Els autors


Xavier Fina
(Barcelona, 1965). Coordinador de L’Article 22

Sóc llicenciat en filosofia i màster en gestió cultural. Fa gairebé 20 anys que em dedico a la consultoria especialitzada en el sector cultural i des de 1998 dirigeixo ICC Consultors.

Les meves vocacions són aprendre i ensenyar. Per això em dedico a investigar (bàsicament en el marc d’ICC però també des de l’àmbit universitari), a la docència (sobretot a l’’ESMUC, a vegades a d’altres centres universitaris) i sempre que puc, a escriure. Crec que només es coneix bé allò que es pot expressar mitjançant l’escriptura. I per això cal claredat d’idees i esforç (una mica de talent sempre ajuda).

L’Article 22 vull que sigui un espai privilegiat on posar ordre a moltes intuïcions que les urgències quotidianes m’impedeixen capturar i fer créixer. En aquest espai hi escriuré sobre allò que m’interessa: una aproximació a una filosofia de la cultura i de les polítiques culturals amb una atenció i un compromís amb el present, tant des d’una perspectiva àmplia (contemporaneïtat, tendències) com més reduïda i concreta: l’actualitat.


Carles Spà
(Mataró, 1976)

La meva formació és en ciències polítiques, tot i que la meva trajectòria professional, des del seu inici està vinculada a la cultura: els primers anys a la gestió cultural en el marc del cooperativisme; després a l’àmbit de la consultoria. Amb la gestió, he patit i gaudit en primera línia l’organització d’esdeveniments culturals. Amb la consultoria he conegut i analitzat realitats culturals molt diverses aplicant-hi sempre una mirada estratègica.

En ambdós casos he pogut comprovar com des del rigor i la qualitat (el ben fer) la cultura té un paper de transformació. I aquest és el punt de partida que provaré d’aportar a L’Article 22: la cultura entesa com un dret de ciutadania té capacitat de transformació individual i col·lectiva. El desenvolupament cultural és una condició bàsica per a un model de desenvolupament social i econòmic que respongui als principis bàsics d’equitat i justícia social.


Sònia Marzo (Barcelona, 1977)

La inquietud per conèixer i la passió per la cultura i la comunicació han fet que la meva trajectòria acadèmica i professional s’hagi sostingut en aquests factors. Llicenciada en psicologia, especialitzada en comunicació, cultura i prospectiva (Universitat Autònoma de Barcelona) i màster en tècniques d’investigació social (UAB-UB), treballo com a consultora i analista en l’àmbit cultural i dedico el meu temps lliure a la promoció i producció d’espectacles.

Centro el meu interès en l’anàlisi de la realitat cultural del país, de manera que a L’Article 22 reflexionaré sobre la situació dels sectors culturals des d’una mirada als principals esdeveniments, noves tendències i àmbits de reflexió, parant també atenció a la dimensió metodològica i estadística.


Marta Domènech (Badalona, 1983)

Després de llicenciar-me en Periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona vaig decidir focalitzar-me en un dels àmbits que sempre m’havien interessat, la cultura. Vaig cursar un Postgrau en Producció i comunicació Cultural (Universitat Ramon Llull) que em va ajudar a iniciar la meva carrera professional en la consultoria cultural. Una feina que m’ha permès conèixer de prop realitats i contextos culturals concrets que es troben, però, immersos en una realitat social, econòmica i política global molt complexa, que clama per actuacions i estratègies orientadores i eficaces.

Si bé és cert que el camí és difícil i llarg, treballo amb el convenciment de la necessitat d’apostar per la cultura creativa i la innovació com a principal via per relacionar-nos i incidir en la complexitat de la realitat actual. Per tant, les meves aportacions a L’Article 22 aniran orientades a plantejar reflexions i casos concrets que ajudin a demostrar que conceptes com creativitat o innovació no són paraules buides.


Martí Comas (Mataró, 1985)

Sóc llicenciat en Ciències Polítiques per la Universitat Pompeu Fabra i màster en Polítiques Socials i Comunitàries per l’IGOP (Universitat Autònoma de Barcelona). Visc la cultura en una doble dimensió: des de l’àmbit associatiu a escala local i des del punt de vista professional, com a consultor. És per això, que m’interessa especialment l’anàlisi de les polítiques des de la seva vessant operativa i d’impacte social, posant èmfasi en les relacions que s’estableixen entre els diferents agents i administracions.

Crec sincerament en la cultura com una eina de cohesió i desenvolupament social. No obstant, l’actual context de crisi exigeix noves estratègies d’actuació. Fórmules imaginatives d’aprofitament i de gestió dels recursos, d’organització administrativa, de col·laboració amb el tercer sector i de participació ciutadana que intentaré recollir a L’Article 22.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús