Entrades amb l'etiqueta ‘gènere’

Mapa mundial de feministes

divendres, 30/08/2013

Conec per Twitter la iniciativa Feminist Network Project (@FeministNetwork i compte de Facebook), una xarxa que vol posar en contacte i visibilitzar activistes feministes de tot el món, protegint, és clar, les que vulguin romandre en l’anonimat per por de possibles represàlies polítiques o professionals. La part visible de la xarxa és un web on les activistes poden registrar-se i fer-se visibles en un mapa. “És important unir forces per a fer-nos entendre”, diuen les iniciadores del Feminist Network Project.

Si us interessa formar part del mapa mundial de feministes, us podeu registrar en aquest enllaç. També podeu  no fer-vos visibles en el mapa però rebre igualment informació de les activitats del grup o  participar en el grup de treball.

mapa de feministes

R+D+i amb perspectiva de gènere, cada vegada més tinguda en compte

dissabte, 23/03/2013

ines de madariaga

Foto extreta del web d'AMIT ((Associació de Dones Investigadores i Tecnòlogues).

Dimarts 19 de març el Programa de Recerca en Gènere i TIC de l’IN3 de la UOC va celebrar un interessant seminari sobre l’estat de la recerca amb perspectiva de gènere que s’està realitzant a Europa. La directora de la Unitat de Dones i Ciència (UMYC) del Ministeri espanyol d’Economia i Competitivitat, Inés Sánchez de Madariaga, va explicar en un anglès perfecte (rar en els membres del Govern espanyol) l’Actuació COST (European Cooperation in Science and Technology) en matèria de recerca de gènere.

De Madariaga va explicar que una vintena de països estan treballant en projectes de recerca amb perspectiva de gènere en els àmbits de la ciència, la tecnologia i el medi ambient. La recerca i innovació amb perspectiva de gènere (Gendered Innovations) fan servir anàlisis de sexe i gènere i s’allunyen de la tradicional visió masculina del món. Aquesta recerca té per per objectiu promoure innovacions més socialment inclusives i tècnicament eficaces.

Per exemple, les malalties cardiovasculars han estat definides tradicionalment com a malalties d’homes, i se n’han definit els símptomes basant-se en casos d’homes. Però en les dones, els símptomes són diferents. Això ha causat que moltes dones hagin estat mal diagnosticades o no se’ls hagi diagnosticat la malaltia. La recerca en perspectiva de gènere analitza les malalties en ambdós sexes, per la qual cosa és més eficaç (i justa).

També hi ha exemples a la inversa. L’osteoporosi s’ha definit com una malaltia típica de dones, però la recerca amb perspectiva de gènere ha demostrat que la malaltia té uns efectes diferents en els homes. S’ha vist que els homes que es trenquen un maluc a partir dels 70 anys, el seu risc de mort durant l’any següent augmenta un 50% -tot i que se’n desconeix la causa.

Política recomanada, però encara no obligatòria
De moment, va explicar de Madariaga, les autoritats europees recomanen a la comunitat científica que tinguin en compte anàlisis de gènere i sexe, però aquesta no és una recomanació jurídicament vinculant. A més, segons va dir Madariaga, els resultats de la recerca amb perspectiva de gènere no han estat traduïts en polítiques públiques. Però és un primer pas important.

L’Horizon 2020, el futur programa de la Unió Europea per a la Recerca i la Innovació en el període 2014 – 2020 (encara és en procés de negociació), posarà l’accent en la necessitat d’incorporar el talent femení en la recerca científica i de tenir en compte els anàlisis de gènere i sexe en el contingut de la recerca. Si aquesta previsió es compleix, seria una bona notícia.