Commoció pel cas Penda Sogué

La ciutat està conmocionada. Dijous una noia de vint anys va agafar un taxi i va ser violada i cruelment morta pel conductor i un acompanyant. Nouakchott és una ciutat segura, però totes les dones fem atenció en no agafar taxis on viatgi més d’un home.- almenys per la nit. Penda va pujar a un taxi on hi havia dos homes a les 20h del vespre. Era un cotxe tintat, com molts dels que circulen per nouakchott. I era un taxi “clandestí” (entre cometes perquè els que suposadament són oficials no estan gaire controlats tampoc), és a dir, un cotxe particular que a cops fa les funcions de servei de transport.

Evidentment sento molt la mort d’aquesta noia. No caldria ni dir-ho. Em sorprenen totes les mobilitzacions que s’han engegat arran d’aquest cas. Ahir era a la BMD, un barri molt tranquil on viu la Maryam, l’àvia d’unes de les meves famílies de confiança d’aquí. Ells sempre tenen la porta de casa oberta, com a la gran majoria d’habitatges de la ciutat. Ahir sorprenentment la porta estava tancada. I era perquè arran del cas Penda la vella té por. Les alumnes del cole també em van explciar diumenge que els seus pares les deixen sortir molt menys ara a causa de l’homicidi de dijous. S’han fet diverses manifestacions. Els murs dels comptes de facebook dels nouakchottís s’han omplert d’homenatges a la morta.

El que em sorprèn és que Nouakchott és una capital però hom té la sensació de viure en un poble. Tothom es coneix. Tothom et coneix. Si no és directament, almenys de vista o per referències. Molta gent coneix la família de la Penda. I saben a quines famílies o tribus pertanyen els tres acusats. I degut al coneixement les reaccions sentimentals es magnifiquen.

El cos de la noia va ser trobat. La cara estava apunyalada i li havien arrancat els ulls. Segons el codi penal en vigor en cas d’homicidi intencional cal aplicar la llei del talió. Per pressions internacionals Mauritània ja no aplica aquesta disposició de la shari’a, encara que no s’ha tocat el text del codi. Veurem què diu la sentència.

2 comentaris

Comenta

*

(*) Camps obligatoris

L'enviament de comentaris implica l'acceptació de les normes d'ús