regne Unit. Bevan dirigeix l’equip Horizons, un grup que impulsa noves idees amb l’objectiu de millorar la sanitat i transformarla de manera radical.

I també hi intervindrà l’innovador metge Lucien Engelen, creador del concepte “Patients Included” i director del Radboud REshape Innovation Center, un centre on s’investiga com poden convergir la tecnologia amb l’empoderament del pacient. El hashtag #PatientsIncluded és un dels més utilizats en xarxes socials quan es parla d’empoderament del pacient.

Lucien Engelen

Altres ponents que participaran al congrés són el CEO de HIMSS, Hal Wolf; el director de d’innovació digital de Bayer, Eugene Borukhovich; la vicepresidenta de HIMSS i Health 2.0 Indu Subaya; el secretari general de Salut holandès Eric Gerritsen, i el director de TIC Biomed, Jorge González, associació que promou l’ús de les TIC en salut a través de les empreses. En las properes setmanes s’anunciaran nous ponents.

Dos móns complementaris en un únic esdeveniment

Pascal Lardier, director de continguts del congrés, en resumeix l’esperit: “Amb la unió de HIMSS Europe i Health 2.0 estem creant l’esdeveniment de salut digital més influent d’Europa: una cita imperdible per a la nostra comunitat de pioners. És molt emocionant aplegar en el mateix congrés dos esdeveniments d’innovació tan complementaris. Aquesta confluència facilitarà que hi hagi una conversa entre les parts compradora i venedora. La comunitat de HIMSS gravita al voltant de gestors i responsables de tecnologia d’hospitals, mentre que Health 2.0 promou un moviment de base des de la innovació de les startups. Aquests dos mons s’han de comunicar millor per poder avançar en la transformació digital de la salut.”

El congrés comptarà amb una secció d’exposició, amb pavellons de diversos països i amb solucions tecnològiques innovadores en l’àmbit de la salut.

*Podeu seguir informacions sobre el congrés a les xarxes socials als hashtag #HIMSSEurope18 #health2con

Transformar les dades en valor… Estem preparats?

divendres, 26/01/2018

L’anàlisi de grans quantitats de dades (Big Data) pot ajudar les organitzacions sanitàries a descobrir patrons en la salut de la població i, d’aquesta manera, ajudar a formular preguntes i descobrir solucions per millorar la salut pública. El Big Data és una eina formidable per als investigadors que treballen en diferents àmbits de l’ecosistema de salut. Actualment tenim la tecnologia per recollir i analitzar quantitats massives de dates però sovint no som prou conscients dels reptes que sorgeixen de l’ús d’aquestes dades.

HIMSS Europe, organització sense ànim de lucre que té per objectiu digitalizar el sector salut -i amb qui col.laboro- creu necessari un debat obert entre els diferents agents de l’àmbit sanitari i els ciutadans per avançar en l’ús del Big Data. El 19 de febrer (18h CET – 12h EST – 9h PST) organitzem un Tweet Chat al voltant d’aquesta qüestió: Turning Data Into Value. Ho fem conjuntament amb Bioinformatics Barcelona, entitat de referència en aquest camp. Bioinformatics Barcelona és una plataforma que inclou universitats, centres de recerca, empreses de la indústria farmacèutica i entitats tecnològiques que treballen per avançar en l’educació i la transferència de coneixement entorn del Big Data en salut.

Tweet Chat HIMSS Europe

El Tweet Chat –que es farà en anglès- se centrarà en aquestes qüestions:

  • As a patient, how would you define a Value-Based Care? (Com a pacient, com definiries una atenció sanitària basada en el valor?)
  • Which are the challenges of turning data into value for healthcare organisations? (Quins són els reptes de convertir les dades en valor per a les organitzacions de salut)
  • For which uses would you allow the use of your genomic data from healthcare organisations? And from private companies? (En quines situacions permetries l’ús de les teves dades genòmiques per part d’organitzacions sanitàries? I si fossin empreses?
  • How do you envisage the use of Artificial Intelligence in Big Data? (Com imagines que serà l’ús d’Intel.ligència Artificial en Big Data?)

Si teniu curiositat sobre com el Big Data pot canviar la vostra salut i els reptes que sorgiran pel camí, us convido a participar en el que crec que serà un debat molt interessant.

How To Turn Data Into Value

Dilluns 19 de febrer (18h CET – 12h EST – 9h PST)

Hashtag: #eHealthChat

*Turning Data Into Value serà un dels temes principals del congrés HIMSS Europe & Health 2.0 2018 que se celebrarà a Sitges (Barcelona) del 27 al 29 de maig. Podeu consultar el programa preliminar aquí.

“Barcelona reuneix les condicions per a esdevenir el hub europeu de mHealth”

dimarts , 4/02/2014

El doctor Rana Mehta (@ranaruban), director de la divisió de Healthcare de PriceWaterhouseCooper (PWC), va visitar Barcelona fa unes setmanes per a assessorar alts càrrecs del Govern de la Generalitat i directius de centres sanitaris sobre la implementació de polítiques d’eSalut (mHealth) al sistema de salut públic català. A l’entrevista que li vaig fer al Departament de Salut també hi era present Joan Guanyabens (@joanguanyabens), responsable de salut de PWC a Barcelona i ex-alt càrrec del Departament de Salut, que va fer algunes aportacions.

Els costos dels sistemes de salut van en augment als països occidentals, amb poblacions cada vegada més envellides i amb més presència de pacients crònics, que representen la despesa més important dels sistemes de salut.

PWC acaba de presentar un estudi realitzat per encàrrec de la Comissió Europea sobre com les aplicacions de mHealth poden ajudar a reduir els costos dels sistemes sanitaris europeus i millorar-ne la qualitat.

Dr Mehta, com d’urgent és la implementació de solucions d’mHealth a la sanitat europea?

El cost actual de la sanitat europea és de gairebé el 9% del PIB i en una dècada augmentarà un 4%. No és probable que el finançament estigui al nivell i, per tant, els sistemes sanitaris seran insostenibles. La mHealth pot ajudar a controlar i reduir els costos. Pot oferir una millor atenció sanitària, més accessible i més econòmica. Un dels principals imperatius per a adoptar la mHealth és l’economia. Seria desitjable introduir mesures de mHealth com més aviat millor.

Dr. Rana Mehta

Dr. Rana Mehta, director de la divisió de Healthcare de PWC.

Europa es mou cap a aquesta direcció?

Europa és sempre lenta a l’hora d’adaptar canvis, i també ho està essent en la implementació de mHealth, en comparació amb la resta del món, exceptuant els països nòrdics i Alemanya. Però seria molt productiu per a la Unió Europa.

Un dels reptes de la mHealth és la manca de regulació. Com s’hi pot fer front?

La Unió Europea té l’avantatge de tenir una política comuna. Cal tenir en compte que els beneficis de la mHealth no arribaran fins que s’adopti una regulació. És, per tant, important que s’adreci aquest aspecte.

Un dels aspectes més interessants de la mHealth és que promou la responsabilitat del pacient cap a la seva salut, però, segons expliquen al seu estudi, costa aconseguir el compromís del pacient.

Exacte. Hem vist que un 40% de les persones que fan servir una aplicació de mHealth l’abandonen abans de tres mesos. Per a ser efectives, cal que les apps reuneixin una sèrie de condicions: han d’estar integrades en el sistema sanitari, han de ser intel·ligents –és a dir, donar un benefici a l’usuari-, han d’integrar les històries mèdiques i han de ser socials, és a dir, que l’usuari pugui compartir la seva experiència a les xarxes.

Joan Guanyabens, responsable de salut de PWC a Barcelona, explica com veu Catalunya en la implementació de polítiques d’mHealth.  

Per al bon funcionament de la mHealth s’hi han d’implicar les diferents parts interessades: doctors, pacients, hospitals, companyies asseguradores… És fàcil llançar una app per a ajudar pacients o doctors, però no funcionarà si no està integrada en el sistema de salut. D’altra banda, no és fàcil canviar la manera en què es proporcionen els serveis de salut als ciutadans.

De totes maneres, Catalunya està ben situada per a ser capdavantera en la implementació de la mHealth: tenim un sistema de salut que cobreix tota la població, una bona xarxa d’hospitals i centres mèdics (públics i privats treballen en col·laboració), interoperativitat, sistemes d’informació centralitzats (diagnòstics, receptes, visites, etc.). A més, comptem amb el suport de la Fundació Mobile Barcelona Capital, que pot ajudar a les empreses del sector.

Dr. Rana Mehta.

Efectivament, Barcelona pot esdevenir un hub europeu de mHealth, té els grups d’interès necessaris (stakeholders) per tirar-ho endavant, i un Govern que vol transformar el sistema sanitari. També compta amb una presència important de la indústria farmacèutica, que pot jugar un paper important en la implementació de la mHealth. Barcelona és un bon escenari per a mostrar a la resta de països com serà el futur.

La indústria farmacèutica està receptiva als canvis que ja s’estan vivint?

