El blog

Article 22. Drets i deures en l’àmbit cultural

1. Totes les persones tenen dret a accedir en condicions d’igualtat a la cultura i al desenvolupament de llurs capacitats creatives individuals i col·lectives.
2. Totes les persones tenen el deure de respectar i preservar el patrimoni cultural.

L’article 22 és el dedicat per l’Estat d’Autonomia de Catalunya a la cultura. Posar-li aquest nom al nostre blog és al mateix temps un homenatge i una declaració d’intencions.

Al nostre país la cultura és important. Ho és perquè ha sigut manifestació d’idees i refugi de sentiments col·lectius que no tenien altres canals d’expressió, però també perquè -molt abans de què es teoritzés des de l’economia de la cultura- ha esdevingut motor de desenvolupament econòmic i social. La cultura incideix en la idea que tenim del país: innovació, transformació social, equitat, educació, creativitat, sostenibilitat, rigor, excel·lència.

L’article 22 de l’Estatut d’Autonomia és un dels desenvolupaments més extensos dels textos legals constituents del nostre entorn en matèria cultural. I ho és en un sentit que ens satisfà: tot subratllant el dret a l’accés a la cultura. Per tant, un dret pel qual els poders públics han de vetllar. Un dret que és un instrument d’autonomia individual, d’emancipació i, en últim terme, de condicions per una vida millor, més feliç.

L’Article 22 és un espai de reflexió que pretén realitzar una aportació experta i suggerent en el debat sobre la cultura i la política cultural. Aquest és un bloc d’autoria múltiple, coordinat per Xavier Fina (director d’ICC Consultors), en el qual volem oferir una mirada diversa, compromesa i positiva del sector cultural, a partir de la nostra experiència professional com a consultors.

A L’Article 22 hi trobareu apunts vinculats a la nostra tasca professional, a qüestions d’actualitat política o a idees sorgides fruit del al nostre consum cultural o dels diversos espais de reflexió on participem.

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús