Entrades amb l'etiqueta ‘Mobile World Congress’

Tot a punt per al Mobile World Congress, un any més

dimecres, 25/02/2015

Malgrat les dificultats que ha posat per acreditar-me l’equip de premsa del Mobile World Congress (#MWC15) -en aquest cas una agència externa anomenadaLiberty Comms- finalment he obtingut  el passi i estic impacient per assistir al congrés. Com a periodista especialitzada en salut, aniré al Health & Wellness, un mini-congrés dins del MWC que acumula la majoria de conferències de salut del macro-congrés de la indústria del mòbil. Organitzat per ECHAlliance, una organització sense ànim de lucre que té per objectiu “transformar l’atenció sanitària”, aquest congrés inclou ponents del món de l’e-Salut i la salut mòbil d’entitats governamentals -entre les quals el Ministeri de Salut (a qui vull entrevistar…) i el de l’Esport de la Xina-; multinacionals -Orange, Qualcomm, Telefónica…- i també presentacions start-ups que han estat seleccionades per la seva originalitat i potencial de negoci (AssessPatients, acvfit, DigitalMedLab, Lovexair, vitadieta…).

Entre les sessions més interessants hi ha Connected Health Around the World in 60 minutes, en què ponents de Sud-amèrica, Europa, els Estats Units i la Xina faran cinc cèntims de la situació de la “salut connectada” en aquests territoris.  També al Health & Wellness hi parlarà el director de desenvolupament de negoci d’Adidas, Eric White, companyia esportiva que veu potencial en el sector salut. A Mobile Health Global podeu llegir l’entrevista que he fet a Brian o’Connor, director d’ECHAlliance, on explica el més destacat d’aquest esdeveniment (i també diu que “Amb tenir una idea fantàstica no n’hi ha prou, ha de poder generar diners”…).

Entrevistant en Brian o'Connor al congrés Health & Wellness 2014.

Entrevistant en Brian o’Connor al congrés Health & Wellness 2014.

Fora del Health & Wellness, promet ser interessant la sessió Health & Education for Connected Citizens, en què s’explicaran algunes de les experiències en salut i educació mòbil més importants del món.

I per als executius, desenvolupadors i altres actors del sector de la salut mòbil, la Fundació Mobile World Capital ha organitzat el seminari Global mHealth Marketplace and Innovation”amb la participació de pesos pesants del sector. El seminari l’organitza amb la col·laboració de la Divisió d’Informàtica Clínica de la Harvard Medical School. Ambdues entitats planegen un programa educatiu en salut mòbil que és previst que comenci a a la tardor.

I també tenen una presència important al congrés els wearable (dispositius que es poden portar posats, com ara rellotges o braçalets, i que mesuren dades del nostre cos com l’activitat física, el son, el ritme cardíac…). El Congress té un pavelló dedicat a aquests dispositius i també hi haurà una conferència amb líders del sector. Ah, i els més esportistes poden unir-se al Garmin Healthband Challenge: una competició en què hi podran participar tots els assistents que portin un braçalet Garmin -al congrés se’n vendran amb un descompte del 40%- i que comptarà l’activitat física que faran els congressistes durant aquests dies a Barcelona. Qui hagi caminat més, s’emportarà un premi.

 

 

Diabetis: la malaltia global que cal abordar amb solucions d’mHealth

dijous, 27/02/2014

La diabetis, amb 328 milions d’afectats a tot el món, i amb previsions d’anar en augment en els propers anys, és l’exemple perfecte de com els pacients poden gestionar la seva malaltia de manera autònoma i mantenir-la sota control gràcies a les tecnologies mòbils. A la sessió “Mobile Health Solutions for Diabetes”del Mobile World Congress, moderada per la presidenta de la Federació Internacional de Diabetis (@IntDiabetesFed), Petra Wilson, els ponents van parlar de les oportunitats que ofereixen les solucions d’mHealth en la gestió d’aquesta malaltia crònica i els obstacles que cal superar perquè es puguin generalitzar.

Un dels debats del congrés d'mHealth organitzat per ECHAlliance.

mHealth, però sense desigualtats

Joan Cornet, director de mHealth a la Mobile World Capital, va dir que abordar aquesta malaltia amb solucions mòbils és la màxima prioritat de l’àrea d’mHealth de la Fundació Mobile World Capital i on concentraven més esforços. Cornet va puntualitzar que cal que l’accés a la salut continuï sent universal, com ho és ara, perquè amb la mHealth podrien crear-se desigualtats segons el poder adquisitiu, pel fet que les persones amb més recursos tindrien accés a tecnologies mòbils més sofisticades.

I no és un fet banal, perquè 4 de cada 5 malalts de diabetis són de països amb ingressos baixos o mitjans, segons va explicar Petra Wilson.