Als Estats Units les farmacèutiques tenen plans agressius de mHealth i s’enfoquen a l’adherència als tractaments. I és que si no hi ha adherència, els baixen les vendes. Les principals oportunitats de les farma en mHealth són l’adherència i la possibilitat d’interactuar directament amb els pacients. A Europa, i a Espanya en particular, la majoria de la indústria farmacèutica encara no s’ha adaptat al nou escenari.

 

Les TIC, canal d’entrada als serveis de salut

dimecres, 11/12/2013

eSalutFa pocs dies vaig cobrir per la UOC un acte dedicat a l’eHealth (eSalut o salut electrònica), com aquest nou escenari pot ajudar els ciutadans a prendre part activa en la cura de la seva salut. L’eHealth i la mHealth (mobile health, un tipus d’eSalut) són nous escenaris que cada dia prenen més importància en el sector salut, on les noves tecnologies estan transformant la gestió sanitària, la relació entre metges i pacients, i l’actitud del pacients respecte de la seva salut. L’administració catalana propugna ara un nou model assistencial en el qual les TIC hi tenen un paper cabdal. De fet, s’erigeixen com una nova porta d’entrada als serveis de salut.

Joan Lluís Piqué (@jllpique), gerent d’Atenció Ciutadana del CAT Salut, va explicar a la jornada que el Pla de salut 2011-2015 de la Generalitat, «planteja un model assistencial focalitzat en el ciutadà, a qui implica i coresponsabilitza de la seva salut. Les TIC fan possible aquest canvi de model, acostant l’usuari a la informació sobre salut i afavorint la interactivitat amb el professional sanitari».

Com a valor afegit que cal tenir en compte, en la majoria de casos, les TIC redueixen el cost de l’atenció sanitària, encara que «l’objectiu principal no és aquest», va assegurar Piqué, «sinó millorar l’efectivitat del sistema sanitari i l’atenció al pacient».

Entre els projectes de salut virtual del Servei Català de la Salut hi ha la Carpeta personal, una de les principals iniciatives d’aquest canvi de paradigma del model assistencial. Es tracta d’un espai en línia de consulta on el ciutadà pot disposar de la seva informació personal de salut i fer tràmits electrònics. Cal tenir la targeta sanitària i un certificat digital per a accedir-hi. Actualment té vint milions de documents i sis milions d’imatges i és un projecte en fase d’evolució.

Les TIC, una eina valuosa en el control dels pacients crònics

Anna Rosa Pujol (@apujolr_uoc), cap d’Infermeria del bloc quirúrgic, obstètric i de cirurgia sense ingrés de l’Hospital de Mataró, destacava el gran nombre d’eines tecnològiques que hi ha actualment perquè els pacients puguin prendre part activa en la gestió de la seva salut: apps per a controlar diferents malalties, sobretot cròniques, com ara la diabetis; dispositius electrònics que controlen els nivells de glucosa o de coagulació de la sang; braçalets que mostren a les persones diabètiques la quantitat d’exercici que han de fer diàriament, etc.

Joan Lluís Piqué, Francesc Xavier Medina i Rosa Pujol

Joan Lluís Piqué, Francesc Xavier Medina i Rosa Pujol.

Cap a un hospital virtual?

El rol dels professionals sanitaris es transforma completament en un escenari de salut virtual, esdevenenint orientadors dels pacients i prescriptors de fonts d’informació perquè siguin proactius en la cura de la salut. Rosa Pujol aposta per «potenciar la virtualitat i utilitzar el model assistencial presencial únicament quan sigui imprescindible. Cal ser rigorosos amb la gestió dels recursos, i gràcies a les TIC podem donar el mateix servei d’una manera més eficient».

A l’Hospital de Mataró, per exemple, ofereixen atenció personalitzada a dones embarassades mitjançant Skype. Les gestants poden contactar amb les llevadores del centre per a resoldre dubtes i planificar el part sense haver-se de desplaçar.

Mapa de tendències en TIC i salut 2013

El proper 20 de desembre la Fundació TIC Salut presentarà al Tecnocampus de Mataró -on té la seu- el Mapa de tendències en TIC i salut del 2013. S’hi presentaran les línies estratègiques del Pla de Salut i les TIC, els resultats d’una enquesta sobre la utilització de les TIC als centres de salut, l’impacte socioeconòmic en mHealth -presentació que farà el president executiu de Healthcare de la consultora PricewaterhouseCooper , Rana Mehta, i les tendències internacionals del sector de l’eSalut. Tinc pensat anar-hi, en faré la crònica.