Entrades amb l'etiqueta ‘Josep Cuní’

Què passa a les tertúlies?

dimarts , 30/11/2010

Suposo que ja us hi heu fixat. Fa mal d’ulls. Però tot continua com si res.

A les tertúlies que ràdios i televisions ofereixen cada matí hi ha una majoria aclaparadora d’homes. Hi sol haver una dona, potser per cobrir la quota femenina. Poso exemples. Dilluns 29 de novembre, a la tertúlia dels Matins de TV3, programa  que dirigeix Josep Cuní, hi participaven Rafel Nadal, Antoni Puigverd, Manuel Milián Mestre, Jordi Barbeta i Eulàlia Vintró. 4 a 1.

A la tertúlia de dimarts 30 d’El Món a RAC 1, dirigit per Jordi Basté, hi són: José Antich, Xavier Sala Martín, Albert Montagut i Gemma Calvet. 3 a 1.

tertuliarac1.JPG

A la tertúlia del Matí de Catalunya Ràdio, dirigit per Manel Fuentes, dilluns hi havia: Xavier Sardà, Joan Carles Girauta, Jaume Roures i Mònica Sabata. 3 a 1.

Després he mirat la composició de les tertúlies d’aquest programa en el conjunt del mes de novembre. Hi han intervingut quatre dones: Mònica Sabata, Ester Sánchez, Eulàlia Vintró i Milagros Pérez Oliva. D’homes, vint-i-quatre: Xavier Sardà, Joan Carles Girauta, Jaume Roures, Pere Portabella, Xavier Bru de Sala, Antoni Puigverd, Joan Queralt, Cirus Andreu, Josep Maria Ureta, Antonio Turiel, Joan B. Culla, Salvador Cardús, Joan Majó, Alex Salmon, Ferran Espada, Joan Manel Perdigó, Agustí Colomines, Josep Maria Terricabras, Martí Saballs, Joan Coscubiela, Josef Ajram, Eudald Carbonell i Santiago Niño Becerra.

"El matí de Catalunya Ràdio". Primera tertúlia. Manel Fuentes amb Xavier Sardà i Patricia Gabancho.

I ja no parlem de les tertúlies esportives: són un desert.

És cert que les dones són més reticents a participar a l’espai públic. Solen tenir un nivell d’autoexigència superior i moltes vegades no volen intervenir a debats, malgrat que els responsables dels mitjans els ho demanin.  Però també és veritat que, sovint, quan els homes són els responsables dels programes (com habitualment és el cas), no troben dones perquè no busquen més enllà del seu cercle.