Repte important: que el malalt sigui co-responsable de la seva salut

És un fet que les solucions mòbils per a gestionar i controlar la diabetis existeixen -si bé poden millorar-, un repte més difícil és que els malalts prenguin consciència que són co-responsables de gestionar la malaltia. Theresa Heggie, de l’empresa Bupa, que treballa amb projectes de salut mòbil amb l’OMS, creu que la mHealth pot empoderar els malalts a “prendre decisions informades sobre la seva salut”. Heggie és optimista i creu que d’aquí a unes generacions serà més fàcil: “tinc tres fills adolescents i estan tot el dia connectats als dispositius mòbils. La gestió de la salut per mitjà de les tecnologies vindrà de manera natural d’aquí a uns anys“.

Un altre element important és que les solucions de salut mòbil resolguin una necessitat de l’usuari: no poden ser complicades sinó que han de ser fàcils d’utilitzar i de portar, va dir John Grumitt, vicepresident de la Federació Internacional de Diabetis i malalt d’aquesta patologia. “L’aparell que ara faig servir per mesurar el meu nivell de glucosa i que després envio al metge és una murga, em fa perdre molt temps”, va explicar. És per això que els dispositius “wearable” -que es poden enganxar a la roba o la pell- i que han estat protagonistes d’aquesta edició del MWC, són els que es perfilen amb més futur.

El sistemes sanitaris, un obstacle important

La tecnologia, ja se sap, avança més ràpidament que les lleis i la política. Amb els sistemes sanitaris actuals la implementació de l’mHealth no pot triomfar. Si els hospitals o els metges cobren per les visites que fan i no reben cap ingrés per les consultes virtuals, no es pot generalitzar la mHealth, va apuntar Grumitt. Que va dir que “als polítics no els interessa tancar hospitals perquè perden vots, amb la qual cosa no serà fàcil avançar”.

logo congres mhealth

El logo del congrés de mHealth organitzat per ECHAlliance.

Seguretat per als pacients

Per a Benjamin Sarda, director de Màrqueting d’Orange Healthcare, la seguretat de les aplicacions mòbils és un aspecte essencial, sobretot perquè es tracta de la salut de les persones. “Imagineu-vos que un hacker entra en una d’aquestes aplicacions: podria posar en risc la salut del pacient. A més, el fet que les lleis sobre seguretat i protecció de dades siguin diferents a cada país dificulta la implementació de solucions mòbils”, va dir parlant de la seva empresa.

La mHealth com a eina de prevenció. La indústria creu en el poder de la mHealth

Una de les fortaleses de la mHealth és que pot intensificar la prevenció de malalties, promovent una alimentació saludable, la pràctica d’exercici, el control del pes, etc. De fet, la indústria tecnològica veu una gran oportunitat en aquest camp. Shamkar Chandran, de Samsung va anunciar al congrés de mHealth organitzat per ECHAlliance que la companyia busca partners que l’ajudin a desenvolupar solucions tecnològiques enfocades a la prevenció. Samsung i altres empreses tecnològiques com Qualcomm han explicat al Mobile World Congress que estan invertint grans sumes (100 milions de dòlars cadascuna el 2014) per buscar solucions mòbils per a la prevenció i el control de les malalties. És un camp amb futur perquè la penetració dels smartphones serà propera al 100% d’aquí a no gaire anys.

Podeu veure els twits generats per assistents al congrés a les etiquetes #MWC14 i #MWC14Health.

“El principal repte per a la generalització de l’mHealth és l’organitzatiu”

dimarts , 25/02/2014

La tecnologia per a implementar la mHealth ja existeix, el principal repte per a generalitzar l ‘ús de les tecnologies mòbils en el sistemes sanitaris és l’organitzatiu, tal com ha apuntat el director de Orange Healthcare (@OrangeHcare) Terry Zylberberg a la primera jornada del Mobile World Congress dedicada a la mHealth i organitzada per ECHAlliance.  Aquesta és una conclusió que han compartit diferents ponents d’avui, amb sessions que han adreçat els problemes de regulació de la mHealth, les oportunitats econòmiques que representa, els reptes en la innovació i les oportunitats de la mHealth en la gestió de malalties cròniques com ara la diabetis.

Ha quedat clar que la regulació és necessària perquè està en joc la salut de les persones:  “Hi ha hagut incidents amb programari que no està regulat” ha dit Koen Cobbaert d’Agfa Healthcare. I ara mateix l’estat de les normatives en mHealth és “una selva”, cada país va per la seva banda. La manca de regulació també va en detriment del creixement dels mercats, segons va dir Mike Short, vicepresident de Public Affairs de Telefonica O2. La Comissió Europea treballa per a establir uns estàndards en mHealth i presentarà el 26 de març  el Green Paper sobre mHealth, segons ha anunciat en prímicia Céline Deswarte, de l’Àrea de DG Connect (European Commission Directorate General for Communications Networkds, Content & Technology) de la Comissió Europea.

