Entrades amb l'etiqueta ‘FIFA’

Les raons per escollir Rússia i Qatar

divendres, 3/12/2010

La FIFA ha escollit Rússia per celebrar el Mundial 2018 i Qatar per celebrar el del 2022, el primer que es farà al Pròxim Orient. Als peixos grossos d’aquesta organització els importa poc que aquests dos països violin impunement els drets humans. I a Qatar, especialment, els drets de les dones.

Ningú no s’hauria de sorprendre que l’organització no hagi escollit un estat europeu. Li és molt més còmode anar on els governants facin els ulls grossos a la corrupció. Rússia, el “mafia-estate”, segons els documents filtrats per Wikileaks, no podia haver estat més ben triat. Vladimir Putin ja els ha donat les gràcies.

fifa.jpg

La FIFA és un cercle tancat, patriarcal, i corrupte. Una organització “sense ànim de lucre” que dirigeix el futbol mundial. Amb seu a Suïssa, l’any passat va tenir ingressos per valor de 1.000 milions d’euros, segons explica al seu bloc Stephen Gardner, periodista de Private Eye.

Bèlgica i Holanda optaven conjuntament a acollir el Mundial de 2018. El polític belga Bert Anciaux va fer públic fa uns quants mesos les demandes que va fer la FIFA als països candidats perquè s’hi pogués celebrar la competició.: “Els membres de la FIFA hauran d’estaran exempts de pagar qualsevol impost (a Holanda). (…) L’exempció d’impostos inclourà tots els ingressos, beneficis, despeses, costos, inversions i qualsevol altre tipus de pagament, en efectiu o d’altres tipus”.

També demanava que el país que acollís el Mundial proveís les infraestructures, les telecomunicacions i altres serveis sense cap mena de cost per a la FIFA. Els holandesos i belgues es van negar a aquestes condicions que ratllen l’extorsió, però segur que la reacció del govern rus i la del qatarià fou ben diferent.

russia.jpg

Una imatge del vídeo de la candidatura de Rússia 2018.

Si en voleu saber més de la cara fosca de la FIFA podeu llegir el llibre Foul!, del periodista escocès Andrew Jennings, també autor de The New Lords of the Rings, on detalla la corrupció de l’elit del moviment olímpic i amb el qual es va guanyar l’odi del COI i del seu antic president, el difunt Joan Antoni Samaranch.

P.S. Els comentaristes del podcast de futbol del The Guardian fan broma sobre un dels vídeos de la candidatura de Rússia al Mundial. Diuen que hi surten unes quantes rosses amb bikini. Segur que això ha acabat de decantar la decisió dels capitosts de la FIFA.