Brian o'Connor. Foto de Maite Escribano.

Entre les línies de treball de la Comissió hi ha que la història mèdica electrònica pugui ser accessible des de qualsevol país europeu, segons ha explicat Brian o’Connor, president de la ECHAlliance, l’organització sense ànim de lucre que organitza aquest congrés específic dins el #MWC.  L’organització treballa, per una banda, per conscienciar els professionals sanitaris de la necessitat de digitalitzar el sector de la salut i, de l’altra, per a canviar polítiques sanitàries que permetin la implementació de la mHealth.

“Per exemple, cal canviar el fet que els doctors no cobrin per fer una visita per mitjà d’Skype o FaceTime, han de poder cobrar igual que per una visita presencial. D’aquesta manera estalviarem temps i estrès als pacients”, apuntava o’Connnor.

La Dra. Petra Wilson, presidenta de la Federació Internacional de Diabetis (IDF)(@IntFedDiabetes), afirma que “estem perdent la lluita contra aquesta malaltia” i que la mHealth pot ajudar a la creixent demanda de serveis sanitaris. “Si els pacients de diabetis fossin un país, serien el 3r del món més poblat”, explica. Són 328 milions de malalts i, de manera significativa, 4 de cada 5 malalts viuen en països en poc o només mitjanament desenvolupats, per la qual cosa la reducció de costos que aporta la mHealth es fa imprescindible en la gestió d’aquesta malaltia.

Una de les oportunitats on la mHealth pot marcar un impacte més positiu és en la recollida i l’anàlisi de dades dels pacients. La importància de la mHealth no és tant en el nombre i la varietat d’Apps, sinó en una eficient anàlisi de les dades dels pacients i en l’habilitat dels diferents agents sanitaris i dels mateixos pacients d’utilitzar aquestes dades per a millorar la salut de les persones.

 

Petra Wilson. Foto de Maite Escribano.

 

 

 

 

 

Tot a punt per a una immersió en mHealth al #MWC14

dissabte, 22/02/2014

El correu em bull amb e-mails enviats per companyies tecnològiques que em volen presentar productes i s’ofereixen perquè entrevisti el seu CEO. La setmana que ve, del 24 al 27 de febrer, tindrà lloc el Mobile World Congress (#MWC14 a Twitter), i Barcelona serà l’aparador mundial de la indústria mòbil. El nombre d’executius per metre quadrat a Fira de Barcelona serà el més elevat de l’any. S’hi esperen 72.000 visitants. El congrés també tindrà vida social, i les empreses amb més pressupost ja estan organitzant festes a llocs com la Fàbrica Moritz, l’Hotel Arts i els bars més moderns del Born.

Per a mi, la part més interessant serà l’esdeveniment paral·lel dedicat a salut mòbil, el congrés Health & Wellness, organitzat per ECHAlliance (European Connected Health Alliance), una organització internacional sense ànim de lucre integrada per agents del món empresarial i acadèmic que vol liderar la implantació d’mHealth als països europeus.

Els ponents són figures internacionals que compartiran experiències innovadores en l’efervescent sector de la salut mòbil: directius de l’empresa privada (Royal Dutch Shell, Qualcomm, Adidas Interactive, PWC, Telefonica Digital, Platform Health, etc.), responsables de polítiques europees, alts càrrecs governamentals (la ministra de Salut de Grècia, el d’Irlanda del nord…), experts de la indústria mòbil i representants d’organitzacions de pacients, com la presidenta de la Federació Internacional de Diabetis (IDF), la doctora Petra Wilson.

Els temes sobre la taula són aquests:

  • Quins canvis són necessaris per a la implementació a gran escala de solucions mòbils proveïdores de salut als ciutadans
  • Com empoderar consumidors, ciutadans i proveïdors de salut i benestar mitjançant les tecnologies mòbils
  • Com els models de negoci innovadors poden conduir la implementació de la salut mòbil

Serà una bona oportunitat per a fer una immersió en les tendències mundials en mHealth i per a conèixer gent interessant. També hi haurà representació catalana: entre els ponents hi ha el president de la Fundació TIC Salut i director de mHealth a la Fundació Mobil World Capital Barcelona, Joan Cornet; Sílva Cordomí, economista de l’Institut Català de la Salut; i Frederic Llordachs, CEO de Doctoralia, principals agitadors de la vida social d’mHealth barcelonina, amb les trobades periòdiques del Health 2.0. Chapter.

L’off del Mobile World Congress

Al voltant de la principal fira de mòbils del món s’hi organitzen un ampli ventall de propostes paral·leles. El meu col·lega Martí Crespo, periodista de VilaWeb, n’ha fet un llistat excel·lent: “L’off del Mobile World Congress”. I l’expert en tecnologia del diari Ara, Albert Cuesta, parla d’allò més interessant que oferirà el congrés en aquest podcast de L’internauta.